ARCH ENEMY: ‘Will to Power’ (2017)

Naslovnica albuma 'Will to Power'.
Naslovnica albuma 'Will to Power'.

O sicer zelo popularni švedski metalski zasedbi Arch Enemy ne vem praktično ničesar, razen tega, da v njej glasilke preizkuša ženska, sprva Angela Gossow, od leta 2014 naprej pa Allisa White – Gluz. To je tudi vse.

O albumu ‘Will to Power’

Še nikoli prej nisem slišal nobenega od albumov zasedbe, zatorej pričujoča recenzija morebiti ne bo verodostojna, ker je ne bom primerjal s preostalo diskografijo.

Skupina Arch Enemy.
Skupina Arch Enemy.

Navkljub temu pa se mi zdi, da glasba vedno govori zase in da je v svojem bistvu neodvisna od zunanjih dejavnikov. Okrogli deseti album ‘Will to Power’ prinaša trinajst skladb melodičnega death metala, katerega odlikuje kvalitetna ‘kruljačina’ White – Gluzove, hkrati brutalne kot ušesu prijazne kitare, dinamičen tempo in besedila s pozitivnimi sporočili o (naslovu primerno) boju za boljši jutri, enakost med ljudmi in sledenju svojemu srcu.

In četudi je ‘bodi to, kar si’ nekakšno načelo metalske godbe, pa se mi zdi, da Arch Enemy tega izpostavljajo nekoliko prepogosto in po vsebini ne ponujajo neke hude raznolikosti, vsaj če sodim po tem albumu.

Po zvočni plati plošči nič ne manjka, pa čeprav smo podobni melodičnih death metal izbruhov že vajeni, bi si pa zaželel, da bi skupina v prihodnje nekoliko bolj napela sive celice in ponudila kakšen odstop od ponavljajočih optimističnih parol.

‘Will to Power’ ni noben presežek, je pa kompetentno narejena plošča, ki bo verjetno zadovoljila oboževalce skupine.