ANTON KABANEN (Beast in Black): ‘Stvari pridejo naravno’

FOTO: Jarmo Katila / Toni Kilpinen, Nuclear Blast Records, PROMO

Po seriji uspehov, ki jih je zasedba Beast in Black požela ob izidu svojega prvenca Berserker (2017), je letos napočil čas za nadaljevanje. Za drugo poglavje sage o črni zveri s severa, ki se je začelo 8. februarja, ko je plošča From Hell with Love (TUKAJ si lahko preberete naše mnenje o plošči) dosegla prodajne police.

Nekaj dni pred veselim dogodkom sem imel čast poklepetati z bendovim motorjem in idejnim očetom, Antonom Kabanenom.

ROCKER.SI: Začniva na začetku. Kdo ste Beast in Black?

ANTON KABANEN:  Beast in Black smo heavy metal kvintet, ki prihaja s Finske. Za več informacij pa bi vas povabil k obisku našega FB profila, kjer boste izvedeli veliko zanimivih stvari (smeh).

ROCKER.SI: Vašo glasbo bi lahko opredelili kot hibrid modernega in tradicionalnega metala, začinjenega s popularno glasbo, značilno za osemdeseta. Kako to? Je to zaradi »večne« popularnosti omenjenega obdobja? Ali gre za posledico ljubezni do navedene ere?

ANTON KABANEN:  Dobro vprašanje. Pri ustvarjanju glasbe se nočemo omejevati. Želimo, da stvari pridejo naravno, brez prisile.

Drži pa tudi, da sem sam odraščal ob glasbi iz osemdesetih in devetdesetih. Mislim, da je glasba iz tistih časov nekaj posebnega. Tako preprosta, hkrati pa tako neponovljiva.

ROCKER.SI: Bi lahko izpostavil svoje najljubše izvajalce iz teh časov? So takrat nastali tudi albumi, ki so te najbolj zaznamovali? Če, kateri?

ANTON KABANEN:  Če govoriva o heavy metalu, so to Judas Priest, Manowar, Black Sabbath, Accept in podobni.

Drugače pa poslušam tudi veliko »nemetalske« glasbe iz tistih časov. Predvsem synth-pop in glasbo iz videoiger, ki smo jih lahko igrali na Nintendovih konzolah. Zelo mi je všeč tudi filmska glasba. Filmska glasba za Titanic (1997) je res odlična.

Mislim, da je imelo obdobje veliko izvajalcev, ki so izdali vsaj eno dobro skladbo.

Kar se tiče plošč, ne smeva spregledati albumov Defenders of the Faith (1984) in Painkiller (1990), pod katera so se podpisali Judas Priest. Plošče Kings of Metal (1988), ki so jo izdali Manowar. In, vsaj zame, enega najboljših metalskih albumov vseh časov, Headless Cross (1989), ki je izšel pod imenom Black Sabbath. Tony Martin je bil zares neverjeten.

ROCKER.SI: Ustaviva se nekoliko pri vaši skupni turneji z Nightwish, katerim ste v sklopu evropskega dela Decades: World Tour turneje (TUKAJ si lahko preberete našo reportažo iz Bratislave) ogrevali publiko. Sodeč po videnem ste zelo uživali.

ANTON KABANEN: Seveda, trudimo se uživati vsako sekundo, ko smo na odru. Kajti svoje delo dojemamo kot privilegij, saj smo tekom nastopov videli kar nekaj izvajalcev, za katere se nam je zdelo, da so jezni, da so tam. Da jih jezi to, da morajo nastopati.

Mislim, da naše veselje opazno vpliva tudi na publiko samo. Dobra volja je hitro nalezljiva (smeh).

Omenjena turneja je kot nalašč sovpadla z našo, na kateri smo promovirali svoj prvenec. Kjer koli smo nastopili, je bil sprejem odličen. Tako pod odrom, kot pri bendovi stojnici, kjer smo se družili z oboževalci.

ROCKER.SI: Ste se od Nightwish naučili kaj posebnega?

ANTON KABANEN: Od vseh nastopov, ne zgolj od njih, sem se naučil, da je kemija v bendu tista, ki šteje. Da brez dobrih odnosov bend ne more funkcionirati. Prijateljstvo in razumevanje sta tista, ki štejeta.

ROCKER.SI: Nam lahko zaupaš kakšno prigodo iz zaodrja?

ANTON KABANEN: Pripetljajev je bilo zelo veliko. Če bi ti želel povedati vse, bi potrebovala cel večer (smeh). V večini gre za majhne stvari.

Nekateri člani obeh zasedb smo veliki oboževalci prej omenjenih videoiger. Ko smo začeli s turnejo, smo imeli v uporabi luksuzen avtobus, ki je imel tudi igralno konzolo PlayStation 4. Ker nam konzola ni bila všeč, smo sredi Nemčije kupili dve Nintendovi. Nadaljevanje si lahko predstavljaš (smeh).

ROCKER.SI: Dotakniva se še vašega novega albuma. Kako vam je pri tako natrpanem urniku sploh uspelo posneti dovolj materiala?

ANTON KABANEN: Drži, urnik je bil zares naporen. Večina albuma je nastala sredi poletja, na vrhuncu koncertne sezone, ko smo neprestano krožili med studiem in koncertnimi odri.

Sam sem se poleti odpovedal družabnemu življenju, saj sem poskrbel tudi za produkcijo in miks albuma.

Sama snemanja so se začela v pozni pomladi oziroma v zgodnjem poletju, končna verzija albuma pa je bila končana le nekaj dni pred začetkom turneje z Nightwish. Včasih je pač potrebno stisniti zobe in narediti, kar je potrebno, da se ujamejo roki.

ROCKER.SI: Zdi se, da ste z novim albumom našli svoj zvok, da gre za logično nadaljevanje vašega prvenca?

ANTON KABANEN: Mislim, da sta obe plošči 100-odstotno naši. Vedno bo tako, da bo vsak album drugačen. Da se bo vsaka plošča razlikovala od svojih predhodnic, da bo zgodba zase.

Poglej Judas Priest. Čeprav ima vsak njihov album svojo identiteto, ti še zmeraj ostajajo zvesti genskemu zapisu benda.

ROCKER.SI: Kot smo lahko videli v Bratislavi, vam je nedavna turneja pridobila kar nekaj novih oboževalcev.

ANTON KABANEN: Res je, turneja nam je zelo koristila. Sedaj pa se na pohod podajamo še sami. Vljudno vabljeni!

ROCKER.SI: Bi lahko iz množice skladb izpostavil svojo najljubšo?

ANTON KABANEN: Vem, da bo naslednja poved slišati klišejsko (smeh). A všeč so mi vse skladbe. Vem, da to rečejo vsi, a tako pač je (smeh).

Glasba je tako kot ostali umetniški žanri, povezana s trenutnim razpoloženjem. Danes ti paše nekaj, jutri pa nekaj povsem drugačnega.

ROCKER.SI: Ali so najavljeni koncertni datumi dokončni? Vas lahko pričakujemo tudi v Sloveniji?

ANTON KABANEN: Za leto 2019 imamo veliko načrtov. Datumov bo več, morda tudi kakšen pri vas. Stvari še zdaleč niso povsem dogovorjene.

Beast in Black se bodo čez nekaj dni podali na novo turnejo (FOTO: Beast in Black, FB profil, PROMO).

ROCKER.SI: Ste novi album pokazali tudi članom zasedbe Nightwish?

ANTON KABANEN: Z odzivi vseh članov žal nisem seznanjen. Vem pa, da je bila Tuomasu ob prvemu poslušanju najbolj všeč ‘Die By The Blade’, nekaj dni kasneje pa ‘No Surrender’.

ROCKER.SI: Ste za album uporabili ves material?

ANTON KABANEN: Ne. Na zalogi imamo nekaj 100 pesmi, med katerimi smo lahko izbirali. Tako je pri nas (smeh). Navadno izbiramo med stvaritvami, ki so že vsaj delno napisane.

Glasbo ustvarjam zelo pogosto. Od svojega 13. leta, ko sem začel resno vaditi igranje kitare.

‘Blind And Frozen’, na primer, temelji na zelo stari ideji. Prav tako pesem ‘True Believer’, ki izvira še iz časov pred našim prvim albumom.

Nekaj skladb je bilo tudi novih. Naslovna ‘From Hell With Love’ je nastala čisto spontano. Med  testiranjem snemalne opreme sem se domislil riffa, okrog katerega sem nato ustvaril celotno skladbo.

Mislim, da je ustvarjanje glasbe podobno delu v delavnici, kjer ustvarjalnost ne pozna meja.

ROCKER.SI: Nam lahko razkriješ tudi kakšne načrte za prihodnost?

ANTON KABANEN: Upam, da bomo izdali še več albumov, ki bodo podprti z odličnimi videospoti. Pa tudi kakšna svetovna turneja ne bi bila odveč (smeh).

ROCKER.SI: Imaš še kakšno zaključno misel?

ANTON KABANEN: Najprej hvala vsem, ki ste si vzeli čas, in prebrali najin intervju. Vljudno vabljeni, da nas »všečkate« na Facebooku in da nas obiščete na kakšnem koncertu. Upam tudi, da boste uživali ob novem albumu. Hvala še enkrat!

Bendov aktualni studijski album From Hell with Love (2019) lahko naročite TUKAJ.