Angel smrti izvedel humanocid v Orto Baru

Foto: Nejc Zupančič
Foto: Nejc Zupančič

Nov dan in nova koncertna avantura, ki me je tokrat ponesla v prostore kultnega Orto Bara. Verjetno enega glavnih projektov rockerjev Marka in Andreja, ki sta že od svojih srednješolski dni sanjarila o tem, da bi imela svoj rock klub. Nekaj v slogu Roxyja ali CBGB-ja, kot so to počeli onkraj velike luže. Se pravi, ustanoviti utrdbo, kjer se bodo lahko nemoteno zbirali svobodnjaki, ki jim odklanjanje od obstoječih družbenih norm ne predstavlja težav.

Kakor koli že. Da ne zaidem preveč, se bom raje posvetil predstavitvi glavnih utrinkov petkovega večera, ko so v Ortu nastopili kultni Death Angel, mladi Evil Invaders in domači Eruption.

Kot prvi so se (v moji epizodi) na odru pojavili belgijski speed/thrash metalci, imenovani Evil Invaders. Eni najobetavnejših predstavnikov ”mlade garde”, ki se lahko navkljub svoji mladosti pohvalijo z dvema dolgometražnima studijskima ploščama in tremi srednjimi ter več serijami koncertov po Evropi, med katerimi so si (med drugim) oder delili tudi z legendami nemškega thrasha Destruction. Koncertna pot jih je že zanesla tudi na Japonsko.

Slovesu zasedbe je bil primeren tudi nastop, saj je slednja s svojim 45-minutnim koncertom odlično pripravila teren za prihod glavnih zvezd večera. In da o samem dogajanju pod odrom niti ne začenjam, saj se je to že po nekaj riffih spremenilo v pravo bojišče, ki je svoj vrhunec doživelo nekoliko kasneje. Če imate priložnost, benda ne zamudite v živo!

Zaključku nastopa Evil Invaders je sledil krajši predah, v sklopu katerega je bila izvedena preobrazba odra.

FOTO: Nejc Zupančič

Čeprav se je koncert začel odlično, je bilo nadaljevanje še boljše. Kajti Death Angel so nam s svojim uro in pol dolgim nastopom dokazali, zakaj še zmeraj veljajo za eno najbolj spoštovanih imen iz sveta thrasha. In to navkljub dejstvu, da med letoma 1991 in 2001 sploh niso delovali.

Če ste slučajno zamudili, je zasedba pred dobrimi štirinajstimi dnevi izdala svoj deveti studijski album, imenovan Humanicide, ki je izšel pod okriljem založbe Nuclear Blast Records in kateremu je tudi posvečena aktualna serija koncertov.

Vas zanima, kako so nove skladbe izpadle v živo? Odlično, kot da bi se zasedba leta 2001 ponovno rodila, saj celoten bend funkcionira kot dobro naoljen stroj. Pustite skladbama ‘Humanicide’ in ‘The Pack’ potreben čas, in dobili boste nepogrešljivi del koncertnega repertoarja.

FOTO: Nejc Zupančič

O učinkih (danes že ponarodelih) klasik z bendovega prvenca mi verjetno ni potrebno izgubljati besed, saj je prisotna publika poznala skoraj vsako besedo. Odzive zasedbe si lahko predstavljate – glasno odobravanje, sploh potem, ko je pod odrom znova nastal zid smrti.

Kot je bilo že nakazano, so Death Angel s svojim nastopom jasno pokazali, da so še zmeraj zmožni ustvarjati in igrati kvaliteten thrash. Prav tako pa se je (vsaj pri meni) znova pojavilo tisto vprašanje: Kaj vse je bend zamudil zaradi nesreče, ki se mu je zgodila leta 1991?

Podobno lahko dodam tudi za Evil Invaders, ki so brez dvoma dokazali, da gre za ime, o katerem bomo še slišali.

V zaključku bi se rad zahvalil tudi organizaciji Dirty Skunks, ki je omogočila nastanek reportaže.

Do naslednjič!