Alter Bridge v družbi še dveh bendov postregli z več kot tremi urami glasbe

Alter Bridge, 26.11.2022, Zagreb, Foto: Los Angeles Agency FB)

Zagreb še naprej “hara” z vrhunskimi koncerti, Slovenci pa smo presrečni, ker vožnja do tja res ni dolga. Konec novembra so nam na pladnju servirali kar tri zasedbe v enem večeru. Naše sosede so obiskali Myles Kennedy, Mark Tremonti, Brian Marshall in Scott Phillips, drugače bolje znani kot ameriški rock bend Alter Bridge. Tokrat pa so jih pospremili še Halestorm in Mammoth WVH. 

Ravno prav velika dvorana v Domu Sportova (tista manjša!) je vedno dobra izbira za vrhunsko koncertno izkušnjo. Tudi tisti najdlje od odra so lahko prekleto blizu in nikoli ni preveč nagužvano, da bi bilo neznosno. Tisto, kar je včasih moteče, so kadilci, ki se v dvorani požvižgajo na vse ostale, oni pač lahko. Saj lahko. Ampak vseeno …

Na vstopnici so bili zapisani trije bendi, torej smo vedeli, da nas čaka dolg večer, ampak v resnici je vse skupaj teklo zelo hitro. Tudi zaradi res natančne časovnice, ki so se jo vsi zelo vestno držali.

Bendi so se kot po pogodbi zvesto držali tudi setlist prejšnjih koncertnih datumov, zato res ni bilo veliko presenečenj, a nič zato. Dosti podpornikov kvalitetne glasbe ni poznalo uvodnih dveh zasedb, tako da se je čutilo v zraku, kot da je zgodnji božič, tako lepi darili smo dobili. Glasni darili! Vau, kako je hreščalo iz zvočnikov, a na dober način – vse v mejah normale (ne kot pri Judas Priest v Ljubljan, tsk, tsk)!

Prvi so na oder – že rečeno, točni kot urica – stopili člani skupine Mammoth WVH, ki prav tako prihajajo iz ZDA, tisto najbolj zanimivo pri njih pa je dejstvo, da jih vodi Wolfgang Van Halen. Če vam priimek zveni poznan, je to zaradi tega, ker je bil njegov oče Eddie Van Halen (umrl leta 2020 pri 65 letih), nekdanji glavni avtor zasedbe Van Halen, pri kateri je Wolfgang nekaj let tudi igral kot basist. Zdaj že 31-letni glasbenik je več kot očitno podedoval dar svojega očeta, kajti njegov bend, pa čeprav le z enim albumom, že zdaj obrača ušesa poslušalcev.

Mammoth WVH, 26.11.2022, Zagreb, Foto: Los Angeles Agency FB)

Leta 2021 so izdali istoimenski album ‘Mammoth WVH’, kjer je Wolfgang dokazal svojo kvaliteto kot avtor in glasbenik, saj je napisal prav vse pesmi in igral tudi vse inštrumente na studijski plošči. Edino, kar jim morda še manjka, je boljša energija na odru.

Drznejši in atraktivnejši nastop, ki bi dal njihovi glasbi še dodaten “kick”, drugače pa je skupaj s svojimi soigralci (Frank Sidoris,  Jon Jourdan, Ron Ficarro in Garrett Whitlock) prepričal in si ustvaril lepo naložbo za naprej. Ta udeleženec koncerta bo pozoren na njihov naslednji album!

Kot drugi so preizkušali zmogljivost ozvočenja ameriški Halestorm.Lzzy Hale na čelu so poskrbeli, da zdaj vsi vemo, kdo so in kaj igrajo. To je bil nastop na veliko višjem nivoju. Bobnar Arejay Hale (njen brat), kitarist Joe Hottinger in basist Josh Smith so tako močna sila, kadar so na odru, da je čudno, kako niso bolje poznani. Vsaj pri nas ne toliko. Še posebej Lzzy Hale – neverjetno, s kakšno močjo je kričala! V ta nastop je vložila vse, kar je imela!

Halestorm, 26.11.2022, Zagreb, Foto: Los Angeles Agency FB)

Pa nimajo malo muzike, skupno že pet albumov, najnovejšega od teh z imenom ‘Back from the Dead’ pa so predstavljali ravno na tej turneji. Igrajo praktično ves čas, v povprečju 250 koncertov na leto in so si delili oder z izvajalci, kot so Alice Cooper, Seether, Papa Roach, Disturbed, Avenged Sevenfold, Stone Sour, Heaven & Hell, Evanescence in Bullet for My Valentine.

Če jih še niste slišali v živo, pojdite naslednjič, ko bodo blizu, ne bo vam žal! Ampak premislite o kakšnih čepkih! Ah, ne, to bi bilo kriminalno, mora biti glasno!

Kot finalni akt predstave so ljudstvo pozdravili Alter Bridge. Velika turneja ‘Pawns & Kings’ (njihov najnovejši album, ki je izšel preko založbe Napalm Records) jih bo popeljala v 25 mest v 18 državah. Vse se je začelo v nemškem Hamburgu, končalo pa se bo v Londonu, z vmesnimi koncerti v Franciji, Švici, Španiji, Skandinaviji, na Nizozemskem, Poljskem in drugod.

Kakšno srečo smo imeli, da smo jih ujeli tudi v Zagrebu, v takšni neposredni bližini. Zasedba sicer igra po dvoranah in arenah, a nastop v Zagrebu pa je bil edini v regiji.

Tudi oni so sledili praktično identitični setlisti, ki so jo odigrali na prejšnjem koncertu. Bend, ki sicer obstaja že od leta 2004, je morda nekoliko manj energičen na odru kot denimo Halestorm, je pa zato Myles toliko bolj izkušenj in res se sliši, kakšen glasovni razpon ga odlikuje in kako udobno se počuti na vokalu. Treba je vedeti, da je star 53 let, pa čeprav jih ne kaže! En dan prezgodaj, a mala skupina oboževalcev mu je celo zapela vse najboljše, potem pa smo se pridružili tudi ostali. Nastal je lep trenutek, ki je moral nekaj pomeniti tudi njemu.

Alter Bridge in Halestorm ter Mammoth WVH, 26.11.2022, Zagreb, Foto: Los Angeles Agency FB)

A če bi moral izbrati vrhunec večera, bi pokal v obliki mikrofona podelil nastopajočim pod zaporedno številko dve. Zaradi njihovega zanosa in energije, ki so nam jo dali. Zaradi tega, ker so Halestorm prikazali res razgiban šov, vključno z bobnarskim solom, v katerem je Arejay Hale med drugim bobnal s pretirano dolgimi bobnarskimi palčkami, s čimer nas je nasmejal ter navdušil istočasno. Zato, ker Alter Bridge, čeprav kvalitetni, niso v ničemer posebej izstopali.

Se zavedam, da imajo ogromno oboževalcev in večina jih je tisti večer prišla zaradi njih, kar je povsem logično, a za nekoga, ki ni tako dobro seznanjen z glasbenim katalogom benda pod okriljem Mylesa Kennedyja, so komadi zveneli mučno preveč podobni eden drugemu. Sploh če primerjamo kakšne skladbe, ki jih je znani vokalist odpel s Slashem (na albumu ‘Apocalyptic Love’ sta glasbo pisala skupaj). Enkrat je bilo čisto dovolj za njih, razen če pridejo v Ljubljano.