Zimzeleni Bryan Adams v Ljubljano prinesel stari dobri rock!

Bryan Adams, 4.12.2022, Stožice, Ljubljana (Foto: Aleš Žnidaršič)

Legendarni kanadski glasbenik BRYAN ADAMS, dobitnik več grammyjev in eden najbolje prodajanih izvajalcev vseh časov (prodal je nekje med 75 in 100 milijonov albumov) se je v okviru svoje nove turneje vrnil v Slovenijo, kjer smo mu že praktično dodelili stalno rezidenco. 

Eden najbolj prepoznavnih in ikoničnih glasbenikov, avtor številnih, že kar ponarodelih rock uspešnic, dobitnik mnogih glasbenih nagrad, ki je v karieri prodal neverjetno število plošč. Na turnejo se je podal ob izdaji novega, že 15. studijskega albuma ‘So Happy It Hurts’, ki je ven prišel marca 2022. Adams slovi kot glasbenik, ki na nastopu da od sebe čisto vse, njegov zaščitni znak pa je energičen in iskren nastop, ki vedno znova prepriča občinstvo, kar je “v živo” dokazal tudi na svojem zadnjem koncertu v Ljubljani leta 2018, pa tudi tokrat v začetku decembra 2022.

Kljub svoji starosti prekaljeni rokerski maček Bryan Adams na koncert vedno s seboj prinese dobro energijo in pozitivne vibracije. Adams je takorekoč zdravilo za zamorjen in utrujen dan, pod kar bi se nedelja, 4. decembra, z njenimi nizkimi temperaturami in občasnimi padavinami prav lahko štela.

Bryan Adams, 4.12.2022, Stožice, Ljubljana (Foto: Aleš Žnidaršič)
Bryan Adams, 4.12.2022, Stožice, Ljubljana (Foto: Aleš Žnidaršič)

Dobro se zaveda, kaj publika hoče od njega in ni mu težko izpolniti želja. Dobre komade razdeli kot božična darila, zato mu zlahka oprostim(o), da v zadnjih 15 letih ni posnel prav veliko kvalitetne glasbe.

Album z naslovom ’11’ je bil zadnji res dober, nakar je sledilo dolgo obdobje sem ter tja kakšne prijetne pesmi. Dovolj je ustvaril v svoji karieri, da bi mu zamerili, saj njegov “greatest hits” šteje preko dvajset komadov.

“Dobre pesmi ima,” je rekla starejša gospa svojemu možu, ko sta se sprehajala po koncertu do avta, on pa njej: “Se strinjam, preproste, a dobre.” Prav prikupna sta bila, pa še resnico sta govorila, Adams nikoli ni predstavljal višek ustvarjalnosti, ampak stvar deluje. Dober rock’n’roll ne bi smel biti kompleksen! Še sam je dejal, da ponavadi išče fraze, ki so lepe, naj bo to v glasbi ali besedilih.

Kar se tiče koncerta, pa me je malenkost razočaral, ampak tukaj gre res za nianse. Na začetku je bilo zelo zadržano, vsaj tak občutek sem dobil, tudi na odru je vladala minimalistična zasnova – verjetno zato, ker so pred koncertom razdelili izjemno stroga pravila glede fotografiranja. In če pogoji niso bili dovolj ostri, so jo fotografom zagodli še s temo in zgolj rdečo in modro lučjo.

Bryan Adams, 4.12.2022, Stožice, Ljubljana (Foto: Aleš Žnidaršič)

Sproti se je potem šov razživel, kot da bi postopoma dodajali funkcije reflektorjev in svetlobnih efektov. Medtem sama ekranizacija nikoli ni dosegla viška. Sicer so imeli en velik zaslon, a ta je bil namenjen praviloma za vizualizacijo in posnetke od daleč. Nikoli od blizu, kar je velika škoda.

Glasba v prvem planu, to je razumljivo, ampak ni povsem jasno, česa se je zasedba taka bala, da ne bi dovolila posnetkov od blizu. Gubic pod očmi? Pa saj Adams dobra izgleda, kot tudi vsi ostali! Nekdo, ki je bil na tribuni, nekaj deset metrov stran, bi si gotovo želel vsaj kdaj ga videti od blizu, tako da bi dobil vsaj občutek, da res on poje.

Ampak to pa vemo – da poje. In to dobro! Glas mu še vedno zelo dobro služi.  Na ta večer – podobno kot tudi na ostalih, namreč veliko odstopanja si 63-letnik ne privošči – je odpel kar 29 skladb! Ne bi si mogli želeti več od njega. Od sebe je dal praktično vse hite, nekaj novega materiala, potem pa še štiri skladbe, za katere je sprejemal predloge iz občinstva.

Bryan Adams, 4.12.2022, Stožice, Ljubljana (Foto: Aleš Žnidaršič)

Na tej točki je sledil humorni del koncerta, kjer se je mož večera trudil z izgovorjavo slovenskih imen, a mu ni šlo najbolje. “Hell, your names,” se je šalil. Ugotovil je, da smo Slovenci sami romantiki. Za razliko prejšnjega nastopa na Dunaju, kjer so si iz parterja izbrali bolj rokerske komade, so mu naši vpili ‘I’m Ready’, ‘Have You Ever Really Loved a Woman?’, ‘Reckless’ in ‘Please Forgive Me’. Za zadnjo pred finalnim delom pa je iz rokava kar sam od sebe potegnil ‘Cuts Like a Knife’.

Do izraza je prišla njegova energija, po kateri je tako dobro znan. Sploh ‘Back To You’ ter ‘Summer of ’69’ sta dvignili streho. Bryan in kitarist Keith Scott sta se izmenjavala na odru in tekala z enega konca na drugega, si vmes dala “high five” in spet ponovila vajo, malo zaplesala ter se na sto in en način šalila. Bobnar, basist in pianist so bili vsi malo bolj v ozadju, a publika dobro ve, čigavo ime piše na vstopnici.

Bryan, do naslednjič. Verjetno že čez nekaj let nazaj v prestolnici!

Bryan Adams, 4.12.2022, Stožice, Ljubljana (Foto: Aleš Žnidaršič)

Bryan Adams, 4.12.2022, Stožice, Ljubljana, setlista

Kick Ass
Can’t Stop This Thing We Started
Somebody
One Night Love Affair
Shine a Light
Heaven
Go Down Rockin’
It’s Only Love
You Belong to Me
I’ve Been Looking for You
The Only Thing That Looks Good on Me Is You
Here I Am (Acoustic with Gary on piano)
When You’re Gone (solo acoustic)
(Everything I Do) I Do It for You
Back to You
These Are the Moments That Make Up My Life
18 til I Die
Summer of ’69
I’m Ready (Fan Request, Unplugged… more )
Have You Ever Really Loved a Woman? (Fan Request)
Reckless (Fan Request)
Please Forgive Me (Fan Request)
Cuts Like a Knife (Bryan’s Request)
So Happy It Hurts
Run to You
Can’t Take My Eyes Off You (Frankie Valli cover)
Straight From the Heart (solo acoustic)
Christmas Time (solo acoustic)
All for Love (Bryan Adams, Rod Stewart & Sting cover) (solo acoustic with “Shine a Light” intro)