Alo!Stari z več kot 900 frendi v nabito polni Katedrali Kina Šiška!

Alo!Stari, Pune vrei špil. 10.11.2022, Kino Šiška Foto: Luka Hernet

Alo!Stari. Skejtpankerji. Mariborčani. Band, ki je v tem tisočletju obudil glasbeni žanr devetdesetih in v pičlih treh letih obstoja prevetril našo glasbeno krajino ter prepričal s svojo iskrenostjo, neposrednostjo ter eksplozivnimi in energičnimi ‘špili’, je v Kinu Šiška odigral prvega od dveh ‘Pune vrei špilov’ (drugi bo 25.11. v Mariboru, na Štuku).

Nabito polna Katedrala, v kateri je pod odrom stala več kot 900-glava množica, je še en dokaz, da so Alo!Stari eden od bolj uspešnih bandov nove generacije.

Da bo njihov prvi večji samostojni koncert res nekaj posebnega, se je v zraku čutilo že pred začetkom. Že pozno popoldne so v Kino Šiška kapljali prvi obiskovalci, pred koncertom pa je na trgu pred in v preddverju vršalo. Malo po osmi zvečer so na oder naprej stopili prvi frendi banda, panksi iz Ljubljane Lim Smrad in Žila. V slabih 30 minutah so polno šišensko Katedralo spravili na noge in zakurili ozračje s svojim prepotenim, surovim punk rockom. Akademskih 15 minut po deveti pa so, po glasnem odštevanju občinstva, na oder prileteli Alo!Stari.

Prvi komad večera je bila tudi prva novost večera – skladba ‘Danes nea grem domu’. Takrat so vsi, ki so morda še postopali v preddverju, prišli v dvorano in že pri drugi skladbi, ‘Star’, se je pokazalo, kakšen večer sledi. Melodična glasba, trdi, hitri ritmi in besedila, s katerimi povedo veliko in s katerimi se lahko poistoveti marsikdo, so jih že takoj ob začetku njihove skupne poti izstrelila v ospredje. Povsem upravičeno. Sledile so ‘Ti niaš niti sebe rad’, ‘Jaz bom hin’ in ‘Isto ko prej’ s prvenca ‘Pa kaj te s tao je’. Nekje v prvi četrtini koncerta, ob skladbi ‘Kaj naj zaj nareim’ je prišel čas tudi za prvi stagedive, kateremu so sledili še mnogi ta večer. Po novih ‘Še enkrat’ in ‘Lej ti ovega’ ter kopici divjih, močnih že poznanih skladb, so nekje na polovici koncerta Alo!Stari že odlično razgreto občinstvo malce ustavili, saj je bil čas za podelitev unikatnega Alo!Stari snowboarda, ki so ga naredili pri ekipi POSITIVEboards. In od tu naprej je šlo samo še gor! ‘Valovi’wall of death pri skladbi Mozolj, norija pri skladbi ‘Prie tako leto’ in drugi frend večera na odru, Emkej. Njihov collab, skladba ‘Nea guši’, se je v dobrem mesecu od njenega izida že odlično ‘prijela’, saj ni bilo grla v dvorani, ki se ne bi drlo skupaj z Alo!Stari in Emkejem. Skupaj so pripravili tudi punk rap mix v obliki Emkejeve skladbe ‘Veš ka bi ti mogo’, ki je v svoji drugačni podobi zvenel izvrstno!

Emkej z Alo!Stari, Pune vrei špil. 10.11.2022, Kino Šiška Foto: Luka Hernet

Po skladbah ‘Zalubo’, in ‘Nea mi govori’ je sledil je epski zaključek ‘Pune vrei špila’; po še eni novi skladbi, ‘Preživeli smo še eno noč’ so Alo!Stari zapustili oder, a ne za dolgo. Ni konec dokler ni konca! Ob začetnih taktih skladbe ‘Vse bi dal’ so se na odru Alo!Stari pridružili Smetnaki, ki so enega od največjih hitov banda okrasili s trobilnimi vložki. Ene skladbe pa še nismo slišali. In njej je pripadla čast zaključka večera. Tine Matjašič je zaključek koncerta in skladbo ‘Nea vem kam’ napovedal z besedami: ”Zdaj se dovoli vse!” – in se je! Zaključek koncerta, kot si ga želi vsak. Vse roke v dvorani v zraku, vseh 900+ grl je sodelovalo z bandom, po rokah je plulo nekaj ljudi in po zraku je tu in tam poletelo kakšno pivo. Z besedami ‘Hvala! Brez tebe ne bi blo pune vrei špila!’ so se Alo!Stari za konec zahvalili vsem frendom – tistim pod in tistim na odru.

Alo!Stari, Emkej in Smetnaki, Pune vrei špil. 10.11.2022, Kino Šiška Foto: Luka Hernet

Tine MatjašičMatic MlakarJernej MetežMatej Kosmačin in Tomaž Medvar, pubeci iz Maribora,  so v Ljubljani pokazali, kaj lahko zaneti že majhna iskrica – energičnost, direktnost, pristnost banda na odru in totalni odklop in razvrat publike pod njim. Alo!Stari so špilali kot še nikoli, občinstvo pa je reagiralo na njihovo glasbo, tekste z avtentičnim, mariborskim avtorskim izrazom in pridihom nekih drugih časov, ki ga Alo!Stari prinašajo s sabo. Koncert za pomnjenje oz. z njihovimi besedami – pune vrei špil! Maribor, pripravi se, 25. novembra bo ‘Pune vrei špil’ še pri vas, na Štuku!

Alo!Stari takoj po Pune vrei špil-u. 10.11.2022, Kino Šiška Foto: Luka Hernet
Alo!Stari v svoji glasbi kažejo, kdo so, v kaj verjamejo in kaj si mislijo o svetu in času v katerem živimo. In Alo!Stari špilajo – špilajo za vse, ki so se izgubili. Za vse, ki bi morali biti odrasli, pa ne vedo, kako. In za vse, ki ne bodo nikoli odrasli. Pa tudi zase. V petek, 25.11.2022, na Štuku pripravljajo še drugi ‘Pune vrei špil’. Vstopnice so na voljo na vseh Eventim-ovih prodajnih mestih in na Štuku. Cena vstopnic: 15 eur