Alexi Laiho umrl zaradi posledic alkohola, potrdila njegova žena

Alexi Laiho (Foto: Joby Sessions/Total Guitar Magazine/Future via Getty Images)

Kitarist in vokalist je zadnja leta trpel zaradi “dolgotrajnih zdravstvenih težav”.

Alexi Laiho je umrl zaradi “degeneracije jeter in trebušne slinavke, za kar je bil kriv alkohol,” je potrdila njegova žena Kimberly Goss na Instagramu. “Koktajl protibolečinskih tablet, opiodov in zdravil proti nespečnosti” je bil prav tako v njegovem sistemu v času smrti, 29. decembra lansko leto. 

Svetovno znani kitarist in frontman skupine Children of Bodom je umrl na svojem domu v Helsinkih na Finskem. Star je bil 41 let. Sprva niso objavljali podatkov o vzroku smrti, sedaj pa je z objavo na družbenem omrežju stvari razčistila njegova žena.

Laiho se je rodil v kraju Espoo na Finskem leta 1979 in je odraščal v glasbeni družini. Leta 2008 je za revijo Metal Hammer povedal, da je oče igral klavir in orgle, mati pa je igrala flavto in je pela v zboru. Njegov prvi inštrument je bila violina, ampak jo je kasneje zamenjal za kitaro. Zahvalil se je sestri, ki mu je predstavila heavy metal. “Ko sem bil star sedem let, mi je vrtela Guns N’ Roses, Twisted Sister, Mötley Crue in Skid Row kasete. Vse je bilo tako prekleto privlačno. Kako so igrali, zvok kitar, njihov videz. Bili so nevarni. Tako prekleto me je vleklo tja.”

Leta 1993 sta Laiho in bobnar Jaska Raatikainen ustanovila band Inearthed, v katerem sta več let snemala demo posnetke in gradila temelje. Leta 1997 sta v skupino dodala jazz pianista Janneja Wirmana, ki jima je pomagal najti pravi zvok. Začeli so snemati prvi album ‘Something Wild’, nadeli pa so si tudi novo ime – Children of Bodom.

Njihova prepoznavnost je v naslednjih letih hitro rasla, izdali so še več albumov in redno nastopali po Evropi. Do albuma ‘Hate Crew Deathrool’ leta 2003 so bili že uveljavljeni, tudi v ZDA. Leta 2008 so izdali njihov najbolj uspešen album ‘Bloddrunk’. Zadnji plošček, ki so ga izdali leta 2019, nosi naslov ‘Hexed’, decembra istega leta pa so odigrali tudi njihov zadnji koncert v živo.

Leta 2020 je Alexi ustanovil skupino Bodom After Midnight, s katero je posnel tri pesmi in videospot, ki bo izdan posmrtno.