AKA Neomi z albumom ‘Izštekani’

Pri ZKP RTV Slovenija izdajamo album AKA Neomi Izštekani, ki je nastal 19. januarja 2023 v istoimenski kultni oddaji Jureta Longyke na Valu 202. Napovedujejo ga z akustično različico skladbe ‘Bakhantka’ in spremljajočim videom.

 

 

Prišel je čas za vnovično izštekano inventuro

Ljubljanska indie zasedba AKA Neomi se je po krepkem desetletju vrnila v oddajo Izštekani. Sprehodili so se od čistih začetkov do zadnje pesmi ‘Bakhantka‘, ki je izšla pičla dva dni pred koncertom. Aranžmaji so bolj organski, kot smo vajeni, igrivi in bohotni, k čemur so prispevali edinstveni gostje: pevka Aleksandra Ilijevski, pevka in harfistka Astrid ter mojster na oudu Konstantinos Sachos.

Tedaj nova skupina Neomi je prvič nastopila v Izštekanih slabo leto po izidu prvenca ‘Poglej‘ (2011). Zaznamovali so jo svežina in neobremenjen avtorski izraz Saše Vipotnik ter vešči prijemi glasbenih sopotnikov. Usedla se je v srca mnogih, a sčasoma izginila z radarjev. Saša se je posvečala svoji primarni medicinski stroki ter raziskovala svet. Nekaj let pozneje je Neomi priletela iz Istanbula. Skladba s tem naslovom je napovedala novo življenje, ki se je nadaljevalo v angleškem jeziku in materializiralo z drugim albumom ‘Beautiful Disasters‘ (2020). Najopaznejša sprememba je bila v zvoku in glasbenem slogu. K temu je največ prispeval novi član in danes druga polovica ustvarjalnega jedra, kitarist in producent Mario Babojelić. Nežno naravno akustičnost je zamenjala veličastna gmota zvočnih plasti, močno okrepljena z elektroniko. Bend je začel v novi postavi z Dejanom Slakom, Markom Grubarjem in Igorjem Matkovićem ter z novim imenom AKA Neomi redno koncertirati in si močno utrdil status na naši (pol)alternativni sceni.

Po žanrskih in jezikovnih popotovanjih se AKA Neomi v zadnjih mesecih vrača k materinščini. Pri pisanju besedil se je pridružila še Eva Taja Cimerman. ‘Nastajajo nove pesmi izključno v slovenščini, ki prinašajo bolj veselo plat Neomi. Sicer smo precej melanholičen bend, kar je najbrž posledica vsega, kar se dogaja v svetu,’ pojasnjuje Saša. ‘Ampak vse okoli nas je šlo preveč v negativo, treba je obrniti perspektivo, poskusiti pripovedovati o življenju skozi optimizem, humor, veselje, to je morda tisto, kar nam lahko malo pomaga.’

Tako je prišel čas za vnovično izštekano inventuro, ki je zajela vse faze ustvarjanja. Mariove besede po koncertu lepo povzamejo občutke AKA Neomi: ‘Počutil sem se, kot da bi bil na Dionizovi žurki v haremu nekje med galaksijami. Za DJ pultom Claude Debussy, vse skupaj pa prenaša BBC v živo!’