Praznik glasbe 2023: Dogajalo se bo v kar 14 slovenskih mestih

Dogajalo se bo v kar 14 slovenskih mestih. (FOTO: Lovro Megušar)
Dogajalo se bo v kar 14 slovenskih mestih. (FOTO: Lovro Megušar)

Tudi letos se Slovenija pridružuje svetovni iniciativi Fête de la musique, ki 21. junija, na prvi poletni dan obeležuje svetovni dan glasbe. Praznik glasbe bo letos potekal v kar štirinajst slovenskih mestih, nastopilo pa bo več kot 150 različnih glasbenih zasedb!

 

Praznik glasbe bo potekal v kar 14 slovenskih mestih

Zamisel o svetovnem dnevu glasbe se je porodila leta 1976 v Franciji. Ameriški glasbenik Joel Cohen, takrat uslužbenec francoske radijske postaje, je predlagal celonočno glasbeno slavje na prvi dan poletnega solsticija. Njegovo idejo je pet let pozneje sprejel takratni francoski minister za kulturo Jack Lang in prvo praznovanje z imenom Fête de la Musique se je 21. junija 1982 odvilo v Parizu. Danes iniciativa Fête de la musique vključuje več kot 150 držav in več kot 700 mest z vsega sveta. V mnogih afriških državah je ta dan razglašen za državni praznik.

Že desetič se praznovanju pridružuje tudi Slovenija. Po prvih dveh edicijah, ki ju je v letih 2011 in 2012 organizirala Zadruga Celinka, na pobudo Mestne občine Ljubljana Praznik glasbe od leta 2015 nepretrgoma poteka pod krovno organizacijo SIGIC – Slovenskega glasbenoinformacijskega centra. Prazniku glasbe se vsako leto priključijo nova mesta, tokrat se bo praznovalo v kar štirinajstih slovenskih krajih, in sicer: v Ljubljani, Dravogradu, v štirih občinah Slovenske Istre, Litiji, Novi Gorici, Celju, Črnomlju, Postojni, Tolminu in Železnikih.

V okviru Praznika glasbe imajo glasbeniki priložnost muzicirati na številnih, za glasbo manj običajnih mestih, kot so ulice, trgi, parki, muzeji, bolnišnice in druga mesta, kjer s svojimi nastopi presenetijo mimoidoče. V skladu s smernicami Fête de la musique so vsi nastopi za obiskovalce brezplačni. Koncerti so organizirani v duhu spontanih uličnih dogodkov, glasbeniki pa za svoje nastope niso plačani, jih pa lahko publika nagradi s prostovoljnimi prispevki. Praznik glasbe poteka brez generacijskih in žanrskih omejitev. Praznik glasbe bo torej ponovno poskrbel za prav vse glasbene okuse!

Za spremljanje lokacij in nastopajočih na Prazniku glasbe priporočamo obisk uradne spletne strani dogodka: www.praznikglasbe.si.

Program po mestih (po abecedi):
CELJE:
Mestni park
10:00 Inga Ulokina / Aleksander Kuzmanovski
10:30 Casper Musiclove

Guštova mestna plaža
15:00 Citre vs. Klavir
15:30 Citrarski utrip Celja
16:00 Deja
16:20 Sofy M
17:00 eNota
17:45 Sol may
18:00 Kuhlschrank
19:00 Market garden
20:00 Ne me jugat