2B: ‘Našla sva drevo, ki je imelo kar pet različnih zvokov’

2B (Foto: Jani Pavlin)

2B sta se po uspešni poletni turneji po Sloveniji vrnila v jesen z novo skladbo ‘Vzemi me’, za katero sta posnela tudi minimalističen, a zato nič manj udaren in s čustvi nabit videospot. Še bolj prideta do izraza vokal in besedilo, kar je bil tudi cilj dvojca, ki se vedno znova preizkusi v novem žanru. Ne bojita se tvegati, predvsem pa se nočeta omejevati, zato zvoke zbirata kar sama, s pomočjo tehnike “sampling”. Še največji navdih pa najdeta prav v naravi. 

2B sta electric organic glasbeni dvojec, kar pomeni, da večino zvokov snemata – samplata iz narave in okolice ter jih kombinirata z moderno produkcijo. Prav tako kot v večini njunih že izdanih pesmi, tudi v novi skladbi lahko zasledimo elemente narave. Nič drugače ni bilo pri singlu ‘Vzemi me’.

“Pesem v svojem ozadju skriva tudi dež, ki ga lahko slišimo ob poslušanju. Minimalističnost ostalih instrumentov, tekst in melodijia predstavljo vse, kar potrebujemo, medtem ko plavamo v tem razburkanem morju 21. stoletja, ko vse postaja hitro, nestrpno in vse bolj usmerjeno k nepremišljenosti in napakam, ki jih delamo. Ta pesem to ni, je lahkotna, naravna, umirjena, minimalistična, kratka in jedrnata. Vzemi me je song, ki nima zaključka in traja toliko, kolikor mu pustimo, da ostane v nas.”

‘Vzemi me’ ima tudi videopodobo z vzdušjem, ki od gledalca ne zahteva nič več kot to, da si vzame nekaj minut, se prepusti glasbi in igri barv, ki jo krasijo.

Od poletja sta se poslovila z lepimi spomini, kjer sta poleg veliko odigranih samostojnih koncertov po Sloveniji (v Tolminu, Novem mestu, Izoli, Ljubljani, Domžalah, Črnomlju, Vinici …) kot gosta nastopila tudi na Melodijah morja in sonca, skupaj s Tinkaro Kovač.

Za to priložnost sta posebej sproducirala obe zmagovalni skladbi in to poimenovala ‘Bodi z mano do konca kot morje’. Kot sama pravita, ju čaka delovna jesen, ustvarjanje novih materialov in koncerti, katerih datume redno objavljata na svoji spletni strani 2bband.si in svojih družabnih omrežjih.

ROCKER.SI: Letos junija sta izdala singel ‘VIL’ oziroma ‘Vožnja iz Ljubljane’ (poslušajte TUKAJ). Že takrat smo bili na vezi, ampak nam ni uspelo narediti intervjuja, zato sem toliko bolj vesel, da lahko spregovoriš nekaj besed še za nazaj. Nesrečo sta obrnila v pozitivno zgodbo. 

GAŠPER MIHELIČ: Že tako dolgo je minilo?!

ROCKER.SI: Sta popravila avtomobil?

GAŠPER MIHELIČ: Vse sem uredil in ga kar zamenjal. Preveč denarja sem vložil vanj in še v prometni nesreči je bil udeležen proti koncu, ampak tisto, kar je pomembno, je na srečo ostalo celo.

ROCKER.SI: Takrat sta iz nesreče ustvarila pozitivno zgodbo.

GAŠPER MIHELIČ: Ne bi rad, da imava preveč avtomobilskih komadov (smeh). Vesela sva, da sva iz nesrečne situacije ustvarila dobro skladbo, ampak bi raje, da ne pišem v nesrečnih trenutkih.

ROCKER.SI: Kako prenašata stres, ki je v tem času še dodatno na prisoten?

GAŠPER MIHELIČ: Kaj naj rečem, midva sva se že navadila. Sprejela sva ga kot vsakdan, zaradi tega tudi ne spremljava medijev, ker bi drugače glava eksplodirala. V avtu poslušam radio, predvsem tiste postaje, ki predvajajo najino glasbo, ko pride do novic, pa prestavim kanal.

ROCKER.SI: Vseeno morata spremljati medije, glede na to, da lastnoročno skrbita za odnose z javnostmi. Odlično opravljata svoje delo, torej spremljata le novice na področju glasbe?

GAŠPER MIHELIČ: Spremljava le tisto, kar naju zanima. Vklopljen imava filter.

ROCKER.SI: Greva na skladbo ‘Vzemi me’, ki ponovno prinaša nov žanr. Gre za minimalistično postavitev – ali ta predstavlja ogledalo trenutni družbeni situaciji?

GAŠPER MIHELIČ: Nočeva se omejevati, kar se tiče žanrov, vseeno pa postopoma gradiva svoj žanr, kar pomeni, da vsaka skladba, tudi če žanrsko drugačna, nosi najin pečat.

ROCKER.SI: Veliko zvokov ustvarita kar sama, in sicer s tehniko “sample-nja”, torej jemanja vzorcev. Navdih najdeta v naravi? Videl sem vajine posnetke iz gozda. 

GAŠPER MIHELIČ: Pred kratkim sva v gozdu posnela približno štirideset različnih zvokov. Zdaj sledi proces selekcije – Primož bo v studiu poslušal zvok in pazil, da ni drugih šumov, ker drugače je posnetek neuporaben. Našla sva drevo, ki je imelo kar pet različnih zvokov. Prav slišalo se je, kako se bodo zvoki zlili s produkcijo. Ampak ta proces zahteva čas in energijo. Vse je potrebno pravilno odrezati in uporabiti pravi efekt. Spremeniva zvočno sliko, ampak ohraniva organski občutek zvoka.

ROCKER.SI: Obstajajo dejanske prednosti pri snemanju svojih zvokov ali gre tudi za – takorekoč – izjavo za medije? Ker se dobro sliši in je nenavadno ter inovativno?

GAŠPER MIHELIČ: Predvsem gre za to, da nama način dela odgovarja. Od nekdaj naju pritegne tisto, kar ni pogosto uporabljeno. Tudi pri besedilih iščem besede, ki so prisotne v govoru, a jih ne slišim dostikrat v glasbenih tekstih. Tukaj gre za isto mentaliteto. V vsakem programu za produkcijo obstaja velika knjižnica zvokov, ki so že posneti, a si na nek način z njimi omejen. Midva pa ne želive biti omejena, zato vedno gledava izven okvirja in razvijava nenavadne ideje, ki so del naju. Iščeva nekaj unikatnega.

ROCKER.SI: Lahko iz enega udarca po lubju ustvarita celotno zvočno ritemsko podlago?

GAŠPER MIHELIČ: Seveda, še višino tona lahko spreminjava. Enkrat sva uporabila vzorec zvoka pipe na sodu za vino. Iz tega sva naredila “hook” melodijo. Potrebuješ le voljo in čas, da najdeš pravi zvok.

ROCKER.SI: Sta na ta način delala tudi za singel ‘Vzemi me’?

GAŠPER MIHELIČ: Pri tej skladbi se v ozadju sliši zadušena ritem, ampak glavna zvoka, ki spremljata akustiko ter vokal, sta dež in grmenje. Naravna vzorca. Produkcijsko sva se tokrat držala nazaj, saj sva želela poudariti vokal in besedilo.

2B (Foto: Alan Orlic) Pesem ‘Vzemi me’ je postala PESEM IN POL na Radiu Koper

ROCKER.SI: Vidim, da sta že zdavnaj opustila koncept albuma.

GAŠPER MIHELIČ: Vidiš, to pa je zanimiva opazka, ker sva namreč ravno pred kratkim govorila o tem, da bi posnela EP album. V zadnjem času sva izdajala single, a želiva si še nekaj večjega. Na plošči bo verjetno pet skladb, ki bodo posnete v istem obdobju. Med karanteno sva sicer ustvarila skoraj petdeset novih skladb – nekaj sva jih izdala kot single – ampak vse so nastale v določenem trenutku v času. Ne sodijo na malo ploščo. Rad bi ustvarila nove skladbe in spisala sveže zgodbe. Poslušalcu želiva ponuditi občutek, kot da gleda svojo najljubšo televizijsko serijo, ki ima pet med seboj povezanih delov.

ROCKER.SI: Potem bosta pisala na novo?

GAŠPER MIHELIČ: Ogromno idej imava, ne bom pa rekel, da ne bova uporabila kakšnega že obstoječega besedila, kajti nenehno pišem, treba je zgolj prilagoditi glasbo, glede na vsebino.

ROCKER.SI: Kar nekaj koncertov sta imela čez poletje, glede na nenavaden čas na glasbeni sceni. Tolmin Črnomelj, Vinica, Novo mesto, Izola, Ljubljana, Domžale…

GAŠPER MIHELIČ: Zelo sva hvaležna za vsak koncert posebej, kar poudarjam v vsakem intervju, ampak bom še enkrat. Leto je bilo nepredvidljivo, ampak sva to tudi pričakovala. Dobro sva se pripravila.

ROCKER.SI: Letos je še težje na nek način kot lansko leto, ko so se določeni koncerti prestavili od prej, se ti ne zdi? Letos je bilo treba začeti znova.

GAŠPER MIHELIČ: Šele kasneje so naju začeli klicariti za koncerte, pa tudi sama sva se angažirala. Naredilo se je res lepo poletje, vsak vikend se je dogajalo. Potrebovala sva pristen stik z občinstvom in to energijo, ki jo vsak glasbenik potrebuje, če želi ustvarjati naprej.

ROCKER.SI: Pristen stik sta imela tudi na Melodijah morja in sonca, kjer sta pred publiko nastopila s Tinkaro Kovač. Odpeli ste pesem, ki je mešanica njene ‘Bodi z mano do konca’, s katero je zmagala leta 2019, in vajine ‘Kot morje’, s katero sta pobrala nagrado Danila Kocjančiča, kajne?

GAŠPER MIHELIČ: Tako je, njena in najina zmagovalna pesem. Povabili so nas, da bi nastopili, nakar sva midva predlagala, če bi zapeli skupaj. Združila sva komada in ji poslala osnutek, ki ji je bil zelo všeč. Čutila je, kot da sliši eno skladbo, ne dveh. Vse se lepo povezuje, tako glasbeno kot vsebinsko. Projekt je nastal zelo organsko. Za miks in mastering pa je poskrbel Iztok Turk.

ROCKER.SI: Sta tam spoznala nove ljudi v glasbenem poslu?

GAŠPER MIHELIČ: Predvsem smo se še bolj povezali z nekaterimi izvajalci in novinarji, ki so prišli. Gre za lep festival z dolgo tradicijo. V Sloveniji potrebujemo takšne prireditve.

2B (Foto: RTV)

ROCKER.SI: Koliko v prihodnost načrtujeta svojo kariero? Že vesta urnik za naslednje tri mesece?

GAŠPER MIHELIČ: Gledava eno leto v naprej. Ampak se načrti vedno malo spremenijo. V glasbi ni časa za počasne reakcije, vedno moraš imeti pripravljen rezervni načrt. Na začetku letošnjega leta sva imela izdelan načrt, ampak je cesta zavila v drugo smer. S tem ni nič narobe.

ROCKER.SI: So apetiti vedno večji?

GAŠPER MIHELIČ: Verjetno res, lahko bi tako rekla. Vsak glasbenik, ki ustvarja skozi daljše obdobje in mu glasba ne predstavlja zgolj hobija, pač pa način življenja in razmišljanja, ima bržkone vedno večje apetite. Tako kot dozoreva glasba, z njo raste tudi glasbenik.

ROCKER.SI: So kakšni upi preveliki, da bi jih izustil, ker se bojiš, da se ne bi uresničili?

GAŠPER MIHELIČ: Kaj pa vem … midva sva kar realna, kar se tiče ciljev in pričakovanj. Pred petimi leti bi ti še morda rekel razprodan stadion Wembley, ampak človek mora biti realen (smeh). Ustvarjava si kratkoročne cilje, ki lahko pripeljejo do večjega cilja.

Gašper Mihelič (2B), intervju, 07.10.2021 ZIP Baza Trzin (Foto: Damjan Lebeničnik)

ROCKER.SI: Lepo si to povedal, da vse poti vodijo do večjega cilja. Če pogledava zadnji singel ‘Vzemi me’, se v ozadju skriva res prijetna in srčna zgodba. Kaj nista videospot snemala prav na istem odru, kjer sta naredila prve glasbene korake?

GAŠPER MIHELIČ: Bila sva še otroka v osnovni šoli, se dobro spomnim (smeh). V domu krajanov je dvorana za približno 250 ljudi. Na tistem odru sva nastopala pred vsemi temi leti. Še zdaj imajo gledališko zaveso in tiste stare deske (smeh). Preplavili so naju lepi spomini. Zdaj pa sva na teh deskah posnela videospot za najino avtorsko skladbo. S Primožem sva veliko nastopala pri tamburaših – on je igral godalo in orglice, jaz pa sem pel kot solist. Ogromno nastopov smo imeli, po celem Balkanu smo šli. Makedonija, Srbija, Bosna … vse smo preigrali. Takrat sem bil star približno šestnajst let. Nabrala sva veliko kilometrine in stala na nemalo odrih, kar nama je dalo prepotrebne izkušnje za naprej. V zadnjem času veliko razmišljam o skromnosti in kako pomembna je v življenju.

ROCKER.SI: Na dolgi rok se verjetno razkrije pravi karakter, ali pač? Tisti, ki so obstali na glasbeni sceni, so za to tudi garali. Težko najdeš bližnjico.

GAŠPER MIHELIČ: Res je.

ROCKER.SI: Čestitke še enkrat za singel in videospot ‘Vzemi me’. Vedno znova dokazujeta, da je do nečesa dobrega možno priti tudi na drugačen način. 

GAŠPER MIHELIČ: In z nizkim proračunom (smeh). Vse financirava sama, brez sponzorjev. Imava pa ob sebi ekipo, s katero redno sodelujeva in za katero sva zelo hvaležna. To so ljudje, ki vidijo širšo sliko. Na tem mestu bi izpostavila imena, kot so Jurij Brozovič, Sašo Žepuhar, Jan Kocjan, Rok Mikšič ter Podjetniški inkubator Bela Krajina, ki nama je vedno stal ob strani.