25 let nazaj: Nirvana na današnji dan v Hali Tivoli

Kurt Cobain med nastopom v Hali Tivoli. (FOTO: Janez Pelko)
Kurt Cobain med nastopom v Hali Tivoli. (FOTO: Janez Pelko)

Natanko 25 let nazaj je na današnji dan v Hali Tivoli nastopila legendarna zasedba Nirvana. Grungerji iz Seattla so bili takrat ravno na vrhuncu slave, žal pa je bil zanje to tudi predzadnji koncert. Vstopnica pa je na dan koncerta znašala smešnih 2.350 SIT.

Hala Tivoli je bila za Nirvano predzadnja postojanka

Kurt Cobain je umrl 5. aprila 1994. (FOTO: Janez Pelko)
Kurt Cobain je umrl 5. aprila 1994. (FOTO: Janez Pelko)

Kdor je v Hali Tivoli zamudil Nirvano, je verjetno nikoli več ni videl. Po ljubljanskem koncertu (TUKAJ si lahko ogledate nekaj fotografij skoncerta v Hali Tivoli) je trio odigral namreč le še 1. marca koncert v Münchnu. 4. marca je Courtney Love v hotelski sobi v Rimu našla nezavestnega frontmana Kurta Cobaina, preostanek turneje pa je bil posledično odpovedan. Cobain je po tem dogodku odšel na zdravljenje, a rehabilitacija ni bila uspešna, saj je kmalu šel na letalo in se vrnil v domači in ljubi Seattle.

8. aprila pa je v svet odjeknila tragična novica o smrti pevca Kurta Cobaina. Našli so ga na njegovem tamkajšnjem domu. Obdukcija je pokazala, da je bil Kurt mrtev že tri dni, zato je uradni datum njegove smrti 5. april. Storil naj bi samomor, pojavljale pa so se tudi govorice, da bi ga lahko ubila takratna žena Courtny Love. Še danes krožijo teorije zarote o njegovi smrti.

Kurt Cobain je bil na dan smrti star le 27 let in se tako ‘vpisal v klub 27’. Gre pravzaprav za skupno poimenovanje pokojnih glasbenikov, ki so umrli v 27. letu. Kurtu družbo v klubu 27 delajo še Jimi Hendrix, Janis Joplin Jim Morrison, Brian Jones in Amy Winehouse.