Valter Kocijančič se vrača s skladbo ‘Goli otok’

Valter Kocijančič (FOTO: Marino Paštar)

Obstajajo mitske, fantomske pesmi, ki ponavadi niso bile nikoli javno objavljene, vendar jih poznamo s koncertov izvajalcev. ‘Goli otok‘ skupine Paraf je sigurno najbolj mitski ‘fantom’ v celotni regionalni punk in novo valovski zakladnici.

Skladba s politično nekorektnim besedilom

Poleg ‘Narodne pjesme‘ je bil absolutni favorit na live nastopih skupine Paraf vedno ‘Goli otok‘. Na žalost, zaradi politično nekorektnega besedila, se skladba ni nikoli uvrstila na njihov prvenec ‘A dan je tako lijepo počeo‘, pesem tudi ni bila nikoli studijsko posneta.

Po drugi svetovni vojni, za časa socialistične Jugoslavije, od leta 1949. do 1988., je bil na Golem otoku organiziran strogi zapor, na začetku so bili tam priprti izključno politični zaporniki, kasneje tudi kriminalci in mladoletni delikventi. Goli otok je postal simbol ne samo jugoslovanskega, ampak tudi kakršnegakoli totalitarnega režima. Dandanes so to splošna znana dejstva, vendar leta 1978, ko je skladba Goli otok nastala, je bila to tabu tema. Javno izvajanje te skladbe na koncertih je vedno iz občinstva izvabljalo zelo posebne senzacije.

Edini beležko originalne pesmi so posneli leta 1979 v Puli. Pesem bo končno premierno izdana na četvornem box setu Parafov ‘Izbrana dela 1976-1987‘.

40 let kasneje se je namreč Valter Kocijančič odločil do konca realizirati studijsko verzijo ‘Golega otoka’. Ob pomoči spremljevalnega benda Perspektiva  (Alen Tibljaš – bobni, Robert Jovanović – bas, Vlado Simcich Vava – kitara) je mojstrsko adaptiral nikoli pozabljeno pesem. Nova verzija je tako furiozna, kot bi bila posneta pred štirimi desetletji in ne zdaj.

Praf box (FOTO: Dražen Kalenić)
Praf box (FOTO: Dražen Kalenić)

Minuli petek se je v ljubljanskem klubu Gromka na Metelkovi zgodil prav poseben koncert, nastopila je reška zasedba Valter i Perspektiva, originalni člani kultne reške punk zasedbe Parafi. Koncert je bil razprodan, na koncertu pa se je zbralo tudi veliko oboževalcev, med njimi kar precej mladine. Marsikateri starejši oboževalec je v petek v Gromki obujal spomine na zlato punk obdobje, slišali smo tudi nekaj novih anekdot. Kot se spodobi za punk večer, se je razlilo nekaj piva in pa tudi čustev predvsem starejših oboževalcev Parafov, ki so nam pripovedovali te anekdote.

Gospod, ki je na koncert prišel z ženo nam je zaupal naslednjo anekdoto: ‘Bil sem na koncertu Parafov v Menzi študentskega naselja v Rožni dolini, leta 1979, takrat sem hodil z neko manekenko. Na koncertu sem skočil na oder ter Valterju strgal ketno, ki jo je nosil okrog pasu. Kasneje sem se s to ketno hvalil naokrog po Ljubljani – z njo sem celo osvojil drugo punco. S to punco sva se poročila, še zdaj mi je žena, imava dva otroka …’. Gospod je zasežen predmet iz leta 1979 v petek  pokazal Valterju.