10. Subart festival v Kranju

Dub FX (avstralski beat boxer)

Brezkompromisna svežina alternativnih glasbenih in ustvarjalnih dogodkov, ki daje prednost predvsem nekomercialnim izvajalcem na različnih odrih kranjskih prizorišč.

SubArt festival bo ob praznovanju svoje 10. obletnice letos od 28. 6. do 7. 7. 2018 zopet povezal aktivna kulturna prizorišča Kranja v celoto – v vedno prepoznavnejši mestni festival, ki ponovno obljublja pestro in zanimivo aktualno glasbeno dogajanje. To že nekaj let presega lokalne interese in privablja tudi obiskovalce iz tujine.

Obetata se dva ekskluzivna koncerta večjega formata:
– Dub FX (avstralski beat boxer) in
– Partibrejkers (srbski rokerji)

V prostorih Trainstation SubArt-a bomo poskrbeli tudi za glasbenike trših zvrsti, večkrat spregledane, a mednarodno dobro prepoznavne: Within Destruction, The Canyon Observer in Aktivna propaganda, ki se jim bosta pridružili skupini Mist in Black Reaper.

Na terasi Layerjeve hiše bo ušesom prijetnejši program namenjen predvsem ljubiteljem etna, jazza in fusiona. V goste pridejo Katalena, Vasil Hadžimanov band, Boris Cavazza kvintet ter mednarodni projekt New Beatz trio.

Da bo festival še bolj vroč pa bo poskrbela edinstvena Svetlana Makarovič s projektom Nosil bom rdečo zvezdo.
_________________________________________________________________

Festival po dnevih:

28.6.-7.7.  Youth exchange – GRAFITTI BREZ MEJA // Zagreb attack Trainstation SubArt (Grafitarski ekipi Trainstation Subarta in zagrebškega Attacka bosta med 28. 6. in 7. 7. v mednarodi izmenjavi združili moči grafitiranja in pografitirali večji del Trainstationa. (več info)

29.6. NOSIL BOM RDEČO ZVEZDO // Svetlana Makarovič z gosti, LG Khislstein

To pot se bo zgodil prav poseben koncert pesnice in šansonjerke Svetlane Makarovič z gosti, ki bodo vsi na prsih nosili peterokrako zvezdo. (več info)

29.6. WITHIN DESTRUCTION, MIST, BLACK REAPER, Trainstation SubArt, (več info)

30.6. DUB FX, LG Khislstein

Težko bi rekli, da gre za kakršnokoli verzijo običajnega glasbenika. Ko nastopa sam, ne uporablja kitare, bobnov, basa ali česa podobnega. Njegovi nastopi so prevzeti z bogato fuzijo vokala in elektronskih beatov, predelana z efekti in ujeta v zanko (loop). Prav to je tista posebnost, zaradi katere Dub Fx že leta navdušuje večja in manjša občinstva po svetu. (več info)

2.7. NEW BEATZ TRIO, Layerjeva hiša

Mednarodni glasbeni projekt je nastal z idejo združitve treh glasbenikov iz različnih kulturnih in glasbenih vetrov. (več info)

3.7. KATALENA, Layerjeva hiša

Ta odličen sekstet iz Ljubljane se ukvarja predvsem z ljudsko glasbeno zapuščino slovenskega prostora, ki jo prireja in izvaja na sebi lasten način oziroma svojo ustvarjalno energijo skozi obdelavo ljudskega materiala združuje v samosvoj glasbeni hibrid. (več info)

4.7. VASIL HADŽIMANOV BAND, Layerjeva hiša

Glavni protagonist banda je Vasil Hadžimanov; gre za vrhunskega klaviaturista in skladatelja, ki publiko navdušuje s svojo etno jazz zasedbo, ki je nastala leta 1997 v Beogradu.  (več info)

5.7. BORIS CAVAZZA KVINTET, Layerjeva hiša

Legenda, steber jugoslovanskega filma in gledališča, vendar tokrat ne kot igralec, temveč, kot pevec, interpret in poet, Boris Cavazza, bo s svojim kvintetom, katerega tvorijo sama zveneča imena domače in tudi širše glasbene scene predstavil svoj CD “11 korakov”. (več info)

5.7. THE CANYON OBSERVER, Trainstatio SubArt

Gre za petglavo pošast, ki tava po močvirjih sludga, noisa, atmosferičnega black-post metala že od leta 2011.  (več info)

Partibrejkers

7.7. PARTIBREJKERS, Klubar

V gorenjsko metropolo prihaja zasedba, ki jo mnogi označujejo za začetnico jugoslovanskega garažnega rocka. Ikone balkanske glasbene scene so v šestintridesetih letih obstoja poskrbeli za nepozabne himne in hite, kot so: “Hoću da znam”, “Kreni prema meni”, “1000 godina”, “Ulični hodač” in mnoge druge. (več info)

7.7. AKTIVNA PROPAGANDA, Sranje / Growing Rats / Upset / Barufa, Trainstation SubArt, (več info)