Železne stopinje maja tudi kot knjiga

Tudi vi lahko podprete knjigo o Železnih stopinjah
Foto: Železne stopinje, promo
Snovalci projekta Železne stopinje vas vabijo na promocijo istoimenske knjige, ki bo potekala 12. maja 2022 ob 19:00 na Kersnikovi 4 v Ljubljani (prostori Lok4acije). TUKAJ lahko preberete intervju z Denisom Brnčičem, ki nam je zaupal nekaj podrobnosti o knjigi.

O knjigi in dokumentarcu

Gre za prvo in edino knjigo, ki opisuje nastanek heavy metala in njegove subkulture v Sloveniji. Knjiga je nastala na podlagi zelo uspešnega dokumentarnega filma Železne stopinje. Vsebuje intervjuje z vsemi pomembnejšimi akterji takratne scene v 80-ih, neobjavljene fotografije itd.
Po izdanem DVD-ju je bil čas za knjigo. Film je 2x predvajala nacionalna televizija, premiera v Kinu Šiška je bila razprodana. Film je bil predvajan v 12-ih kinih po celi Sloveniji.  Za snovalci je tudi več gostovanj na festivalih v tujini in doma. Osnovna razlika med filmom in knjigo je ta, da so v filmu objavljeni samo delčki pogovorov z vsemi akterji, v knjigi pa bodo objavljeni kompletni intervjuji, kar bo omogočilo poglobljen pregled dogajanja tistega časa.
Gre za pomemben dokument slovenske glasbene zgodovine. Železne stopinje so poklon trdoživim predstavnikom in vsem pripadnikom težkometalne glasbe, ki je v sedemdesetih in osemdesetih letih prejšnjega stoletja pustila neizbrisen pečat na slovenski glasbeni sceni.
Heavy metal je v Sloveniji v času svojega obstoja ves čas kljuboval nekonstruktivni kritiki in podcenjevanj.