Zasedba Panda v Cankarjevem domu predstavila svež album

Panda, 19.10.2023, Cankarjev dom, Ljubljana (Foto: Aleš Žnidaršič)

Skupina Panda je prepoznaven, samosvoj, inventiven slovenski bend, ki je ujel svoj trenutek v času in ga z neobčutljivostjo na trenutne trende uspel od leta 1986 obdržati vse do danes. Skupina je postala legendarna s svojim izvirnim avtorskim ustvarjanjem in izjemnim zvokom na živih koncertih ter menjavo šestih vokalnih solistk. Na koncertu v Cankarjevem domu je bil predstavljen najnovejši album z naslovom ‘Legenda’. Najnovejše skladbe in izbor Pandinih uspešnic pa so svojim umetniškim pristopom nadgradili tudi glasbeni gostje.

S koncertom, ki je trajal kar dve uri in pol, so se posvetili tako najnovejšim skladbam kot uspešnicam iz preteklosti. Preleteli so celotno zgodovino zasedbe, vključno s spomini na prejšnje postave. Aktivno namreč Panda deluje že skoraj štiri desetletja, njihove vtise na glasbeni sceni pa je bilo še kako moč čutiti s projekcijo v ozadju.

Njihove avtorske skladbe praviloma vsebujejo elemente rocka, popa in jazza, s ščepcem hip-hopa in rapa, besedila so lirična in predvsem ljubezenska, redkeje posegajo v družbene odnose.


Enako razigran je novi album. Ta jih naredi sveže in nadvse zanimive tudi danes. Sploh za nekoga, ki morda ni dobro seznanjen z glasbenim katalogom:

Ugrizni me, če upaš (1987)
V vročici noči (1990)
V poznih nočnih urah (1995)
Vse najboljše (1997)
Ecstasy (1998)
Nepremagljivi (2000)
Urbanavantura (2001) 
D.O.N.S (2005)
Depandansa (2009) 
Šepetanja – Tribute to Panda (2012)
Stoletni ples (2016)
Daleč stran (2019)


Pevka Nina Bauman, s katero sodelujejo že desetletje, je vodilni vokal tudi na najnovejšem albumu ‘Legenda’. Na njem je zbranih devet novih pesmi in ena priredba, na kateri sodeluje tudi gostja Tinkara Kovač. Ta se jim je skupaj z vokalistom zasedbe Batista Cadillac – Urbanom Lutmanom – pridružila na koncertu v Ljubljani.

Ta pa še zdaleč ni bil običajen, kot je za Pando že navada. Tokrat so na oder povabili tudi Big Band Bled pod vodstom Primoža Grašiča, pa čeprav le za nekaj pesmi, je bil to eden izmed vrhuncev nastopa.

‘Legenda’ nosi naslov po edini inštrumentalni skladbi na albumu, na kateri gostuje saksofonist Primož Fleischman, ki je prav tako dodal svoj košček v mozaiku Cankarjevega koncerta, ki je bil malodane ‘Legenda-ren’.

Zasedba: Nina Bauman, glas; Andrej Pompe, klaviature, glas; Vlado Pirc, bas, glas; Samo Pirc, kitara; Damjan Mulej, bobni; Vanja Vogrinčič, tolkala

Vabljeni k ogledu galerije:

Foto: Aleš Žnidaršič