Zasanjan sobotni večer z Regen in Pavlov

Pavlov so z nastopom dokazali, da postajajo vse resnejši igralec (foto: Anže Malis).
Pavlov so z nastopom dokazali, da postajajo vse resnejši igralec (foto: Anže Malis).

Zasanjanost je stanje, v katerem se lahko znajdemo neodvisno od vremena, letnih časov, doživetih izkušenj, zaužitih substanc in še česa. Gre za stanje, v katerem se pač znajdemo. Ga zajamemo s polnimi pljuči in se odpravimo v neke druge dimenzije. Lahko bi rekli, da gre za skupno vsoto naših zavednih in nezavednih polovic, iz katerih lahko pride marsikaj. Tistega, kar vemo in si želimo, kakor tudi tistega, za kar sploh nismo vedeli, da vemo. Vsebin, ki so jih možgani iz (očitnih) varnostih razlogov potisnili na varno. Napisano se lahko odraža na različne načine. V vedenju, razmišljanju … Lahko pa tudi v glasbi, kar smo do neke mere izkusili tudi v soboto, ko so v Trbovljah nastopili Regen in Pavlov.

Sobotni večer se je začel z nastopom Regen. Ljubljansko zasedbo, ki svoje stavi na vedno popularen zvok melanholičnih osemdesetih, pod svoje idole pa navaja Bon Iver, Lano Del Rey in še koga. Projekt Gaje Kuščer, ki sledi zapuščini preteklosti, hkrati pa skuša že znanim zvokom dodati tudi lastno identiteto. In to jim je z nastopom še kako uspelo. Čeprav mi je zaradi objektivnih razlogov uspelo ujeti le zadnjo polovico koncerta, lahko rečem, da me Regen niso razočarali. Gre namreč za vedno popularne sestavine, ki jim je skupina dodala nekaj novega, zaradi česar te niso izpadle kot nekakšno prekuhavanje včerajšnjih ostankov dobrega kosila. Ampak kot samostojna jed, ki si brez zadržkov upa stopiti na oder, in prisotnim servirati svojo zgodbo; v veliki meri na račun karizmatičnosti vokalistke, ki je s svojo naravno sproščenostjo vsemu skupaj še dodatno povečala vrednost.

Foto: Anže Malis

Okoli 22.00 so na oder stopili še Pavlov. Trojec Domen Malis, Miha Medvešek in Marcel Kralj, ki ima za seboj že zanimivo zgodovino. Domen in Marcel sta sodelovala pri Karanteni, Miha in Domen pod zastavo Artenigme in še kje. Gre za glasbenike iz istih krajev, zato ni nič nenavadnega, da so se njihove poti že večkrat križale. Svojo zgodbo so začeli že leta 2017, vendar je preteklo kar nekaj časa do izida prvega singla ‘Konji že jočejo’. Čeprav so glasbeniki v različnih postavah skupaj nanizali že nekaj singlov, do albuma še ni prišlo. Vsaj ne do leta 2021, ko so izdali prvenec ‘Predor.’ Album bi žanrsko lahko umestili v post punk, novi val ter indie, zvokovno pa gre za zmes trših kitar in elektronike. Njihova glasba nam postreže z melanholijo, temačnostjo in privlačnimi instrumentalnimi aranžmaji, ki delujejo zelo minimalistično in moderno.

Promociji prvenca je bil posvečen tudi nastop, na katerem je skupina zaradi bolezni gostujočega člana nastopila kot trio. In nam pokazala, da kot bend Pavlov postajajo vse resnejši igralec na sceni. Z nastopom smo namreč dobili konkretno nadgradnjo že tako solidnega koncerta v Kopru (reportaža), kar se je najbolj odrazilo prav v razločnosti Marcelovega petja. Čeprav ima to še vedno nekaj prostora za napredek, je razlika v primerjavi s koprskim koncertom očitna, posledično pa so do večjega izraza prišla tudi sama besedila. Svoje so (ponovno) prispevali tudi bobni, ki (vsaj pri meni) predstavljajo nekakšno skrito bistvo bendovih nastopov. Nekakšen skriti adut, ki slišano postavlja na nek nov, še višji nivo.

Če ste v soboto zamudili katerega od bendov, vam je lahko žal. V svetu manj uveljavljenih bendov namreč Pavlov in Regen predstavljajo svetli točki, za kateri si lahko le želimo, da jih bo prepoznal tudi čas!

Foto: Anže Malis