Evolucija temačnega novega vala s Pavlov

Prvi nastop zasedbe Pavlov v Kopru (foto: Anže Malis).
Prvi nastop zasedbe Pavlov v Kopru (foto: Anže Malis).

Po dveh zamujenih premiernih nastopih v Litiji in Trbovljah, mi je pretekli petek končno uspelo slišati zasedbo Pavlov. Po dveh nastopih v Zasavju so se fantje odpravili na Primorsko, kjer so poleg punkerske zasedbe Pink Panker nastopili v prijetnem okolju Centra mladih Koper.

Trojec Domen Malis, Miha Medvešek in Marcel Kralj ima za seboj zanimivo zgodovino. Domen in Marcel sta sodelovala pri Karanteni, Miha in Domen pod zastavo Artenigme in še kje. Gre za glasbenike iz istih krajev, zato ni nič nenavadnega, da so se njihove poti že večkrat križale. Svojo zgodbo so začeli že leta 2017, vendar je preteklo kar nekaj časa do izida prvega singla ‘Konji že jočejo’. Čeprav so glasbeniki v različnih postavah skupaj nanizali že nekaj singlov, do albuma še ni prišlo. Vsaj ne do lanskega novembra, ko so izdali prvenec Predor. Album bi žanrsko lahko umestili v post punk, novi val ter indie, zvokovno pa gre za zmes trših kitar in elektronike. Njihova glasba nam postreže z melanholijo, temačnostjo in privlačnimi instrumentalnimi aranžmaji, ki delujejo zelo minimalistično in moderno. Temelji vsekakor obetajo.

Foto: Anže Malis

Zasedba nas je tokrat, kot rečeno, peljala v Koper. Po sprehodu po ozkih uličicah tega istrskega mesta, prispemo do nevpadljivega »placa« CMK. Čeprav se je koncert začel nekoliko kasneje, kot je bilo načrtovano, je bilo vzdušje prijetno. Sprva prazna dvorana se je po nekaj skladbah kar solidno napolnila. Glede na to, da je to šele 3. koncert zasedbe Pavlov, je jasno, da je bilo med obiskovalci več radovednežev in rednih gostov CMK-ja kot zvestih oboževalcev skupine, toda sodeč po odzivih občinstva si ta slednje zagotovo vztrajno nabira. V nastopu, ki je trajal slabo uro, so preigravali zgolj avtorske skladbe z že prej omenjene plošče Predor. Žal ni bilo mogoče razločno slišati njihovih za interpretacijo odprtih besedil, ki so sicer napisana v slovenščini; delno zaradi samega prostora in posledično uravnavanja zvokov, delno pa tudi zaradi načina petja, ki iskreno, ne sede na vsaka ušesa. Medtem ko zasedba deluje glasbeno že precej suvereno, se zdi, da pevcu na odru še ni povsem udobno. Interakcija z občinstvom je skromna in nesproščena, kar se verjetno pozna tudi na samem vokalu, ki deluje nekako zaprto, nosljajoče ali momljajoče. Kljub temu lahko rečem, da je bil petkov koncert dobra popotnica za še neuveljavljeno zasedbo. Občinstvo je odobravajoče poplesavalo, mene, ki sem se držal nekje ob strani, pa so člani zasedbe popeljali v njihovo vesolje, v katerem sem nadvse užival.

Pričakovanja glede skupine Pavlov v bodoče so postavljena precej visoko. Sestavljajo jo že relativno zreli glasbeniki, ki jim je že uspelo izdati svoj studijski prvenec. Samo želimo si lahko, da bodo imeli čim več priložnosti, da se večkrat predstavijo občinstvu, ki je po dvoletnem mrtvilu lačno takšnih dogodkov. Pavlov so sveži in edinstveni ter kot taki nedvomno vredni vaše pozornosti.

Foto: Anže Malis