ŽANIL TATAJ – ŽAK z novim singlom ‘Duga zima’

Žanil Tataj - Žak (foto: Damir Macan, promo).
Žanil Tataj - Žak (foto: Damir Macan, promo).

Žanil Tataj – Žak predstavlja osmi singel ‘Duga zima’ z aktualnega samostojnega albuma z naslovom ‘AL FINE …’, ki je izšel 30.12.2022 za založbo ONE RECORDS iz Beograda.

Avtorska skladba je nastala davnega leta 1986 in je bila sestavni del koncertnega delovanja reške skupine Jersey. Bila je tudi nekakšna himna takratnih mladih rockerjev. Jersey so bili tudi zmagovalci zaječarske Gitarijade leta 1989. Pesem ‘Duga zima’ je bila tudi posneta in uvrščena na debitantski album z naslovom ‘Pustite da živim’, ki bi moral iziti za takratni Jugoton, a album zaradi zapletov pri založbi več kot 30 let ni ugledal luči sveta. Plošča je bila izdana šele konec leta 2018 za beograjsko založbo ONE RECORDS.

Odločitev za snemanje, aranžiranje in zvočno restavriranje pesmi ‘Duga zima’ je prišla spontano in kot taka je bila nova različica objavljena na albumu ‘AL FINE …’ Na pesmi so sodelovali odlični domači in tuji glasbeniki. Ob Žaku na vokalu in akustični kitari je svoje znanje aranžerja, ritem kitarista in solo kitarista v prvem delu sola prispeval mladi perspektivni reški kitarist IMRAN DURAJ, drugi del sola pa je pripadel legendarnemu kitaristu iz Bosne MURISU VARAJIĆU. Bas kitaro je odigral SVEN MARENKOVIĆ, klaviature in orkestracijo pa so delo NIKOLE CELIĆA. Bobnarski del je tudi tokrat vrhunsko izvedel legendarni slovenski bobnar KLEMEN MARKELJ. Za produkcijo skladbe, kot tudi celotnega albuma, je zaslužen MIROSLAV MAJKIĆ – BANDAR iz studia Piknik Novi Sad.

Za skladbo ‘Duga zima’ je bil posnet tudi istoimenski videospot, ki ga je režiral dolgoletni sodelavec Dejan Đurković – Englez, kitarist, producent in večinski avtor kanadske zasedbe SRČANI UDAR.

Premiera videospota je bila 5. novembra. ob 20. uri, spodaj pa lahko dostopate do YouTube kanala, kjer lahko poslušate in pogledate aktualni singel.

Album ‘AL FINE …’ je na voljo na vseh streaming servisih, kot CD pa ga lahko naročite direktno pri založbi ONE RECORDS (TUKAJ).