Začenja se Festival novomeško poletje

21. avgusta bo nastopila skupina DAN D. (FOTO: Marko ALPNER)
21. avgusta bo nastopila skupina DAN D. (FOTO: Marko ALPNER)

Novi, eklektični Festival novomeško poletje Novo mesto postavlja na lastni glasbeni zemljevid. Navdahnila ga je 100. obletnica novomeške pomladi, ki s(m)o jo Novomeščani praznovali v lanskem letu.

Vizija Festivala novomeško poletje je, da postane tradicionalen

Da bi obilje nove novomeške glasbe še bolj zazvenelo na domačih odrih, se je v lanskem letu zgodil tudi 1. Festival nove novomeške glasbe, ki ga bodo organizatorji (Zavod produkcija hiša Inja music) publiki postregli bienalno.

Vizija Festivala novomeško poletje je, da postane tradicionalen, vsako leto bogatejši, saj se to več kot spodobi za mesto, ki je rodilo številne legendarne glasbene zasedbe in se mu dogaja vse bolj odmevni novi novomeški val glasbe.

Festival bo v letošnjem letu potekal od julija do avgusta, v 6-ih glasbenih večerih, na 4-ih različnih lokacijah in s 7-imi glasbenimi zasedbami (Jurski parJure Longyka & Jure Tori, Daniel Vezoja trio, Bort Ross in Nomadi, Dimek & Davor Klarič, Marina Martensson Elementrio, DAN D – Tiho, Društvo mrtvih pesnikov).

Tako otvoritev kot zaključek bo slavnostno odprl in zaprl Jure Longyka, in sicer kot prvi nastopajoči z dvojcem Jurski par, v finalu letošnjega Festivala novomeško poletje pa se nam obeta tudi prvovrstni glasbeni dogodek. Izštekani Jureta Longyke se bodo iz ljubljanskega studia prvič podali v Novo mesto!