Predstavljamo vam glasbene novosti iz Hrvaške

Skupina COTA G4 (FOTO: screenshot)
Skupina COTA G4 (FOTO: screenshot)

Glasbeniki po vsem svetu so bili v času zadnjega zaprtja zaradi novega koronavirusa še posebej produktivni in tako je nastalo veliko novih glasbenih projektov. Tokrat vam predstavljamo štiri nove single in izid enega albuma s hrvaške glasbene scene!

D.I.K. – ‘Ako preživim’

Glede na pogostost (oz. redkost) izdajanja pesmi mora duo D.I.K. svoje oboževalce vsake toliko časa spomniti, da ‘D.I.K.’ pravzaprav pomeni – Dado in Kizo. Davor Matoš Dado in Zoran Brajević Kizo sta zagrebški dvojec, ki je na sceni prisoten že vrsto let, glasba, ki jo ustvarjata, pa ima v sebi nekaj staromodnega-a-klasičnega, kar današnje uho manj razpoznava.
Vendarle pa bodo vsi, ki malo bolje poznajo glasbeno zgodovino, prepoznali, za kaj gre.

Spot in pesem sta prava vizualno-zvočna terapija in fantastičen skok v poletje. Glavna lokacija je Big blue Adriatic, Dado pa glavni (in edini) igralec. Dado je poleg igralske vloge poskrbel tudi za kitare, klaviature in ostale zvoke, ki jih nihče ne sliši, Kizo pa je zadolžen tako za petje, kot tudi temeljito in vztrajno izogibanje pojavljanju v videospotu. Kizo je prav tako prispeval tudi glasbo in besedila, medtem ko je aranžma skupaj z D.I.K.-om pripravil Jeronim Marić, za mastering pa je poskrbel Gregor Zemljič.
Uživajte v zvokih, ki jih nihče ne sliši, in pevcu, ki ga nihče ne vidi – uživajte v spotu in pesmi ‘Ako preživim’.

ToMa – ‘Zaboravljeni’

Pesem ‘Zaboravljeni‘, s katero ToMa nastopa na odru letošnjega 61. splitskega festivala, je napisal že pred 8 leti. Sedaj nam jo končno predstavlja v sodelovanju z Andreasom Bjorkmanom, Johnasom Ekdahlom in Antunom Devčićem.

Videospot za skladbo ‘Zaboravljeni‘ je nekaj drugačnega od tistega, česar smo vajeni: ‘Brez filtrov, brez okraskov, brez igranja in zakulisnih dejavnosti. Samo pesem, nastop in čustva. Pri tej pesmi se ne bi strinjal z ničemer drugim in želim, da vsi, ki si ogledajo video posnetek, dobijo surovo čustvo, ki si ga lahko sčasoma vzamejo zase na način, ki mu ustreza’– je o videu je dejal ToMa.

COTA G4 – ‘Kad mi svi šankeri zatvore vrata’

Kljub pandemičnemu letu fantje iz daruvarske rock skupine Cota G4 niso počivali. Izdali so nov videospot ‘Kad mi svi šankeri zatvore vrata‘, ki je hkrati tudi zadnji singel z njihovega albuma. Izid tega live session acoustic video posnetka je s tem napoved snemanja novega albuma, ki naj bi izšel prihodnje leto.

Bend Cota G4 nas je osvojil s tekmovanjem na hrvaškem Supertalentu, kjer so pokazali, da rock’n’ roll še vedno živi, saj ima ​​njihov video s Supertalenta skoraj 400.000 ogledov! Potem ko so začeli z nastopi in ko se je v njih publika izjemno zaljubila, je čas pandemije naredil svoje. Da bi se nekoliko uporno odzvali na celotno zaklepanje, so se odločili posneti zanimiv video, v katerem so poslali sporočilo, da je pravi glasbeni začetek pravzaprav bil minimalizem.