Za uvod v pomladno koncertno sezono poskrbel duo hackedepicciotto

Hackedepicciotto, 3.3.2022, Kino Šiška (Foto: Aleš Žnidaršič)

hackedepicciotto (stilizirano z malo začetnico) sta Alexander Hacke in Danille de Picciotto, nenavaden par (tako in drugače), ki ustvarja še bolj nenavadno glasbo. Zmes težko kovinskih zvokov, ambientalne težko definirane avdio narave, prepletene s surovimi basovskimi linijami in eteričnimi vokalnimi melodijami z občasno violinsko spremljavo. 

Ona je avtorica dveh knjig in piše večino besedil, pa čeprav je poetičnih besed znotraj komadov izredno malo. Ravno toliko, da sicer inštrumentalni glasbi dodelijo večji pomen in ji najdejo smisel znotraj prostranega vesolja. On pa oblada tehniko petja iz grla, kar je tudi večkrat dokazal na predstavi v mali dvorani Kina Šiške. Ta je sprejela maksimalno število udeležencev.

Po dveh silnih dronažah v 2017 in 2020 sta se v prestolnico vrnila, da predstavita svojo novo ploščo ‘The Silver Threshold’, izdano pri priznani založbi Mute, na kateri se soočita z negotovostja sveta, v katerem smo se znašli. Zato nič čudnega, da je bila dvorana polno zasedena, saj sta praktično že stara znanca Šiške. Prisluhnili smo jima pred twinpeaksovsko sireno Julee Cruise, v okviruThe Ministry of Wolves in na samostojnih nastopih ob predstavitvi puščavskih dronov plošče ‘Perseverantia’ leta 2017 ter preroško apokaliptične energije ‘The Current’ februarja 2020.

Foto: Aleš Žnidaršič

Več o zasedbi

Ona se je leta 1987 preselila v Berlin in postala vodilna pevka v bendu Space Cowboys, ustanovila berlinski techno cirkus Love Parade in sodelovala pri Ocean klubu. On je basist in soustanovitelj zasedbe Einstürzende Neubauten. Poročena sta od leta 2006. Zdaj pa že dve desetletji izdajata svoje nenavadne glasbene kompozicije.

Foto: Aleš Žnidaršič

Njuna predstava, bolje rečeno kot koncert, je intenzivna. Ona uporablja zanimive inštrumente in reže skozi tehnažne zvočne slike. On skuša kontrirati avtoharfi in violini. To mu večino časa uspeva, saj je mojster basa (tudi kitare in bobnov), a šele skupaj, vsak na svojem koncu istega spektra, dosežeta nekaj ekstencialnega, tako kot so praviloma ekstencialne tudi njune pesmi. Gre za ezoterično umetnost. Kar pride iz zvočnikov, ni za vsakogar. Zato so tudi občutki po koncertu mešani – od zanimivih melodij, ki te potegnejo v nekajminutni trans, do nadležnih kombinacij inštrumentov in umetno ustvarjene “dvignjene” umetnosti, ki je vse prej kot dejanska in pristna. Nenehno na robu ušesom prijetnega, a celokupno gledano vendarle zanimiva avdio predstava, ki pa načeloma ne kliče k ponovnemu obisku.

Več o albumu

“Tokratna izdaja ‘The Silver Threshold’ predstavlja logično nadaljevanje njunega dela v sedanjih časih. Kljub lepoti in nežnosti, ki sta prepleteni skozi album, je močno prisotna tudi negotovost današnjega sveta. Album je nasičen z elektronskim pulziranjem, zlovešče hrumečimi rifi in tonom, ki v isti meri zajema tako strah in jezo kot milino in čudežnost. Sredi pandemije sta umetnik in umetnica namreč opazila, da je bilo najpomembnejše, kar so ljudje pogrešali, ljubezen oz. prijateljstvo. Kot par v popolni simbiozi drug z drugim sta hackedepiccioto kot že tolikokrat prej svoje doživljanje sveta intuitivno prelila v še en skupen, grandiozen umetniški izraz – in vrhunsko izdajo, njuno prvo za Mute.” [Kino Šiška]

Foto: Aleš Žnidaršič