Za poslušanje – 10 glasbenih albumov po izboru: Žiga Kroflič

Žiga Kroflič (Foto: Simon Pelko)

Žiga Kroflič je ustanovni član skupin Blu.Sine (trip-hop) & Ambra (alternative) ter bivši član zasedb Ophidian (progressive metal) in Nova Schola Labacensis (early music, etno). Kitarist, lutnjist, skladatelj, producent in oblikovalec.

Z Blu.Sine so izdali “Can You Hear in Color?” (LP, 2014) in “10” (LP, 2019), poleg avtorstva skladb, aranžmajev, kitare in semplanja pa v zasedbi skrbi tudi za produkcijo, miks in grafično podobo. Med korono (pomlad 2020) so rearanžirali skladbe iz prvih dveh plošč v popolnoma akustično obliko za Izštekane (Longyka), na voljo v RTVSLO arhivu. Z Amra so izdali “Ambra” (EP, 2016) in “Cor” (LP, 2019). V zasedbi je njegova vloga predvsem avtor in kitarist.

Hkrati je tudi bivši član Nova Schola Labacensis, s katerimi so izdali “Occident meets Orient” (LP, 2017). Njegova vloga je bila multiinstrumentalistična: renesančna kitara, turški baglama saz, grški baglamas, tolkala. V preteklosti tudi renesančna lutnja. Skupino danes vodi prof. Boris Šinigoj, pri katerem se je 11 let učil klasično kitaro in 5+ let lutnje oz. stara brenkala, potem pa je ustanovil to skupino, kjer sta sodelovala še naprej.

Z glasbo se je v preteklosti srečeval tudi preko fotografiranja koncertov (med drugim za Master Magazin) in promocijske fotografije glasbenih skupin, oblikovanja vizualne podobe albumov (Mordenom – Agnvs Dei, Aeonic – The Aftermath, Kreation Kodex – Puzzles of Flesh, Dickless Tracy – Halls of Sickness, Neurotech – Transhuman, Antagonist, The Angst Zeit, Blue Screen Planet …)

Sicer pa je “v prostem času” vodja inženirske skupine v visoko-tehnološkem podjetju Cosylab, ki se ukvarja z razvojem krmilnih sistemov za najkompleksnejše naprave na svetu, kot so jedrski pospeševalniki, fuzijski reaktorji, radioteleskopi, pospeševalniki za zdravljenje raka in podobno.

10 GLASBENIH ALBUMOV ZA POSLUŠANJE


Nick Cave – No More Shall We Part (2001)
Portishead – Roseland NYC Live (1998)
Tom Waits – Rain Dogs (1985)
Massive Attack – Mezzanine (1998)
All Them Witches – Live in Brussels (2016)
The Beatles – Abbey Road (1969)
Alice in Chains – Dirt (1992)
Mad Season – Live at the Moore (1995)
Sqürl & Jozef Van Wissem – Only Lovers Left Alive OST (2014)
Nevermore – Dead Heart in a Dead World (2000)