Za poslušanje – 10 glasbenih albumov po izboru: Žiga Drofenik

Žiga Drofenik je soustanovitelj glasbene agencije SonicTribe (sodelujejo z MRFY, Batisto Cadillac, SBO ter drugimi) in že 10 let zastopa Universal Music Publishing Group v Sloveniji.

Vsakodnevno se ukvarja z glasbenim založništvom, avtorskimi pravicami, glasbo za oglase in filme, menedžmentom bendov, glasbenim PR-jem in koncertno promocijo.

Leta 2003 je začel kariero na agenciji Pristop, kjer je v vlogi vodje in nato direktorja projektov upravljal z blagovnimi znamkami kot so Mercator, itak, Siol, Gorenje,… Vpogled v glasbeno industrijo je dobil skozi sodelovanje pri organizaciji koncertov The Killers, Florence & The Machine, Gossip, Hercules & The Love Affair,… Od leta 2011 je del podjetja IMC MP d.o.o., ki je uradni zastopnik Universal Music Publishing v Sloveniji, na Češkem, Slovaškem ter na področju bivše Jugoslavije. Ukvarja se z zaščito, trženjem in licenciranjem glasbenih avtorskih pravic na področju medijev, oglaševanja, filmske produkcije in drugih kreativnih industrij. Poleg tujih glasbenih avtorjev redno sodeluje z mlajšo generacijo slovenskih glasbenikov, ki je v zadnjih letih pripravila nekaj odmevnejših projektov – od Naj Sije v Očeh (Muff) za POP TV, do hita To Mi je Všeč (Nina Pušlar) za LIDL.

10 GLASBENIH ALBUMOV ZA POSLUŠANJE


Sonic Youth – Dirty (1992)
Deus – The Ideal Crash (1999)
Tool – Aenima (1996)
Mars Volta – De-Loused in Comatorium (2003)
My Morning Jacket – Z (2005)
The White Stripes – White Blood Cells (2001)
Interpol – Antics (2004)
Queens of the Stone Age – Songs for the Deaf (2002)
Cop Shoot Cop – Release (1994)
Masters of Reality – The Blue Garden (1989)