The Smile izdali prvenec ‘A Light For Attracting Attention’

The Smile (Foto: Alex Lake Twoshortdays)
The Smile (Foto: Alex Lake Twoshortdays)

Novi trojec The Smile, ki ga sestavljajo Thom Yorke, Jonny Greenwood in Tom Skinner, so predstavili singel in videospot ‘Thin Thing‘, zadnji singel pred izidom albuma ‘A Light For Attracting Attention‘, ki je izšel v petek, 13. maja. Evropsko turnejo The Smile pričenja 16. maja s koncertom v Zagrebu.

 

To ni Radiohead bend

Skupino Radiohead pogosto spremlja oblak senčice skrivnosti, tako še pred dobrim letom in pol nihče ni slutil, da Tom Yorke in Jonny Greenwod ustvarjata vzporedni glasbeni projekt, ki sta ga dolgoletna člana zasedbe Radiohead pripravljala skupaj s Tomom Skinnerjem. Nenapovedano in nepričakovano se je trio pred dobrim letom pojavil kot del livestream Glastonbury festivala.

Trio, ki je bil formiran v času lockdowna, dvojica iz benda Radiohead Tom Yorke, ter izvrstni skladatelj Jonny Greenwood, sta skupaj s Tomom Skinnerjem, jazz bobnarjem iz zasedbe Sons Of Kemet, bila zagotovo glavna atrakcija odmevnega festivala.

Po nizu obetavnih singlov, po nekoliko zelo odmevnih živih nastopih in z najavo svetovne turneje, je debut album priznanih rockerjev kmalu postal najbolj pričakovana izdaja leta 2022.

Ime The Smile so izbrali po naslovu pesmi Teda Hughesa, Thom Yorke pa je pojasnil, da ne gre za ahh nasmešek, ampak za tisti potuhli, neiskreni nasmešek, ki nam vsakodnevno laže.

To ni Radiohead bend, niti ni ‘A Light For Attracting Attention Radiohead’ album – edina stična točka, Yorkova paranoična melaholija, ki je zaščitni glasbenikov znak, poleg Greenwoodovega občutka za dotik ter za dinamične in globoke tone, obenem pa spremljajoči jamming tempo Skinnerjevih jazz bobnov, ustvarjajo zanimiv zvok, ki je daleč od prepoznavnega zvoka skupine Radiohead.

 

Vznemirljivo novo poglavje vrhunskih in izkušenih umetnikov

Pesem ‘Pana – Vision‘ nas preseneti s polnim , orkestralnim zvokom, na nekem drugem mestu albuma pa nam The Smile postrežejo z diabolično pretnjo, ki žubori, v skladbi ‘Free In The Knowledge‘ se udejanji ena najbolj dovršenih Yorkovih akustičnih balad. Veliko zaslug za takšen zvok seveda lahko pripišemo sproščenemu jazz bobnanju mojstra Skinnerja, ki osredotočajo in mobilizirajo zvočno plat albuma, to je še posebej izrazito pri trzajoči pesmi ‘Thin Thing‘, pri omamljajoči čudnosti skladbe ‘The Opposite‘ ter hi – hat mojstrski izvedbi skladbe ‘A Hairdryer‘.

The Smile debut album ne zveni le kot vzporedni projekt v senci legendarnega benda, temveč je vznemirljivo novo poglavje vrhunskih in izkušenih umetnikov, od katerih bomo zagotovo slišali še kaj več.

The Smile so pred nekaj dnevi objavili zadnji singel pred objavo albuma, stop – motion animirani video za ‘Thing Thing‘, digitalno pa je bil objavljen v četrtek, 12. maja.

V fizični obliki bo album izšel pod okriljem založbe XL Recordings 17. junija 2022.