Za poslušanje – 10 glasbenih albumov po izboru: Marko Soršak – Soki

Marko Soršak - Soki (Foto: osebni arhiv)

Marko Soršak je bobnar in glasbeni pedagog, najbolje poznan po delu v skupini Elvis Jackson (intervju z zasedbo lahko preberete TUKAJ) in svoji dobrodelnosti. Pred katkim je na Facebooku s pomočjo prijateljev zagnal brezplačno online šolo bobnanja (več o tem lahko preberete TUKAJ).

V letih delovanja je igral z najrazličnejšimi slovenski glasbeniki: Ditka Haberl, Tinkara Kovač, Siddharta, Jan Plestenjak, Big Foot Mama, Mi2, Kingston, Čudežna Polja, Zmelkoow, Tide, Bohem, Billysi, Dweal, Last Day Here, Tabu, Alya, Gušti, Happy Ol’ Mcweasel, Orkester Pošte Slovenije, itn. Sodeloval je tudi s tujimi zasedbami: Faith No More, Motorhead, The Chemical Brothers, Anthrax, Sepultura, Soulfly, Ska-p in Manic Street Preachers.


Ko je ugotovil, da slovensko glasbeno sceno obvladuje že polnih 20 let, se je odločil 20. bobnarski rojstni dan praznovati nekoliko drugače – z glasbeno – dobrodelnim projektom “20 za 20”. Z dvajsetimi slovenskimi izvajalci je Soki posnel 4-urni dokumentarni DVD, kjer je vse izvajalce obiskal na koncertu ali vajah, z njimi odigral en komad, izvedel intervju, vse skupaj pa je zabeležila kamera. Spomladi 2014 je izšel DVD in od tega dne dalje se je glasbena prihodnost številnih slovenskih osnovnih šol korenito spremenila in še vedno se spreminja.

Namreč DVD ni klasično romal na prodajne police. Svoje mesto je našel na skrbno izbranih točkah po Sloveniji, kjer je zanj še danes moč oddati donacijo. V letu dni se je preko donacij zbralo toliko sredstev, da je Soki v šolskem letu 2014/2015 obdaril 13 slovenskih osnovnih šol, ki so prejela glasbila v povprečni vrednosti 1000 €. Ko se je prodaja DVD-jev zaključila, pa svoje poslanstvo nadaljuje z organizacijo dobrodelnih dogodkov. Na njih zbira sredstva za nakup glasbil. Do sedaj je bilo tako skupno obdarjenih že več kot 60 osnovnih šol iz celotne Slovenije.

Projekt so podprli številni posamezniki, podjetja, različne organizacije, glasbeniki, športniki in druge medijsko znane osebe. Za projekt je donirala celo kanadska tovarna činel Sabian, kot prvi lokalni projekt pa ga je podprlo celo japonsko podjetje Tama. Vrhunec “20 za 20” se je zgodil 13. aprila 2015, ko je projekt gostil predsednik države Borut Pahor. V predsedniški palači se je prvič v zgodovini Slovenije postavil koncertni oder in odvil pravi rock koncert. Nastopilo je 10 slovenskih OŠ, na vokalu pa so se jim pridružili znani slovenski izvajalci. Velike finale pa se je zgodil, ko je za bobne sedel sam predsednik Borut Pahor in odigral pesem “Nisem več s tabo” skupaj z Big Foot Mama. “20 za 20” gre dalje, tudi ko so sanje že presežene. Število podpornikov in prijateljev projekta postaja vse večje dan za dnem. Z glasbili je bilo obdarjenih že več ko 50.000 otrok, vendar motivacija ekipe ni bila še nikoli večja. Želja, omogočiti vsem otrokom glasbeno udejstvovanje ,postaja še močnejša, zato gremo do 121 obdarjenih šol!

10 GLASBENIH ALBUMOV ZA POSLUŠANJE