ELVIS JACKSON: ‘Vedno smo bili malo jebi veter’

Elvis Jackson (FOTO: Mateja Gašperin)

Na Zmajevem festivalu na Ljubljanskem gradu je kot glavna nastopila slovenska ska-punk glasbena skupina iz Ajdovščine – ELVIS JACKSON! David Kovšca-BUDA (vokal), Boštjan Beltram-BERTO (kitara), Erik Makuc-SLAVC (bas kitara) in Marko Soršak-SOKI (bobni) so izdali šest albumov in že leta igrajo po odrih širom Slovenije in Evrope. Njihov glasbeni slog sega tudi do hardcore punka, reggaeja in metala. 

ROCKER.SI: Kako ste preživeli poletje? Sedaj že lahko to vprašam, ker smo deževno jesenski?

DAVID KOVŠCA – BUDA: Fantastično. Delovno na vseh področjih. Imeli smo nekaj koncertov, ker pa imamo že skoraj vsi družine, se v zadnjih letih držimo nastopov po Sloveniji, tako da več ali manj obdelamo vse naše festivale. Smo sicer obiskali tudi tujino, no.

ROCKER.SI: Točno, konec julija ste igrali na festivalu Castle, avgusta ste nastopali v Novi Gorici in Idriji, nato pa v Bolgariji?

DAVID KOVŠCA – BUDA: Vsi ti koncerti nastanejo zelo spontano, na način, da igramo, potem pa te tam nekdo opazi in te povabi na naslednji koncert. Nobene korupcije v ozadju (smeh). So stvari, ki se jih dogovorimo, ampak velikokrat pa nekaj nastane spontano. Ta koncert se je zgodil, ker smo pred leti igrali v Sofiji in smo bili organizatorju tako všeč, da nas je povabil znova.

ROCKER.SI: Kako vas sprejme publika v tujini?

DAVID KOVŠCA – BUDA: Odvisno od tega, koliko je ura (smeh). Pri nas že kar nekaj časa pihamo na ušesa poslušalcem, tako da so nas že vajeni, v tujini pa pride tudi do tega, da nas nihče ne pozna in se sprašujejo, s katerega planeta smo prišli. Meni osebno se dopade, da je čim bolj prazna dvorana. To mi daje dodaten zagon (smeh). Če ti je vse prineseno, to je kul, ampak smo pač taki tipi. Garači (smeh).

ROCKER.SI: Ste si vzeli čas za počitek ali ste ustvarjali? Od zadnjega albuma je minilo nekaj let.

DAVID KOVŠCA – BUDA: Poletja pri nas niso delovna. Mi delamo zelo počasi in raztegnemo čez celotno leto. Vedno se najde kakšen projekt, kot je bil tudi ta s Heleno, ki prekine delovni naš proces.

ROCKER.SI: Elvis Jackson in Helena Blagne. Kako je prišlo do tega sodelovanja, mi lahko razložiš ozadje, ker vas nikakor ne bi povezoval?

DAVID KOVŠCA – BUDA: Biznis. Čisti biznis (smeh). Ne, v resnici je šlo za sodelovanje z NLB-jem in v sklopu kampanje smo morali zmešati skupaj nekaj nemogočega. Kaj pa hočeš boljšega?! Vprašali so nas, če bi bili za to, pa smo rekli, zakaj pa ne. Nikoli si nismo postavljali meja v glasbi in tudi tokrat ni bilo potrebe.

ROCKER.SI: »Pejt na fajsbuk, tam smo kar aktivni,« piše na vaši spletni strani. Radi vzamete promocijo v svoje roke? Izberete osebni pristop?

DAVID KOVŠCA – BUDA: Nekaj moraš, svet gre naprej. Jaz ne morem iz svoje kože in sem pravi dinozaver, kar se tega tiče, so pa zato drugi bolj aktivni.

ROCKER.SI: Te ljudje prepoznajo na ulici, in če, kaj ti rečejo?

DAVID KOVŠCA – BUDA: Naokoli hodim s štirimi telesnimi stražarji. Najmanj štirimi! Vsaj po Ajdovščini, če grem v Vipavo, pa jih potrebujem šest! (smeh). Saj veš, da ni tega. Na ‘easy’ je pri nas. Opazim vsake toliko, da me prepoznajo, ker začnejo šepetati, ampak vsi smo samo ljudje.

ROCKER.SI: Vaši koncerti slovijo po energičnosti, “powerju”, nimate ravno glasbe, ki bi jo lahko igrali, tudi ko boste že dolgo osiveli. Ali pač? Kakšen je vaš “upokojitveni načrt”?

DAVID KOVŠCA – BUDA: Potem nehamo (smeh). Potem je konec, če ne zmoremo več. Ne bomo kavčev nosili na oder. Bomo videli, kako bo. V osnovni nam je glasba filter, in že ko smo začeli ustvarjati, ni bilo smernic. Mogoče tudi zaradi tega nismo uspeli (smeh). Vedno smo bili malo “jebi veter’ in smo se prepuščali ajdovski burji. Kamor nas odnese, nas pač odnese. Mogoče bomo nekoč ležali na odru!

ROCKER.SI: Kaj zate pomeni uspeh?

DAVID KOVŠCA – BUDA: Edini “cilj”, ki sem si ga postavil, ko smo začeli, je bila v bistvu želja igrati z določenimi skupinami. Osemdeset odstotkov tega mi je že uspelo, dvajset odstotkov mi še ostaja. Vsake toliko pride mimo kakšna skupina, ki jo še dodatno uvrstim na seznam. Sigurno. In hvala bogu. Uspeh pa je že to, da smo živi in zdravi. Da se pogovarjamo zdaj tukaj.

ROCKER.SI: Nastopili ste ob boku mnogih velikih glasbenih skupin. Kdo se vam je najbolj vtisnil v spomin? Kdo vas je najbolj prepričal?

DAVID KOVŠCA – BUDA: Izpostavim lahko mogoče Faith No More, Motorhead, Anthrax … Kaj pa vem … Enkrat so nas že vprašali, s katerimi skupinami smo nastopali, nakar sem se lotil pisati spisek. Celoten list sem popisal! V čast nam je bilo igrati z vsako glasbeno skupino do sedaj. Tudi danes s Prismojenimi profesorji bluesa.

ROCKER.SI: Kje vas lahko ujamemo naslednje? Jeseni pripravljate kakšno klubsko turnejo?

DAVID KOVŠCA – BUDA: Zaenkrat ne. Imamo samo še nekaj koncertov, ki pa jih v tem trenutku ne znam niti našteti (smeh). To izvem kakšen teden prej. Ne načrtujemo turneje.

ROCKER.SI: Lanskega novembra ste praznovali častitljivih 20 let. Vedno vprašamo, kaj skupina pripravi za oboževalce, ampak ali ste si tudi sami privoščili kaj posebnega? Ste si kupili kakšno darilo za obletnico?

DAVID KOVŠCA – BUDA: Kar mimo je šlo, kot je šlo vse do zdaj. Dvajset let! Vse normalno teče naprej.

ROCKER.SI: Čestitke za Izštekane. Mi lahko poveš kaj več o tem nastopu? Kako ste se znašli brez močnih ojačevalcev?

DAVID KOVŠCA – BUDA: Glede na to, da smo se o tem pogovarjali kakšnih dvajset let, je šlo super! Od samega začetka. Ampak nikoli nismo želeli iti v to sami, zato smo čakali na pravo priložnost, ker so vedno bile vmes kakšne turneje. Potrebovali smo čas, sedaj pa že redno nastopamo akustično. Tudi nocoj bomo polovico koncerta izštekani!

ROCKER.SI: 20 let je minilo. Kje najdete motivacijo in kaj je tisto, kar vas najbolj motivira?

DAVID KOVŠCA – BUDA: Življenje. Pizdarija, kaj je boljšega?! Ribolov! Jaz grem na ribolov, kjer se izklopim in vidim samo še morje, palice … to je to. Sem srečen. Koncert ali pa ribolov, to je vse isto. Gre za občutek, za tisti ‘feeling’. Glasba je občutek, in če ni občutka, je industrija. Vsaj zame.