Za poslušanje – 10 glasbenih albumov po izboru: Jernej Luzar

Jernej Luzar (Foto: Nejc Fon)

Jernej Luzar vsestranski glasbenik in voditelj podkasta ‘Zaodrje’, kjer gosti same vrhunske izvajalce in avtorje (poslušaj TUKAJ). Projekt se je razvil kot posledica online druženja z glasbeniki, nakar je razvil idejo o Youtube kanalu, kjer enkrat tedensko predstavi različne goste in njihove poglede na glasbeno sceno in ustvarjanje, priporočila in izkušnje.

Kot kitarist je sodeloval v mnogih zasedbah. S skupino Privid so igrali večinoma coverjev Guns N’Roses, Iron Maiden, Metallica, Pearl Jam, Nirvana in Green Day. Za razliko ostalih zasedb, kjer je igral, so fantje odigrali tudi kakšno slovensko priredbo. S skupino Insight so zamenjali več imen in posneli EP, ki je zaenkrat na voljo zgolj na Reverbnation.

Pet let je igral v skupini Burn Fuse, kjer so ustvarili mnogo metalcore/progresive metal/djent glasbe. Nastopali so po celotni državi, odigrali Metaldays in Punk Rock Holiday, bili predskupina legendarnim Parkway Drive v Gali Hali in se odpeljali na turnejo po Evropi (Avstrija, Nemčija, Švedska, Danska …).

Prvi metal projekt, ki je nastal kot nadgradnja celjeskega metalcore banda Killing Option, je bil Human Magnet. Nekateri člani so ostali isti. Posneli so LP z naslovom ‘A New Kind of Start’. Potem pa je sledila celjska “pokalica” Spotless Minds, ki še danes igra unikaten funk/grunge/rock. Zaradi žanrski razlik je zapustil skupino, so pa prej posneli še album ‘Pokalica’.

Z dekletom sta zaradi konstantnih spraševanj ustanovila akustični duo Ana in Jernej, ampak je kmalu začela nastajati tudi avtorska glasba. Zadnji singel ‘Ljubezen daje moč’ naj bi izšel, preden so razglasili karanteno, zato se je izid zamaknil na obdobje drugega vala. Marca pa bosta ponudila nekaj svežega.

S skupino Kobra Rockshow je sodeloval od samega začetka, večkrat se jim je pridružil kot gost na kakšen izmed njihovih tradicionalnih Tribute to Legends koncertov. Kasneje se jim je pridružil kot uradni član in od takrat ustvarjajo avtorsko glasbo. Posneli so singel, ki zaradi trenutnih razmer ni izšel, sledilo bo snemanje videospota. V kratkem, so povedali, prihaja nov hard rock komad s slovenskim besedilom.

10 GLASBENIH ALBUMOV ZA POSLUŠANJE


The Jimi Hendrix Experience – Are You Experienced (1967)
The Doors – The Doors (1967)
Iron Maiden ­- The Number of the Beast (1982)
Van Halen – 1984 (1984)
Metallica – Master of Puppets (1986)
Guns N’ Roses – Appetite for Destruction (1987)
Joe Satriani – Surfing with the Alien (1987)
Dream Theater – Metropolis Pt. 2: Scenes from a Memory (1999)
Linkin Park – Hybrid Theory October (2000)
Muse – Black Holes and Revelations (2006)