Za poslušanje – 10 glasbenih albumov po izboru: Izak Košir

Izak Košir (Foto: Erazem Paravinja)

Izak Košir je novinar, urednik in kolumnist, ki je tesno povezan z glasbo – kot glasbeni kritik in kot glasbeni ustvarjalec, saj je tudi avtor in član zasedbe The Toronto Drug Bust (TDB).

V okviru omenjene zasedbe TDB je ob 10. obletnici obstoja v pripravi koncertni album, o katerem bo več znanega v naslednjih mesecih, prav te dni pa se njihova glasba vrača tudi na digitalne streaming platforme.  Izak Košir košir je trenutno urednik spletne Mladine ter novinar tednika Mladina, v preteklosti pa je urednikoval kulturnim stranem na dnevnih časopisih, pisal recenzije za Odzven, bil član številnih komisij in žirij (od RTV do Špil lige in Rock Otočca), vodil radijske (Torpedo na Radiu Terminal ter podcast Radio Mladina) in televizijske oddaje (VideoZid na TV Slovenija).

Zasedba The Toronto Drug Bust je bila ustanovljena kot mednarodni projekt, razpet med Londonom, Helsinki in Ljubljano. Leta 2010 je izšel prvenec enfant terrible, kasneje pa tudi EP z remiksi (refixxed, 2013) in koncertno vinilno ploščo Live From Helsinki (2012). Leta 2012 so sodelovali tudi pri Projektu R.E.M., in sicer z uradno priredbo skladbe Man on the Moon.

Zasedba The Toronto Drug Bust je v svojem krajšem obdobju delovanja pustila markanten pečat na regijski sceni, saj je med drugim nastopila na vseh večjih mednarodnih festivalih v regiji, kot so Sziget, Exit, Terraneo in Waves Vienna ter ob izidu plošče odšla na turnejo po Finski, kjer je izdala ploščo. Njihov prvenec je dobil ameriško distrubicijo via Cauldron Soundwerx, prejeli so nekaj britanskih nagrad Somojo Awards, na radiu BBC pa je bila glasba TDB leta 2011 predstavljena v oddaji Garyja Crowleyja.

10 GLASBENIH ALBUMOV ZA POSLUŠANJE


The Rolling Stones – Sticky Fingers (1971)
David Bowie – Diamond Dogs (1974)
Pink Floyd – The Dark Side of the Moon (1973)
Bob Dylan – Desire (1976)
Led Zeppelin – Led Zeppelin III (1970)
Leonard Cohen – Popular Problems (2014)
Marianne Faithfull – Before the Poison (2004)
Nick Cave – The Boatman’s Call (1997)
The Beatles – Abbey Road (1969)
Nirvana – MTV Unplugged in New York (1994)