Za poslušanje – 10 glasbenih albumov po izboru: Danijel Bogataj

Danijel Bogataj (Foto: Matevž Kocjan)

Danijel Bogataj je multiinštrumentalist, vokalist, skladatelj, aranžer in producent, ki je aktiven v več glasbenih zasedbah. Je član zasedb Fed HorsesČedahučiJakob Kobal and His Imaginary Friends, redno sodeluje z vrsto slovenskih glasbenih ustvarjalcev kot so Gal Gjurin, Severa Gjurin, Leon Matek, Blaž Podobnik in Samo Budna.

Odgovornost do oživljanja ljudskega izročila uresničuje v glasbeno-pripovedovalski skupini Bajate, v glasbenem ansamblu Akademske folklorne skupine France Marolt ter ansamblu Folklorne skupine Tine Rožanc. Kot skladatelj filmske in gledališke glasbe je sodelavec režiserjev Maruše Kink in Jureta Dostala. Deluje pa tudi v Glasbeni hiši Čonce kot mojster violine in skrbi, da so roke, srce in možgani učencev vedno v ravnotežju. Pred kratkim je izdal album ‘O M E G A’ (mastering Jure Mihevc, poslušajte TUKAJ).


“To je album zate. Zate, ki čutiš težo facebook feeda. Zate, ki si postal zdravstveni ekspert. Zate, ki čutiš nestrpnost. Zate, ki te je strah. Zate, ki čutiš pekočino v sinusih. Zate, ki si utrujen. Zate, ki si izgubil bližnjega. Zate, ki goreče zavračaš masko. Zate, ki se boš cepil med prvimi. Zate, ki ne spiš. Zate, ki mečeš kamenje v policiste. Zate, ki si prijavljen doma, živiš pa v Ljubljani. Zate, ki vadiš samo zato, da ne pozabiš. Zate, ki čutiš da je konec blizu. Predvsem pa zate, ki potrebuješ 26 minut miru.”

10 GLASBENIH ALBUMOV ZA POSLUŠANJE


Pink Floyd-  Meddle (1971)
Bob Dylan – Desire (1976)
Bijelo Dugme – Koncert kod Hajdučke česme (1977)
Public Image Limited – 9 (1989)
Dire Straits – On Every Street (1991)
My Bloody Valentine – Loveless (1991)
Frank Zappa – The Best Band You Never Heard in Your Life (1991)
Kyuss – Welcome to Sky Valley (1994)
Fleet Foxes – Fleet Foxes (2008)
Carnaval – Tennis Football Basketball (2012)