Yo La Tengo predstavljajo najnovejši album ‘This Stupid World’

Yo La Tengo (FOTO: Cheryl Dunn)
Yo La Tengo (FOTO: Cheryl Dunn)

Legendarni ameriški trio iz Hobokena v New Jerseyju se z najnovejšim albumom ‘This Stupid World‘ tudi po štirih desetletjih delovanja upira zobu časa in navdušuje glasbene kritike. Album je že dostopen na vseh pretočnih platformah, kot CD in tudi na črnem in modrem vinilu.

Na kratko o albumu

Čeprav čas nezadržno teče in se stvari spreminjajo, Yo La Tengo tudi po štirih desetletjih ostajajo zmagovalci v bitki s časom. ‘This Stupid World‘ je njihova zadnja zmaga, ki predstavlja očarljiv nabor refleksivnih pesmi, ki niso samo brezčasne, temveč se od njega želijo tudi osvoboditi. ‘I want to fall out of time‘, poje Ira Kaplan v pesmi ‘Fallout’.

Skladbe na albumu so zvočno večdimenzionalne. Lahko bi rekli, da gre za posamezna glasbena potovanja, kjer se združujejo tridimenzionalni kitarski akordi, basovske zanke, bobnarski udarci in različne ponovitve Hubleyjevih in Kaplanovih vokalov, kar ustvarja večplastnost in zahteva zbrano poslušanje.

Trio, ki ga poleg Kaplana sestavljata še Georgia Hubley in James McNew, je v preteklosti sodeloval z zunanjimi producenti in aranžerji, tokrat pa so album ustvarili sami. Njihova umetniška presoja kljub temu ostaja na mestu, saj glasba ohranja visoke standarde skupine, poleg tega pa je bend dovolj okreten in odprt tudi za nove vplive. Ravno zaradi DIY pristopa album zveni kot, da bi bil posnet v živo, poslušalec pa ima občutek, da se glasba odvija pred njim, tukaj in zdaj, kar daje še večji občutek vseobsegajoče neposrednosti.

Vsi, ki smo se znašli v tem neumnem svetu, se od časa do časa spopadamo s tem, kako mineva čas in kaj sploh lahko naredimo glede tega. Yo La Tengo nam v naslovni skladbi ‘This Stupid World‘ ponujajo svojo rešitev s kljubovalno izjavo, ki kaže voljo do boja: ‘This stupid world – it’s killing me / This stupid world – is all we have.’ Ta brutalni realizem vodi k zaključni pesmi albuma ‘Miles Away‘, ki minljivosti ne ubesedi kot obup, temveč nekaj, s čimer se je treba spopasti. ‘The pain creeps in anyhow / You feel alone / Friends are gone / Keep wiping the dust from your eyes.’

Seznam skladb na albumu ‘This Stupid World’:
Sinatra Drive Breakdown
Fallout
Tonight’s Episode
Aselestine
Until It Happens
Apology Letter
Brain Cappers
This Stupid World
Miles Away