WACŁAW “VOGG” KIEŁTYKA (Decapitated): ‘Seznanitev s preteklostjo’

Wacław “Vogg” Kiełtyka je soustanovitelj ene najbolj prepoznavnih death metal zasedb. Poljskih Decapitated, ki so svojo pot začeli leta 1996, do danes pa so izdali sedem polnokrvnih studijskih albumov. Zasedba je v petek izdala ponatis svoje demo kompilacije The First Damned (2000), ki je izšla pod okriljem založbe Nuclear Blast Records.

Z Wacłaom sva se pretekli petek srečala na Zoomu, kjer sva razvila zanimiv pogovor, ki se ni končal zgolj pri bandovih načrtih za prihodnost.

ROCKER.SI: Pozdravljen. Kako si, kakšen je bil tvoj teden?

WACŁAW “VOGG” KIEŁTYKA: Hvala, počutim se odlično. Vreme je lepo, včeraj smo imeli piknik. Drugače pa sem zelo zaseden. Danes je izšel The First Damned, tako da je za nami veliko dela. Pakiranje, pošiljanje … takšne stvari (smeh). Vsak dan se najde veliko stvari (smeh).

ROCKER.SI: Si se med aktualno pandemijo lotil kakšnega novega hobija?

WACŁAW “VOGG” KIEŁTYKA: Niti ne. Band zahteva svoj čas, poleg tega se posvečam tudi družini, saj imam dve hčerki. Rad se tudi sprehajam in kolesarim ter družim s prijatelji.

ROCKER.SI: Danes ste ponovno izdali demo kompilacijo The First Damned (2000) (naročila). Od kod ideja za takšno potezo?

WACŁAW “VOGG” KIEŁTYKA: Glavni razlog za izdajo se skriva v tem, da smo hoteli svoje oboževalce seznaniti s svojo preteklostjo, ki je morda ne poznajo. Kako se je vse začelo.

Drži, da gre za ponatis, vendar je zadeva takrat izšla samo na Poljskem, pri Metal Mind Productions. Zdaj pa bo izšla pri Nuclear Blast Records, ki velja za eno najbolj znanih založb na svetu. Izid spremlja kopica novih slik, spremenjena naslovnica in podobno. Nad novim izgledom sem navdušen.

ROCKER.SI: Kakšne se ti skladbe zdijo danes? Bi kaj spremenil?

WACŁAW “VOGG” KIEŁTYKA: Ničesar ne bi spremenil. S takšnim namenom smo se tudi lotili projekta, saj nismo popravljali ničesar. Vse zveni enako, z vsemi napakami.

Ko sem znova poslušal posnetke, sem bil zelo presenečen, kako dobro smo igrali takrat. Tako dobro, tako hitro in natančno. Zelo sem vesel, da nam je uspelo uresničiti projekt. Še posebej se mi zdijo zanimive kasete, saj smo se tako vrnili v preteklost. V podzemne čase, ko smo si izmenjevali kasete oz. smo jih pošiljali različnim založbam in časopisom.

ROCKER.SI: Letos praznujete tudi 25-letnico obstoja. Se obeta kakšno presenečenje? Morda nov album?

WACŁAW “VOGG” KIEŁTYKA: Če sem povsem odkrit, o obletnici nisem razmišljal veliko. Izdajo The First Damned bi lahko šteli za del praznovanj. Poleg tega so tukaj tudi nove skladbe, ki jih bomo začeli izdajati po poletju, čeprav bo nova plošča izšla naslednje leto.

ROCKER.SI: Ali nam lahko razkriješ kakšne podrobnosti o novem albumu?

WACŁAW “VOGG” KIEŁTYKA: Veliko ti ne smem povedati. Plošča bo vsebovala 10 skladb, s katerimi se bomo vrnili h koreninam, k starošolskemu death metalu. Vsaka skladba je drugačna, polna agresije. Mislim, da se nam obeta močna plošča.

ROCKER.SI: Od kje črpaš ideje za novo glasbo?

WACŁAW “VOGG” KIEŁTYKA: Besedila so zelo dobra, saj nam je spet pomagal Jarosław Szubrycht. Gre za odličnega pisca besedil, ki piše o aktualnih stvareh. Preveč ti ne smem povedati, vendar lahko rečem, da bodo besedila zelo aktualna. Malo pandemije malo stvari, ki se dogajajo na spletu, in še kaj. Šlo bo za zelo temačno zadevo, za pravi death metal album (smeh).

ROCKER.SI: Kakšno je trenutno stanje na poljski metal sceni? Nam bi priporočil kakšne izvajalce?

WACŁAW “VOGG” KIEŁTYKA: Mislim, da je scena zelo močna. Imamo imena, kot so Behemoth, Vader, Hate, pa tudi nekoliko mlajše izvajalce, kot je Mgła. Trenutno smo lahko priča novemu valu black metala, tako na Poljskem kot tudi v širšem smislu. Pa legendarni Kat, domači Celtic Frost, ki vam jih zelo priporočam. Lahko rečem, da je na Poljskem metal zelo živ.

ROCKER.SI: Na Poljskem se je proslavil tudi domači režiser Mitja Okorn. Kakšno je tvoje mnenje o njem? Si si morda ogledal kakšen njegov film?

WACŁAW “VOGG” KIEŁTYKA: Mi lahko poveš kakšen naslov.

ROCKER.SI: Pisma Sv. Nikolaju (Listy do M.) ali pa Planet samskih (Planeta singli).

WACŁAW “VOGG” KIEŁTYKA: Nisem vedel, da so njegovi. Čeprav takšnih filmov ne spremljam preveč, vem, da so v njih nastopila največja poljska imena. Zares zanimivo.

ROCKER.SI: Morda ti je bolj poznan film All My Firends Are Dead (Wszyscy moi przyjaciele nie zyja), ki ga je ustvaril njegov učenec Jan Belcl.

WACŁAW “VOGG” KIEŁTYKA: Tega sem pa gledal, bil je dober. Film za nekoliko mlajšo generacijo, zdaj se pa res počutim staro (smeh). Scenarij mi je bil zelo všeč, eden boljših filmov zadnja let. Nisem si mislil, da so vaši filmarji tako močni pri nas, lepo.

ROCKER.SI: Vogg, bilo mi je v veselje. Imaš še kakšno zaključno misel?

WACŁAW “VOGG” KIEŁTYKA: Hvala tudi tebi. Upam, da se kmalu vrnemo na odre in da se situacija končno umiri.