VOMITOR: ‘Pestilent Death’ (2018)

Naslovnica albuma 'Pestilent Death'.
Naslovnica albuma 'Pestilent Death'.

Vomitor so zlovešča simbioza death in trash metala iz Avstralije, v njej pa se med drugim nahajajo člani enako brutalnih zasedb kot so Anatomy in Portal. Za razliko od omenjenih kolektivov, katerih glasbeno izražanje temelji na raziskovanju zvoka, so Vomitor bolj klasično zastavljen bend, ki črpa inspiracijo iz starošolske death / trash metal zakladnice 80. in zgodnjih 90. let.

 

O albumu ‘Pestilent Death’

Kako to zveni v praksi, pa si lahko poslušate na najnovejšem albumu ‘Pestilent Death’, ki postreže s sedmimi stopnjami pekla v skupnem trajanju slabe pol ure. Če plošček opišem na najbolj preprost način; gre za prefinjeno mešanico starega in novega, klasičnega in inovativnega, konvencionalnega in eksperimentalnega, kot da bi v miks vrgli Slayer iz albuma ‘South of Heaven’ in jih začinili z brutalnostjo novodobnih zvočnih avanturistov.

Najbolj reprezentativen komad na plošči je recimo ‘Roar of War’, ki se začne s prvorazrednim kitarskim hrupom ala Portal, kasneje pa pridobi bolj klasično strukturo. Takšni prehodi so na pričujočem albumu pogosti in v marsikaterem primeru bi zveneli zmedeno in kakafonično, vendar Vomitor ohranjanjo konstistenco ter ustvarijo enako melodično kot tudi brutalno prisego eksotičnemu death metalu.

Pestilent Death’ je izvrstna plošča, ki s svojim zvokom doseže širšo publiko, pri tem pa ne pozabi na prisego surovosti. Primerno za marsikatero metalsko uho.