Vodnik čez albume Brucea Springsteena

Bruce Springsteen (Foto: Monty Fresco / Getty Images)

Bruce Springsteen se lahko pohvali z veličastno diskografijo. Poglejmo si albume, ki izstopajo.

Greetings From Asbury Park, N.J. (1973)

Springsteen je uspel prepričati vodilne pri Columbia Records, da so izdali njegovo unikatno vizijo solo folk rock zvezde, pri kateri so se mu pridružili člani zasedbe E-Street Band. The Boss je napovedal pohod med največje vseh časov. Album nosi surov in umazan zvok, ki so ga zajeli v treh tednih snemanja v 914 Studios. Tam se je spisalo cel kup neverjetnih zgodb. Ko mu je vodilni očital, da album nima nobenega hita, se je Springsteen naslednji dan vrnil s skladbo ‘Blinded by the Light’.

 

The Wild, The Innocent & The E Street Shuffle (1973)

Bojda, da so album snemali po cele dneve brez premora. Springsteen je povedal, da je bil buden tri zaporedne dni, in to brez stimulantov. Ta album iz leta 1973 ga je naredil popularnega v času, ko je nastopal še kot predskupina. Veliko skladb nosi pridih soula, z večimi refreni, v tem času pa se je oblikoval tudi prvi zasnutek skladbe ‘Born to Run’. Založba po drugi strani ni bila zadovoljna, album so označili za ‘unrelesable’ in naročili radijskim postajam, naj ga ne predvajajo.

Born To Run (1975)

 

S tretjim albumom se je Springsteen zavedal, da potrebuje velik hit, drugače ne bo obstal pri Columbia Records. Ampak je tkrat že imel naslovno skladbo ‘Born to Run’, ki ga je kasneje naredila za nesmrtnega. Postala je ameriška himna za vse, ki so iskali svoje mesto pod soncem. Muzikalno so s skupino šli še korak dlje, ampak to je bil šele prvi korak.

 

Darkness On The Edge Of Town (1978)

 

V obdobju nastajanja četrtega albuma – še najmanj dostopnega – je Springsteen bil pravne bitke, zaradi katerih je zagotovo izgubil delež fanov iz obdobja Born to Run, ampak dotični album je kreativno zagotovo eden boljših v njegovi karieri. Najbolj je uspel singel ‘Racing in the Street’, ki je pri mladih dekletih predstavljal fantazijo nevarnega rokerja in hitrih avtov. Springsteen je povedal, da so pesmi s tega albuma še najbližje temu, kar si je želel, da prestavlja njegova rock n’roll glasba.

Album je ustvaril v želji, da bi zvoku dodal več umazanije. Več pristnosti, ki ne bi mogla pobegniti iz glave poslušalcev. Kar je nastalo, je bilo nekaj povsem drugega. Dvojni album, razvojen in premešan. Veliko barskih hitov, kot sta ‘Cadillac Ranch’ in ‘Ramrod’, skupaj s serijo lepih balad. To je bil tudi album, zaradi katerega so na koncerte začele prihajati tudi ženske. The Boss je večkrat povedal, da so do takrat imeli pretežno moško publiko.

Nebraska (1982)

Najbolj osebnoizpovedni albuma Springsteena. Intimen in nerokerski. Navdihnile so ga gotske zgodbe, nasilje filmov režiserja Terrenca Malicka in lastno otroštvo Springsteena. Album je kontrast prejšnjim rokerskim izdajam in predstavlja zgodbice za lahko noč. Premislek o lastni umrljivosti in notranjih demonih. Veliko pesmi govori tudi o očetu Springsteena, s katerim sta imela zelo težaven in disfunkcionalen odnos. O tem govori pesem ‘My Father’s House’. 

Povsem napačno razumljena naslovna skladba mu je prinesla neizmerno slavo in popularnost. Anti-propaganda je postala himna za narodno zavedne Američane, ki so odprtih rok sprejeli velike, bombastične in kot življenje velike rock napeve. ‘Glory Days’, ‘No Surrender’, ‘Working on the Highway’, ‘Darlington County’, ‘Cover Me’, ‘Dancing in the Dark’, ‘I’m Going Down’ ter druge so še danes izjemno priljubljene, vse zajete na sedmem albumu. Springsteen se je zavedal, da tako visoko verjetno ne bo več letel. In imel je prav. ‘Born in the USA’ je sinonim za ameriškega izvajalca.

Tunnel Of Love (1987)

Tako kot je to storil po Born to Run albumu, se je tudi tokrat umaknil nazaj. Ni si želel ponoviti vrhunca, saj je dobro vedel, da je to nemogoče. Imel je dovolj, zato je ponovno izdal zbirko zelo osebnih pesmi o času, smrti in pasteh zakona. Takrat je bil veliko na poti, medtem je trpel zakon. Skladbi ‘Tougher Than the Rest’ in ‘Brilliant Disguise’ sta prečudoviti. Čutiti je bilo nekaj v zraku, in res se je naslednje leto končal njegov zakon. V tistem času je spoznal tudi sedanjo ženo Patti Scialfa, katero je povabil na turnejo, nakar sta se zaljubila (svojo solo kariero je začasno postavila na stran, saj ji je obljubil, da bo njegova turneja kratka). Sledili so albumi Human Touch, Lucky Town, The Ghost of Tom Joad.

The Rising (2002)

Devils And Dust in Western Stars sta prav tako odlična albuma, ampak mogoče v novem tisočletju še najbolj izstopa The Rising, pri katerem so se ponovno združili z E-Street Bandom. To je bilo ravno po razpadu naroda in tragediji 9/11. Springsteen jih je vodil na veliko turnejo, skladbe z albuma pa so meditirale o ljubezni, pogumu, odvezi in življenju po smrti. ‘Worlds Apart’ govori tudi o glasovih čez mejo. Poslušanja vreden album, tako kot velika večina albumov Brucea Springsteena (sledili so albumi Devils & Dust, Magic, Working on a Dream, Wrecking Ball, High Hopes in Western Stars). Znova in znova in znova.