Vlado Kreslin z gosti konec avgusta v Križankah

Vlado Kreslin v Cvetličarni. (FOTO: Gal Jerman)
Vlado Kreslin v Cvetličarni. (FOTO: Gal Jerman)

Tradicionalni koncert Vlada Kreslina, ki vztrajno polni poletno gledališče Plečnikovih Križank, praznuje že sedemindvajset let nastopov. Glasbenik, ki je v osemdesetih letih deloval v rock bandu Horizont, leta 1980 zmagal na festivalu Slovenska popevka s skladbo Dan neskončnih sanj in potem z bandom Martin Krpan ustvaril nekaj večnih skladb, velja za enega najprepoznavnejših slovenskih ustvarjalcev sploh. Z izrednim razumevanjem, še posebno ljudske glasbe, je z Beltinško bando in z mnogimi raznovrstnimi sodelovanji povzročil pravi preporod, saj jo je z osebno noto približal vsem generacijam tako na lokalni kot globalni ravni. Z raznovrstno paleto gostov bo Vlado Kreslin predstavil pesmi iz svoje obsežne glasbene zakladnice.

Kdaj? 31. avgust 2018, 20.30

Kje? Križanke, Ljubljana

Cena? 29 € (Na dan koncerta: 35 €)

V primeru slabega vremena bo koncert prestavljen v Cankarjev dom.

Na kratko o Vladu Kreslinu

Vlado Kreslin je glasbeno pot začel kot bobnar v skupini Apollo leta 1970, do leta 1980 pa kot pevec nastopal s skupinami Špirit groupZodiacHorizontSanje in Avantura. Leto 1980 je bilo zanj prelomno, saj je s skladbo ‘Dan neskončnih sanj’ zmagal na Slovenski popevki. Sledilo je obdobje s skupino Martin Krpan, ki je leta 1991, potem ko je nastopila kot predskupina Boba Dylana na ljubljanskem stadionu, razpadla. Konec 80-ih se je Kreslin pričel glasbeno družiti s starejšimi godci iz rojstnih Beltincev – Beltinško bando. Posvetil se je ljudski godbi in povzročil pravi preporod etno glasbe in njenega dojemanja na Slovenskem. Ljudsko glasbo je približal mlajšim generacijam in povzročil, da so ljudje upali spregovoriti v lastnem narečju. S skupino Mali bogovi, ki je nastala v začetku 90-ih, in Beltinško bando, je Kreslin na odrih in nosilcih zvoka združil – in še združuje – včeraj in danes, lokalno in globalno. V Beltinški bandi sodeluje zdaj že druga in tretja generacija ljudskih muzikantov, najstarejši pa je Vladov oče 88-letni Milan.

Vlado Kreslin (FOTO: Špela Macuh)
Vlado Kreslin (FOTO: Špela Macuh)

Vlado sodeluje tudi z mlajšimi slovenskimi in priznanimi svetovnimi glasbeniki (Allan Taylor, The Walkabouts, Rade ŠerbedžijaParni valjakSiddharta, Hans Theessink, Vlatko Stefanovski, Chris Eckman, Damir Imamović, Dubliners, Antonella Ruggiero, Barcelona Klezmer and Gipsy Orchestra, Gal in Severa Gjurin, Ferus Mustafov, Freres Guisse …), s katerimi nadvse uspešno preskakuje glasbene in državne meje ter ruši tabuje, kar je lepo opisal reški Novi list: Vlado Kreslin nikdar ni dovolil, da meje na Rupi, Uni, Bregani in Drini postanejo tudi meje v njegovi glavi. Izdal je že petnajst albumov z avtorsko glasbo, nekaj pesniških zbirk ter nastopal v filmu in gledališču kot avtor glasbe in kot igralec.
Številne njegove pesmi so skoraj ponarodele, nekatere pa so postale navdih za romane, celovečerne filme in celo diplomske naloge.