VLADO KRESLIN: ‘Glasbo se ustvarja s čustvi, besedila pa z možgani’

Vlado Kreslin & Iztok Cergol, 4.2.2020, SNG Drama (Foto: Aleš Žnidaršič)

Vlado Kreslin je slovenski glasbeni fenomen. Že desetletja s svojo izvrstno poezijo podaja kulturno dediščino. Na akustičnem koncertu v SNG Drami sta se mu pridružila njegov oče, 92-letni Milan Kreslin, in pa multiinštrumentalist Iztok Cergol. Skupaj so se sprehodili skozi bogat glasbeni opus vse do najnovejšega albuma ‘Kaj naj ti prinesem, draga’.

ROCKER.SI: Končno se srečamo. Kako se počutite pred takšnim intimnim nastopom? Ste kdaj že nastopili v tej postavi?

VLADO KRESLIN: Midva z očetom sva že večkrat igrala. Pred kratkim sva na primer igrala v neki kleti na Štajerskem, med vinskimi sodi … tako hudo! Imava izkušnje, ampak nisva pa še z Iztokom, ker sedaj smo pa trije. To je nadgradnja. To je sedaj hudo, a veš. Dobra ekipa smo in komadi zvenijo še bolje.

ROCKER.SI: Ste morali še kaj zvaditi pred nastopom?

VLADO KRESLIN: Malo smo ponovili, ker nekaterih skladb sploh še nismo igrali. S skupino smo jih, v triu pa je drugače. Z najnovejšega albuma ‘Kaj naj ti prinesem, draga’ smo jih nekaj vzeli, tako da je čisto neka nova izkušnja.

ROCKER.SI: Raje nastopaš samostojno?

VLADO KRESLIN: Ko igraš sam, delaš točno tako, kot ti paše. Ne oziraš se na nikogar. Več kot jih je, bolj moraš po tisti skupni poti, za katero smo se zmenili (smeh).

ROCKER.SI: Iztok, ti zamenjaš veliko vlog. Dan prej si še nastopal s skupino Zmelkoow. Kakšen trik imaš, da lahko tako hitro preklopiš?

IZTOK CERGOL: Malo moram prespati (smeh). Ena noč mora biti vsaj vmes in vsaj kakšnih šest ur! Drugače je težko. Ampak sem že navajen.

ROCKER.SI: “Maestro Zergoloff” si tam, sem to prav izbrskal? Lahko poveš več o tem liku?

IZTOK CERGOL: To je ta fora, da imaš s seboj petnajst inštrumentov, pa čeprav mogoeč igram samo na enega (smeh). Ampak lepo pa izgleda.

ROCKER.SI: Marsikdo ne ve, da si po izobrazbi računalniški inženir.

IZTOK CERGOL: Delam tudi na tistem področju in pravzaprav sta mi obe smeri zelo podobni. Glasba se danes bolj kot kdajkoli prej povezuje z matematiko in računalništvom. Danes ustvarjamo glasbo lahko kar na računalnikih.

ROCKER.SI: So se ljudje naveličali večjih koncertov?

IZTOK CERGOL: Mogoče malo. Trenutno je akustika kar popularna. Sami prakticiramo to obliko izvajanja že kar nekaj let, ampak ne igramo tako pogosto. Nekajkrat na leto. Mogoče imajo ljudje dovolj šundra (smeh). Te kombinacije ena na ena oziroma zgolj dve akustični kitari so zelo romantične.

Vlado Kreslin, Milan Kreslin in Iztok Cergol, SNG Drama (Foto: Aleš Žnidaršič)

ROCKER.SI: Vedno, ko te pridem pogledati na koncert, Vlado, zveniš odlično. Kako ohranjaš ta glas? Ali sam pri sebi čutiš, da je kakšen dan glasovno slabši kot drug?

VLADO KRESLIN: Veš kaj, niti nimam trikov. Se mi pa zgodi … letos po Cankarjevem domu, ko sem imel tri zaporedne koncerte, naslednji dan pa sem bil že v Puli. Predstavljal sem svojo knjigo in tam sem bil pa res bogi. Zaradi klime in stresa. Živci ti vzamejo glas. Organizacija je stresna namreč. Veliko stvari lahko gre narobe in veliko moraš imeti v glavi.

ROCKER.SI: Ko sva zadnjič govorila, si rekel, da besedila raje pišeš zjutraj, glasbo pa zvečer?

VLADO KRESLIN: Ah, to sem kar nekaj rekel (vsi smeh). Ne, saj je logika. Glasbo se ustvarja instiktivno in s čustvi, besedila pa razumsko in z možgani. Zjutraj sem bolj spočit, zvečer pa kaj spiješ in gre lažje. Zjutraj ne moreš piti. No, edino naši tam v Beltincih, ko že ob sedmih zjutraj pivo pijejo (smeh).

ROCKER.SI: Koliko časa se že poznata in ali je še kaj, kar ne vesta drug o drugem?

VLADO KRESLIN: Prvič sva nastopila skupaj pred dolgimi leti v Trstu …

IZTOK CERGOL: Poznala sva se že od prej. Malim bogovom sem se pridružil leta 2004.

VLADO KRESLIN: Njega nikoli ne spoznam v celoti, ker ima na vsakem koncertu nov inštrument (smeh)! Vedno, ko zaslišim nov inštrument in pogledam glasbenika na odru, vidim, da je to v resnici Iztok!

MILAN KRESLIN: Ko sem se včeraj pripravljal na koncert, sem rekel: “Vlado, pa Iztok je tudi gost? To je tisti, ki toliko inštrumentov igra?”

ROCKER.SI: Lahko na hitro o tem, Vlado, kaj ti pomeni, da lahko povabiš na oder očeta?

VLADO KRESLIN: Veš, kako je to … Enkrat je bil v Križankah naš gost Jonas. In je gledal očeta ter mi rekel: “Super je oča, ampak jaz pa ne vem, če bi lahko igral s svojim očetom!” Mogoče je malo čudno. Tudi jaz pri 25 letih ne bi mogel nastopati z očetom, kaj šele pri 17 letih! Valda, da ne. Ampak midva sva začela nastopati skupaj, ko sem imel 40 let! Takrat se že da. Takrat prideš skupaj (smeh).

Vlado, Milan in Iztok, SNG Drama (Foto: Aleš Žnidaršič)

ROCKER.SI: Oče je ravno dopolni 92 let!  Ste kaj praznovali? Ste imeli čas?

VLADO KRESLIN: Imel je hude obiske!

MILAN KRESLIN: Hude obiske. Ljudje božji!

VLADO KRESLIN: To je huda zgodba! Vnuki Ribničanov, točno tistih, ki so pred drugo svetovno vojno redno prihajali v njegovo gostilno …  in v njihovi gostilni so vedno popivali tisti Ribničani, ki so prodajali suho robo. Prišli so nekje aprila, oče in trije sinovi. Vsak ponedeljek je oče sinove poslal vsakega na svoj konec, v soboto pa so žurali in igrali harmoniko. Bili so glavni frajerji. To je bilo leta 1938! In mi pridemo leta 1993 v Ribnico in špilamo, oni pridejo in cela vrsta je bila njihovih vnukov. Dva sta bila pa še živa. In zdaj so tisti vnuki prišli k njemu na obisk!

MILAN KRESLIN: Enkrat smo igrali v Ribnici in sem si rekel, da tukaj poznam neke Kozinove fante. Ribničane, ki so pri nas delali sita in rešeta za mlada dekleta. Vzel sem telefonsko knjigo in pogledam pod Ribnico. Bilo je v nedeljo popolno, proti večeru. Bilo jih je kar nekaj, in če rečem po domače, sem si misli, jebiga enega pozovem! Vzamem prvega, Kozina Jože. Se oglasi gospa in povem, da kličem s Prekmurja in da kmalu igramo pri njih. Kot član skupine bi rad spoznal Kozinove ljudi, ki so do druge svetovne vojne pri mojem očetu v gostilni delali sita in rešeta za mlada dekleta! Oče Jakob ter sinovi. In mi reče: “Joj, gospod, to so pa ravno naši! Vam kar moža dam na telefon!”

ROCKER.SI: Vse pohvale za najnovejši album ‘Kaj naj ti prinesem draga’. Videl sem prav posrečene vrečke s tem napisom. Si se sam spomnil tega naslova, Vlado, ali ti je žena kaj pomagala?

VLADO KRESLIN: Pomagala mi je v tem smislu, da sem nekaj brkljal in ta stih ji je bil neizmerno všeč … in je rekla, naj ponovim, da je čudovito. Vedno jo to vprašam, kadar grem na tržnico! Seveda. ‘Kaj naj ti prinesem, draga”. Pa kadar se odpravim v trgovino (smeh).