Virtuozni pianist Peter Bence napolnil Kongresni trg v Ljubljani

Peter Bence pred nabito polnim Kongresnim trgom (Foto: Simone Di Luca Photography)

Klasično izobraženi virtuozni pianist, skladatelj in producent Peter Bence je v okviru Festivala Ljubljana navdušil poln Kongresni trg v Ljubljani. V zraku je bilo čutiti, da se nam obeta veliki koncert, v Ljubljani pa toliko tujcev kot že dolgo ne. Večina jih je čakala na klasični koncert klaviaturista Benceta, ki je na oder okoli 21. ure stopil kar sam. Brez spremljave, samo on in klavir. Glede na vrtoglavo ceno vstopnic je bilo upravičeno pričakovati nekaj veličastnega, a kaj ko si je koncerte festivala mogoče ogledati tudi takole s strani, onkraj ograje, zastonj. Zares velika črna pika organizatorjem, ki tudi tokrat niso poskrbeli za zaprto koncertno izkušnjo. Še lepše je sedeti ob strani na zelenici in gledati na taisti veliki zaslon kot tisti, ki so plačali.

Ne gre pa oporekati njegovi kvaliteti. Klavirski mojster je odigral celoten repertoar klasičnih priredb svetovno znanih skladb, kot največji fan nemškega skladatelja Johanna Sebastiana Bacha pa je ponudil tudi nekaj za ljubitelje bolj umirjene glasbe. Hitri prsti so drveli čez tipke in prav vznemirljivo ga je bilo spremljati, če bo le udaril kakšno napačno, a to se ni zgodilo. Poleg tega je predstavil tudi nekaj avtorskih skladb, poklonil pa se je še vzorniku Johnu Williamsu, skladatelju filmske glasbe. Tako so skozi Ljubljano odmevale filmske teme Star Wars, Jaws, pa tudi Harry Potter. Zanimiv muzičarski skupek, ki se je sprehodil skozi ustvarjanje pevke Sie, skupine Queen in kralja popa Michaela Jacksona. Že dolgo ni bilo igranje na klavir tako zapeljivo in čarobno.

FOTO: Simone Di Luca Photography

Ni pa samo igral, Peter Bence je nastopal. Trkal ob klavir, igral s komolcem in udrihal po strunah. Zabaval se je z loop efektom in v polnem siju izkoristil ambient Ljubljanskega gradu. Od klasične do filmske glasbe, od rocka do popa. Njegove priredbe in ekspresivna interpretacija ter izvrstna klavirska tehnika so navdušile, čudežni deč pa se je prevelil v svetovno priznanega performeja. V skoraj dve uri dolgem programu smo lahko pod zvezdnim ljubljanskim nebom slišali skladbe, kot so  Here Comes The Sun, Human Nature, Bad, Despacito, Don’t Stop Me Now, Somebody to Love, Black or White in Africa, kot tudi njegove avtorske skladbe, med njimi Home, Fibonacci, The Loop Song in Flashback. Njegova neverjetna tehnika, domiselnost in sproščena in energična interpretacija skladb je očarala slehernega obiskovalca, občinstvo pa je na koncu koncerta po glasnih ovacijah in aplavzu dalo vedeti, da je Peter Bence dejansko eno največjih imen v vzponu na crossover sceni ne le v Evropi, temveč tudi na svetu.

Če ste ga zamudili tokrat, pa ga lahko ujamete še 18. avgusta na Titovem trgu v Kopru v prekrasnem obmorskem ambientu.

Peter Bence je postal prava internetna senzacija (FOTO: Simone Di Luca Photography)

KRATKA BIOGRAFIJA

Peter Bence je prava internetna senzacija zadnjih let, saj je s priredbami skladb Michaela Jacksona, zasedbe Queen in avstralske zvezdnice Sie na Youtube in Facebook kanalih zbral že več kot 250 milijonov ogledov. Njegova ekspresivna interpretacija, strastno, vihravo in udarno igranje, okrepljeno z izvrstno klavirsko tehniko, navdihuje mlajše in starejše generacije glasbenikov in ljubiteljev glasbe s celega sveta. Tako njegove nastope spremlja tudi več desettisoč ljudi. Samo lani je nastopal na štirih celinah v več kot 20-ih državah.

Peter je začel igrati klavir že, ko je bil star dve leti, ko je »tako na uho« na pianinu njegovih starih staršev igral melodije iz svojih najljubših risank. Kot sila nadarjen otrok se je že pri petih letih začel izobraževati na glasbeni šoli v svojem rojstnem kraju Hajduboszormeny na Madžarskem. Kaj kmalu je dobil status čudežnega dečka in se še kot osnovnošolec začel šolati na Akademiji za glasbo Franz Liszt v Debrecenu.

Svojo prvo skladbo, v njej je bilo slišali močan vpliv Mozarta in Chopina, je napisal ko je bil star 7 let, pri enajstih pa je že posnel svoj prvi solo album. Že v najstniških letih ga je pritegnila filmska glasba. Med poslušanjem opusa skladb Johna Williamsa, priznanega skladatelja filmske glasbe, se mu je odprl povsem nov glasbeni pogled na svet in ga navdihnil za raziskovanje lastnega glasbenega jaza.

Svojo klavirsko govorico je po študiju na Madžarskem začel izpopolnjevati na Akademiji Berklee v Bostonu v Združenih državah Amerike, kjer je svojo virtuoznost in izvirnost izrazil v mnogih glasbenih žanrih, še posebej filmskih, a nedvomno je bilo slišati, da je na njegovo glasbeno izraznost vplivala predvsem glasba Michaela Jacksona.

Občinstvo je navduševal dve uri kar sam s svojim klavirjem (FOTO: Simone Di Luca Photography)

Januarja 2012 se je vpisal v Guinessovo knjigo rekordov, ko se je v eni minuti dotaknil klavirskih tipk kar 765-krat. Leta 2015 pa je njegova različica Jacksonove skladbe »Bad« na YouTube kanalu le v nekaj dneh bila deležna več kot 10 milijonov ogledov in tako je le-ta postala spletni video hit. Danes imajo vsi Petrovi videoposnetki (YouTube + Facebook) že več kot 250 milijonov ogledov.

Petrovi koncerti so paša za oči in za ušesa. V to se se prepričali vsi tisti, ki so v zadnjem letu obiskali koncerte v več kot 20-tih državah na štirih celinah. Kot tudi vsi tisti, ki so ogledali njegove nastope, ki jih je odigral za nekatere novičarske in druge spletne portale ter radijske postaje (BBC, the Ellen DeGeneres Show’s website, Buzzfeed, 9GAG, Classic FM, Iheart Radio or Billboard). Njegov debitantski album, na katerem bodo predstavljene nekatere njegove najboljše priredbe in avtorske klavirske skladbe, namerava izdati ob koncu letošnjega leta.