Vienna Rock City; Kiss navdušili s pirotehničnim šovom!

Kiss (Foto: Mind Over Matter Music)

Pa smo jih dočakali. Poslovilno turnejo rock mogotcev Kiss, ki so si predvsem v 70. in 80. letih tlakovali pot med največje rock zvezdnike v zgodovini glasbe. Kar jim zmanjka muzikalno, pa nadoknadijo s šovom, in tega nikoli niso skrivali. Tako kot tudi tega ne, da je njihova velika motivacija vedno bil denar. Prodali so vse, kar je bilo mogoče, le da je bil zraven Kiss logotip. Zato pa so danes še tukaj, v dobri formi in bleščeči ter ekstravagantni. Vedno so zagovarjali seks, droge in rock n’roll, le da brez drog. Njihov šov? Spektakularen in še vedno eden najboljših.

Še danes mislijo, da so večji od sveta, ampak take smo jih sprejeli. Paul Stanley pri 67 letih morda ne zveni več tako kot pred desetletji, a ostaja briljanten. Njegovi čudovito ženstveni gibi in poplesavanje na odru, vzhičeno pripovedovanje zgodb o tega, kako so počaščeni, da igrajo pred avstrijskim občinstvo. Prvič so na Dunaju igrali leta 1983 (Lick It Up Tour)! Večina zbranih sploh še ni bila rojena takrat, pa čeprav je bilo v gužvi mogoče videti tudi veliko starejših privržencev. To je kvaliteta Kissov, da privabijo tako čisto najmlajše poslikane vojake Kiss vojske kot tudi tiste, ki so jih morda spremljali že v njihovem vzponu.

Kiss (Foto: Mind Over Matter Music)

Zares edinstvena priložnost, kajti zvezdniki so na poslovilni turneji End of the Road World Tour, za katero so zapisali“All that we have built and all that we have conquered over the past four decades could never have happened without the millions of people worldwide who’ve filled clubs, arenas and stadiums over those years. This will be the ultimate celebration for those who’ve seen us and a last chance for those who haven’t. KISS Army, we’re saying goodbye on our final tour with our biggest show yet and we’ll go out the same way we came in… Unapologetic and Unstoppable.

Izjemen koncert, ki nam je dal misliti, kako mogočni so bili šele takrat, na primer leta ’78, ko so vladali svetu. Če še pri tej starosti naredijo takšen spektakel! Sedaj igrajo v postavi Paul Stanley, Gene Simmons, Tommy Thayer in Eric Singer. Vsi porisani, vsi več kot solidni na svojih inštrumentih, nadvse navdušujoča pa je njihova kondicijska pripravljenost. Vodilni Stanley v dveh urah ni zajel sape, medtem ko so mu ostali sledili in ga podpirali. Edino, kjer je frontmanu včasih zmanjkalo besed, so bili vmesni govori, kjer se je nerodno ponavljal in je zmogel le kakšen: “Are you allright?, Say yeah! in Clap your hands!”

Kiss (Foto: Mind Over Matter Music)

Prva ura je bila božanska, nato je sledilo dvajset mučnih minut, kjer naj bi “solirali”, a je šlo v resnici bolj za nekakšno neposrečeno tik pred zdajci vajo, nato pa so zaključili v stilu. Kot to znajo! S pokom! Dvoranski ognjemet, metalci ognja, dim in eksplozija luči, konfeti, napihljive Kiss žoge … Predstavi ni bilo konca, vmes pa se je Stanley čez dvorano dobesedno zavihtel še na mali oder, kjer nas je pozdravil še od blizu. Simmons je je bruhal ogenj in pljuval kri, butal po svojem megalomanskem basu in visoko v zraku na dolgem žerjavu z migajočim jezikom pozdravljal svoje ljudstvo. Kot rečeno, kar jim manjka v glasbi, nadoknadijo z bliščem.


Več o skupini

Kiss je ameriška hard rock skupina, ki je nastala leta 1973 v New Yorku. Prepoznavnost skupine se kaže v pobarvanosti obrazov in kričečih kostumih. V zgodovini svojega delovanja so prodali več kot 100 milijonov albumov po vsem svetu.

Originalna zasedba 1973-80 je bila: Paul Stanley (ritem kitara, vokal), Gene Simmons (bas kitara, vokal), Ace Frehley (solo kitara, vokal) in Peter Criss (bobni, vokal). V osemdesetih so nastopali brez mask in od prvotne zasedbe sta ostala le še Paul in Gene. Pa so prišla devetdeseta, ki so bila v znamenju unplugged koncertov na MTV. Leta 1996 so pristali, da za velik honorar odigrajo izštekan koncert na omenjeni TV postaji – v originalni zasedbi iz 1973. Koncert je bil tako uspešen, da so od takrat naprej igrali v kostumih in maskah. Takoj so šli na turnejo Kiss Alive/Worldwide/Reunion Tour, ki je trajala 1996-97.

Sčasoma sta Ace in Peter zapustila skupino, KISS pa še danes nastopajo v svoji značilni opravi. Kljub temu, da sta Paul in Gene že zakoračila v šestdeseta leta življenja, je bend še vedno na vrhunskem nivoju in blesti na koncertnih odrih celega sveta. Pred kratkim so bili sprejeti v Hram slavnih rokenrola, na kar pa so se odzvali zelo kritično – saj bi si kaj takega zaslužili že zdavnaj in ne po 40 letih predanega glasbenega dela.


Kiss, setlista, Dunaj 29.5.2019

Rock and Roll (Led Zeppelin song)
Detroit Rock City
Shout It Out Loud
Deuce
Say Yeah
I Love It Loud
Heaven’s on Fire
War Machine (Gene breathes fire)
Lick It Up (with “Won’t Get Fooled Again”… more )
Calling Dr. Love
100,000 Years (with drum solo)
Cold Gin (with Tommy Thayer guitar solo)
God of Thunder (Gene spits blood, with bass solo)
Psycho Circus
Let Me Go, Rock ‘N’ Roll (with guitar and bass solo,… more )
Love Gun (Paul on stage in crowd)
I Was Made for Lovin’ You (Paul on stage in crowd)
Black Diamond
Encore:
Beth (Eric Singer on piano)
Crazy Crazy Nights
Rock and Roll All Nite
God Gave Rock ‘n’ Roll to You II