Vesna & Thomas March Collective: Vse stoji (Ne dojamem)

Vesna & Thomas March Collective: Vse stoji (Ne dojamem) (Foto: Promo/Sonic Tribe)

Prva skladba letošnjega cikla Thomas March Collective nagovarja trenutno realnost, ki je glasbenikom v letu 2020 kar naenkrat ustavila življenje. Pesem in video kažeta odtujenost, ki jo je epidemija napihnila do bizarnih razsežnosti.

V kakšnem stanju je ljubezen v času karantene? Ali ljubezen v času, ko se vse ustavi, tudi sama zastane? Se prekine ali neovirano teče naprej? Ta vprašanja si postavljata Tomaž in Vesna v pesmi “Vse stoji (Ne dojamem)”, ki je Tomaževo že četrto delo v slovenskem jeziku.

Podlaga za pesem je misel, ki se je Tomažu utrnila nekega marčevskega večera, ko se je prvič vse ustavilo in se je naenkrat slišala tišina mesta: “Ne dojamem… vse stoji!”

Vokalistka Vesna Potokar, ki je s svojim markantnim glasom že pet let stalnica Thomas March Collectiva, je tokrat iz vloge spremljevalne pevke stopila pod žaromet in pesem odpela “brez balasta in egotripa”.

Skladbi da dodatni zagon videospot, ki govori o odtujenosti od sveta, od družbe in od samega sebe, ki jo množični mediji in (a)socialna omrežja že dolgo krepijo, epidemija pa jo je napihnila do bizarnih razsežnosti. Je tukaj ljubezen le še ena žrtev tega trenutka?

Ali pa bo ljubezen tista, ki nas bo popeljala naprej?


Vesna Potokar (Foto: Promo/Sonic Tribe)

Vesna Potokar je “profesionalni naturščik”. Poje že od malega, sodelovala je z mnogimi vokalnimi zasedbami, trenutno sodeluje v vokalni zasedbi Muze, in slovenskimi glasbeniki. Med drugim je spremljevalna pevka na albumu uveljavljene Hamo & Tribute 2 Love, sodelovala je z glasbenikom Alanom Ropošo, njen glas pa slišimo tudi na soundtracku za dokumentarni film Crossing Iceland (Coming Home). Leta 2017 se je s pesmijo “Trenutek”, potegovala za nastop na festivalu Melodije morja in sonca, in pristala na mestu 1. rezerve.

2019 je imela samostojni koncert v domžalskem klubu BlueNote, v sodelovanju z znanim slovenskim duom Batista Cadillac. Za po-koronski čas načrtuje več koncertov in samostojni album.

Že od začetka redno sodeluje s Thomas March Collective. Tomaž o njej pravi: “Vesna je prekrasen instrument. Nekatere pevce definira petje per se, druge interpretacija, redki pa imajo – tako kot ona – oboje. Pripovedno in melodično. Brez balasta in egotripa.”

Thomas March je umetniško ime Tomaža Mariča, ki je gonilna sila kolektivov. Ti nastajajo glede na sodelujoče glasbenike in imajo vsakič različno ime, odvisno od tematike projekta ali spremljajočega dogajanja: “The Boy Collective” je ime dobil, ko se je Tomažu rodil sin. “Lost n Found Collective” je nastal, ko je virus zakriptiral glavni računalnik, izgubljene posnetke pa so napaberkovali iz različnih varnostnih kopij, studijskih računalnikov in od prijateljev, ki jim je pred tem poslal neobdelane verzije projekta. Še najbolj očitna sta “The Snail Collective” za projekt “Burning”, kjer v glavni vlogi nastopa polž in pa “Je T’aime Collective” za ljubezensko pesem ženi. Obe skladbi lanskega cikla Thomas March Collective, ljubezenski pesmi “Moje napake” in “Kam da dam”, sta bili – vsaka zase – izglasovani za popevko tedna na Valu 202 ter hkrati med Top 5 predvajanimi skladbami in med naj izborom urednikov Vala 202.