V Ljubljani se bo srečala mednarodna glasbena stroka

Regionalno združenje neodvisnih založb z Balkana – RUNDA, v sredo, 6. novembra, v Kinu Šiška organizira mednarodno glasbeno konferenco. Srečanje in predavanja so v osnovi namenjena založnikom, glasbenikom in vsem, ki jih zanima digitalna glasbena distribucija. V ospredje pa bodo postavljene spletne glasbene platforme in izzivi, ki jih je na glasbeni teritorij prinesla digitalizacija.

Konferenca se bo osredotočila na digitalne glasbene vsebine

Balkan ima kot tržišče na področju streaminga ogromno potenciala. Že samo število uporabnikov je ocenjeno na približno 40 milijonov (20 milijonov na Balkanu in še skoraj enkrat toliko tistih, ki bivajo v tujini). Zdaj je pomemben čas tako za lokalne kot tudi regionalne založbe, saj morajo ujeti korak s svetovnimi trendi na področju digitalne glasbene distribucije. Tudi zato je leta 2018 nastalo združenje RUNDA, in sicer iz glasbenih založb na področju Slovenije, Hrvaške, Srbije, Makedonije, Črne gore ter Bosne in Hercegovine. Ko so naredili prvo raziskavo med njihovimi člani, se je kot ključno izkazalo pomanjkanje znanja na področju glasbene industrije. In prvi korak je Runda Digital Day, ki se bo odvil tako v Ljubljani kot tudi v Zagrebu in Beogradu.

Konferenca se bo osredotočila na digitalne glasbene vsebine, kako pravilno predstaviti svojo glasbo, kakšne so pravice avtorjev, kaj je to ISRC koda, kaj se v digitalni dobi dogaja z založbami, kakšna je zares zastopanost žensk v glasbeni

industriji in zakaj moramo o tem govoriti, ter kaj nam na območju Balkana prinašajo na ponudniki glasbe na spletu.

Med osrednjimi gosti so Denis Simms iz WIN (Worldwide Independent Network), Diddler Gosset (IMPALA) in Relja Milanković Reksona (Bassivity music). Prav tako pa se bodo dogajanju pridružili številni slovenski in regionalni poznavalci glasbene industrije ter novinarji.