V iskanju svobode (30 let kasneje)

Kaj je tisto, kar dela vedno popularni fenomen 80-ih tako mikaven? Je to glasba, saj dandanašnji skoraj ne mine ura, ko na radiju ne slišimo kakšne znane melodije? Potem so tukaj še različne predelave, ko so si sodobni izvajalci (uradno ali neuradno) od svojih predhodnikov izposodili posamezne sekvence ali elemente skladb. Pa filmi in serije, od katerih so marsikateri naslovi dobili sodobne predelave oz. nadaljevanja. Na kratko, vplivi so neskončni.

V prihajajočih povedih se bom posvetil glasbenemu aspektu obdobja, saj je z njim povezana tudi današnja reportaža. A preden se podamo v svet analiziranja sobotnega koncerta, je potrebno pojasniti nekatere stvari. Prvič, razliko med izvajalcem in dejanskim avtorjem skladbe, kajti slednja nista vedno ista – ustvarjanje glasbe ni edini pogoj za uspeh. Drugič, izvajalec lahko postane bolj popularen kot sam avtor. Vzemimo primer Franka Sinatre, katerega hite so v veliki večini napisali drugi avtorji. Koliko vas pozna dejanska avtorja uspešnice Strangers In The Night? Izvajalec lahko naredi skladbo za svojo, čeprav je sam ni ustvaril. Tretjič, pojmovanje, kaj je dobro in kaj slabo, je subjektivno; napačnih okusov ni.

Igralec, pevec, producent in poslovnež David Michael Hasselhoff (v nadaljevanju Hoff) se je rodil 17. julija 1952, svoje največje uspehe (na filmskem traku) pa je doživel s serijama Vitez za volanom (Knight Rider), kjer je upodobil Michaela Knighta in Obalna straža (Baywatch), kjer je nastopil kot Mitch Buchannon:

 • Vitez za volanom

V seriji Vitez za volanom lahko spremljamo prigode Michaela Knighta, ki se s svojim visoko naprednim (in skoraj neuničljivim) vozilom, imenovanim KITT, bori proti zlikovcem. Izvorna serija je bila predvajana med letoma 1982 in 1986 ter zajema štiri sezone.

 • Obalna straža

Ena najbolj gledanih serij vseh časov ne potrebuje posebne predstavitve. Gre za sago o losangeleških reševalcih iz vode, ki so poleg svojih nalog tudi dodobra spremenili popularno kulturo. Serija je bila prvotno na sporedu med letoma 1989 in 1999, med letoma 1999 in 2001 pa se je znašla pod novim imenom, in sicer Baywatch: Hawaii.

Poleg igranja se je Hoff proslavil tudi kot pevec, saj je ta konec 80-ih nanizal svoj največji hit. Skladbo “Looking for Freedom”, ki jo je (med drugim) odpel tudi na razvalinah Berlinskega zidu. Izvajalec je tekom let sicer ustvaril še nekaj hitov, ki pa niso uspeli ponoviti uspeha omenjene skladbe.

O 30-letnici turneje

Junak serij Vitez za volanom in Obalna straža se trenutno mudi na turneji, imenovani Freedom! The Journey Continues Tour, s katero se bo poklonil 30-letnici nemške združitve. Poleg Gradca, kjer se je izvajalec mudil v soboto, je/bo obiskal še naslednja mesta:

 • 02. oktober – Hannover, Swiss Life Hall
 • 03. oktober  – Berlin, Max-Schmeling-Halle
 • 05. oktober – Leipzig, Haus Auensee
 • 06. oktober – München, Olympiahalle
 • 08. oktober – Innsbruck, Olympiahalle
 • 10. oktober – Dunaj, Stadthalle
 • 12. oktober – Gradec, Stadthalle
 • 14. oktober – Zürich, Volkshaus
 • 15. oktober – Ludwigsburg, MHP Arena
 • 17. oktober – Frankfurt, Jahrhunderthalle
 • 18. oktober – Oberhausen, König Pilsener Arena
 • 20. oktober – Hamburg, Barclaycard Arena

O koncertu

Sobotno epizodo letošnje koncertne sezone je začela filmska skladba “Knight Rider Theme”, s katero je izvajalec prisotne že takoj uvodoma opomnil na to, kje so. Na koncertu mojstra (samo)promocije in ljubljenca src germanskega sveta, seveda!

Koncert je začela priredba zasedbe Whitesnake, skladba Here I Go Again”. Morda ne najbolje odpeto, pa vendar. Odzivi publike so naredili svoje, saj se je koncert že po nekaj skladbah spremenil v zabavo, in to v polnem pomenu besede. Izvajalec brez dvoma pozna tržišče, saj je vse skupaj izpadlo zelo premišljeno, a še zmeraj zabavno. Seveda, Hoff ni Bob Dylan, pa vendar, kdo pa pravi, da se je prvi kdaj imel za resnega poeta?

FOTO: Nejc Zupančič

Poleg kopice starejših uspešnic nam je izvajalec odpel tudi skladbo True Survivor”, ki se je pojavila v filmu Kung Fury iz leta 2015. V kratki akcijski komediji, v kateri so se ustvarjalci poklonili filmom iz osemdesetih, ki so omogočil vzpon igralcev kova Chuck Norris, Sylvester Stallone in Steven Seagal; Hoff je v njem tudi nastopil. V kratkem, kot nam je med koncertom zaupal tudi pevec sam, lahko pričakujemo tudi nadaljevanje, ki bo postreglo s še nekaj znanimi imeni iz prej omenjenega desetletja.

Po slabe pol ure dolgem odmoru se je izvajalec vrnil na oder in odpel Open Your Eyes”. Nosilni singel s svojega zadnjega studijskega albuma, ki je izšel pred nekaj tedni. Po priredbah Sweet Caroline” in Take Me Home, Country Roads” je sledil prvi vrhunec koncerta, naslovna skladba iz serije Obalna straža. Kultna I’m Always Here (Baywatch Theme)”, ki je pri publiki znova sprožila val navdušenja. Klasika, s katero težko zgrešiš, tudi če nisi v najboljši pevski formi. V nadaljevanju smo lahko slišali tudi poklonu Podganjemu tropu, v katerem so med drugim delovali Frank Sinatra, Dean Martin, Sammy Davis Jr., Peter Lawford in Joey Bishop, imenovanem That’s Life”. Podobno kot prej, Hoff bi za svoje nastope potreboval nekoliko več ogrevanja, vendar publike to niti ni motilo. Izvajalec je v svoj repertoar vključil tudi dva dueta. In sicer, nastop s Christino Steinmann, ki se mu je pridružila pri izvedbi skladbe Wir zwei allein” ter “Summer Go Away”, pri kateri se mu je pridružila pevka Blümchen.

Bližje kot je bil konec, bolj vroče je postajalo. Kajti napočil je čas za Do the Limbo Dance”, pri kateri sta se dvorana in (sploh) oder spremenila v veliki plesišči. Kajti med poplesavanjem po odru se je Hoffu pridružil tudi lep delež publike, ki je s sklonjenimi hrbti skušala priti pod oviro, ki so jo držale izvajalčeve spremljevalne pevke. Del obiskovalcev, ki mu ni uspelo priti na oder, si je tovrstno pregrado ustvaril sam. S pomočjo napihljive reševalne deske. Norija, v pravem pomenu besede. Koncert je zaključila kultna Looking for Freedom”, ki je poskrbela, da je zabava dosegla svoje vrelišče.

FOTO: Nejc Zupančič

Hoff je s svojim nastopom potrdil pravilnost uvodnih besed. Lahko si dober izvajalec, pri tem pa ne rabiš biti tudi dober avtor. Seveda bi lahko prvi bolj ogrel svoje pevske sposobnosti. A ker se je publika pri tem več kot očitno zabavala, menim, da ne moremo govoriti o slabem koncertu. Če ste na obravnavanem nastopu pričakovali sofisticirano umetnost in globoke govore o smislu življenja, ste se (preprosto rečeno) znašli na napačnem mestu.