Umrl kitarist Bernie Tormé

Ozzy Osbourne in Bernie Tormé (FOTO: Lisa Valder Photography)
Ozzy Osbourne in Bernie Tormé (FOTO: Lisa Valder Photography)

V 67. letu starosti je umrl kitarist Bernie Tormé. Žalostno novico je sporočila njegova družina z ganljivim zapisom. Že šred časom so sporočili, da je Bernie zaradi zapletov z gripo moral v bolnišnico.

Sodeloval s številnimi znanimi rockerji

Družinski člani pokojnika so zapisali: ‘Bernie Tormé je 17. marca 2019 umrl v miru, en dan pred njegovim 67. rojstnim dnem, obdan z družino. Štiri tedne je bil v bolnišnici v Londonu, zaradi zapletov pri gripi. Bernieja si bomo zapomnili, ker je svoje življenje pet dekad posvečal glasbi. Zelo ga bomo pogrešali.’

Mik Gaffney, ki je bil skupaj s Torméom v skupini pa je zapisal: ‘Osebno lahko rečem le, da ga bom zelo pogrešal. Poznam ga od poznih osemdesetih. Biti njegov bobnar je bil privilegij zadnjih nekaj let, njegov prijatelj pa sem bil še veliko dlje. To je prenos mojih čustev v besede.’

Novica, da je bil kitarist v bolnišnici, je stara približno mesec dni. Gripa je napredovala v pljučnico, kar pa je bilo za 66- letnega kitarista žal usodno.

Tormé se je rodil leta 1952 v Dublinu na Irskem, kjer se je tudi naučil igrati kitaro. Leta 1974 se je preselil v London in se pridružil basistu Johnu McCoyu v skupino Scrapyard.

Po tem je ustanovil svojo skupino Bernie Tormé Band, kmalu zatem pa se je odločil znova za sodelovanje z McCoyem, kjer sta skupaj pomagala pevcu Ianu Gillanu pri njegovem solo projektu. Bernie Tormé je sodeloval kar pri štirih albumih Iana Gillana, in sicer: ‘Mr. Universe‘, ‘Glory Road‘, ‘Future Shock‘ in ‘Double Trouble‘.

Leta 1981 je prenehal sodelovanje z Gillanom in se kot začasni kitarist pridružil skupini Atomic Rooster. Naslednje leto se je za kratek čas pridružil tudi Ozzyju Osbournu, ko je zaradi tragične nesreče umrl kitarist Randy Rhoads.

Nato je ustanovil skupino Bernie Tormé And The Electric Gypsies, leta 1981 pa se je pridružil zasedbi Desperado, ki jo je ustvaril Dee Snider po tem, ko je razpadla zasedba Twisted Sister.

Svoj zadnji studijski album ‘Shadowland’ je Tormé izdal novembra lani.