Umrl Johnny Nash, pevec skladbe ‘I Can See Cleary Now’

Johnny Cash (Foto: Consequence of sound)

Pri 80 letih se je poslovil Johnny Nash, avtor in pevec znane skladbe ‘I Can See Clearly Now’.

Ameriški reggae in pop umetnik je preminil na svojem domu v Houstonu v torek. Njegov sin je potrdil žalostno novico za CBS Los Angeles, ni pa spregovoril o vzroku smrti.


Nash se je rodil leta 1940 v Houstonu in je prišel v stik z glasbo že v zgodnjih letih. Kot otrok je pel v zboru, nato pa je kot najstnik prirejal znane pesmi in nastopal v oddaji, ki se je predvajala na televiziji. Pri 17 letih je izdal prvi singel ‘A Teenager Sings the Blue’. Njegov singel iz leta 1965 ‘Let’s Move and Groove Together’ je prav tako doživel uspeh, kar je pripeljalo med TOP na lestvici Billboard v kategoriji R&B.

Njegov menedžer Danny Sims se je na Jamajki družil tudi z Bobom Marleyjem, zaradi česar je Johnny Nash prevzel nekaj reggae kulture. Med drugim je posnel priredbo ‘Stir It Up’. 

 Njegov največji hit ‘I Can See Clearly Now’ je bil izdan leta 1972 in odseva njegove reggae vplive. Album, ki nosi isti naslov, je bil zelo uspešen, singel pa je prišel na 1. mesto Billboardove lestvice Hot 100 in je presegel milijon prodanih kopij.

Leta 1979, po priredbi ‘Wonderful World’, je Nash začasno zapustil glasbeni svet. Povratek je naredil leta 1986 z albumom ‘Here Again’, ampak nikoli ni dosegel iste slave. V studiu so ga nazadnje opazili leta 2006, ko je delal na posnetkih, ampak nikoli niso bili izdani.

Lansko leto je The New York Times potrdil, da so nekateri Nashovi posnetki verjetno izginili v velikem požaru v skladišču Universal Music Group leta 2008.