Umrl je Ron Bushy (Iron Butterfly)

Umrl je Ron Bushy, dolgoletni bobnar skupine Iron Butterfly, in sicer v starosti 79 let.

V sporočilu, objavljenem na Facebook strani skupine, je zapisano, da je roker “preminil mirno z ženo Nancy ob sebi”. TMZ poroča, da se je glasbenik boril z rakom.

Bushy, rojen leta 1941 v Washingtonu, se začel bobnati šele na fakulteti v San Diegu. »Študiral sem biologijo in psihologijo. Nameraval sem postati morski biolog in oditi na Scrippsov inštitut za oceanografijo v La Jolli,« se je rocker spomnil med intervjujem za Vinyl Writer Music leta 2021. »Počasi sem začel spremljati glasbo. Izposodil sem si komplet bobnov in se naučil igrati bobne za skladbo “Green Onions,” pod katero so se podpisali Booker T. & the MG’s, . ”

Leta 1966 se je Bushy pridružil Iron Butterfly. Skupina s sedežem v Los Angelesu je bila del skupnosti klasičnih rock dejanj, ki so takrat nastala na glasbeni sceni Laurel Canyon.

“Bili smo skupnost glasbenikov in prijateljev,” se je spominjal Bushy. »Vsi smo živeli v isti hiši v Laurel Canyonu in vsi smo se družili. Mi in vsi drugi fantje, kot so Doors, Buffalo Springfield in mnogi drugi velikani tega časa. ”

Iron Butterfly so od leta 1968 do 1975 izdal šest studijskih albumov, pri čemer je Bushy edini član skupine, ki se je pojavil pri vsaki izdaji.

Skupina je postala znana po svoji značilni mešanici psihedeličnih in hard rock zvokov. Komercialni vrhunec Iron Butterfly je prišel leta 1968 z izidom In-A-Gadda-Da-Vida. Naslovna skladba plošča je postala prebojna uspešnica, ki je skupino postavila na zemljevid. Bushy je bil pomembna element pri pesmi, ki je trajala osupljivih 17 minut.  In-A-Gadda-Da-Vida je bila v prvem prodana v več  8 milijonov izvodih in je postala najbolje prodajana plošča v zgodovini posnete glasbe tistega časa.

Iron Butterfly se je sprva razšel leta 1971 po izidu četrtega albuma Metamorphosis. Ko se je skupina leta 1974 reformirala, je iz prejšnje zasedbe ostal le Bushy (čeprav se je vrnil tudi kitarist Erik Brann, ki je bil v skupini od ’67 do ’69.) Iron Butterfly je leta 1975 izdal še dva LP-ja, Scorching Beauty in Sun in Steel, ki sta bila tudi zasedbina zadnja studijska albuma.

Čeprav niso snemali novih albumov, je skupina več desetletij nadaljevala na turnejah. Bushy je bil s skupino aktivno nastopal do leta 2010, nato pa kot občasen gost.