Umrl je Michael Lang, eden od organizatorjev Woodstocka

Umrl je Michael Lang, eden od organizatorjev Woodstocka
Michael Lang - foto: Astrid Stawiarz/Getty Images

Umrl je Michael Lang, človek, ki je leta 1969 pomagal ustvariti enega najbolj ikoničnih trenutkov v zgodovini glasbe, Woodstock. Imel je 77 let.

Lang je umrl 8. januarja v bolnišnici Sloan-Kettering v New Yorku. Predstavnik in dolgoletni družinski prijatelj Michael Pagnotta je potrdil promotorjevo smrt, češ da jo je povzročila redka oblika ne-Hodgkinovega limfoma.

Lang, John P. Roberts, Joel Rosenman in Artie Kornfeld so soustvarjili sejem glasbe in umetnosti, Woodstock. Festival so poimenovali “Three Days of Peace and Music” in je na kmetijo Maxa Yasgurja v Bethelu v New Yorku privabil 400.000 ljudi . Dogodek je vključeval nastope Joan Baez, Grateful Dead, Creedence Clearwater Revival, The Who, Jefferson Airplane, Janis Joplin, Jimi Hendrix in mnoge druge.

Lang je imel komaj 24 let, ko je pomagal ustvariti festival. “Woodstock je prišel v res temnem trenutku v Ameriki,” je Lang povedal tudi za Rolling Stone leta 2009. “Nepriljubljena vojna, neodzivna vlada, veliko vprašanj o človekovih pravicah – da so ljudje izrazili svoje mnenje, so se stvari začele bližati nasilju. In prišel je Woodstock, ki je bil takrat en trenutek upanja.”

Po uspehu Woodstocka, je Lang leta 1971 ustanovil založbo Just Sunshine Records in podpisal mladega Billyja Joela. Leta 1994 je koproduciral še en festival Woodstock ob njegovi 25. obletnici. Nastopili so Red Hot Chili Peppers, Metallica, Green Day in Nine Inch Nails. Kasneje je pomagal ustvariti Woodstock ’99 in poskušal gostiti 50. obletnico Woodstocka, vendar je bil dogodek opuščen.