Trnfest 2018 že trka na vrata

Trnfest 2018
Trnfest 2018

Vse bolj se približuje že 27. edicija tradicionalnega ljubljanskega festivala Trnfest, ki bo tudi letos potekal meseca avgusta v Centru slovanske kulture France Prešeren v Trnovem. 1. avgusta bo za otvoritev poskrbela skupina Hamo & Tribute 2 Love, 1. septembra pa boste lahko za zaključek zabluzili s Prismojenimi profesorji bluesa.

O festivalu Trnfest

Trnfest je eden izmed najbolj prepoznavnih kulturno-umetniških festivalov v ljubljanskem in širšem slovenskem okolju, ki na enem mestu združuje tradicionalno kulturo z alternativnimi vejami sodobne družbe. Poletni festival odlikuje kakovosten, razgiban, žanrsko raznolik ter primerno nekonvencionalen program tako z domačimi kot mednarodnimi izvajalci iz različnih področij glasbe, gledališča, plesa, literature, filma, likovne in vizualne umetnosti, kulinarike ter izobraževalnih in ustvarjalnih delavnic. Že od prve izvedbe leta 1992 se na Trnfestu vsako leto dnevno zvrsti veliko število likovnih in grafičnih razstav, koncertov, plesov, stand-up komedij, impro predstav, literarnih večerov, otroških delavnic in predavanj za odrasle, recitalov, filmskih projekcij, stripovskih delavnic in še bi lahko naštevali. Vse to pa zaokroži še promenada, kjer je možno kupiti raznovrstne izdelke; od hrane in pijače do izdelkov domače obrti in promocijskih izdelkov.

Dogodki in nastopajoči od 1.-5.8.2018
Dogodki in nastopajoči od 1.-5.8.2018

Že od samega začetka je glavni namen Trnfesta povezovanje in spoznavanje različnih umetniških zvrsti, kultur, dejavnosti, odpiranje vprašanj sobivanja, sožitja, alternative ter ustvarjanje varnega prostora za filozofsko in umetniško izražanje. Iz tega razloga je idejna zasnova letošnjega Trnfesta, da se razširi iz slovenskega festivala na slovanski festival, ki v sodobni razdrobljeni in odtujeni družbi opozarja na skupen izvor in zgodovino ter poziva k ponovni oživitvi prijateljskih vezi med vsemi slovanskimi narodi. S podporo in sodelovanjem partnerjev iz drugih slovanskih držav smo tradicionalnemu Trnfestu uspeli nadeti osveženo podobo in iskriv karakter.

Dogodki in nastopajoči od 6.-12.8.2018
Dogodki in nastopajoči od 6.-12.8.2018

Trnfest se je zasidral v srca prebivalcev Ljubljane kot nepogrešljiv del poletnega dogajanja, ki zaradi svoje odprtosti daje občutek brezčasnosti ter spodbuja medgeneracijsko, medkulturno in medrasno povezovanje. Zaradi svojega kakovostnega in zelo raznolikega programa ter nenehnega boja za obstanek si je prislužil že skoraj legendaren sloves, ki presega slovenske meje in k obisku vabi tudi obiskovalce iz drugih dežel.

Trnfest ni samo festival – je dolgoletni prijatelj, čigar prihod se težko pričakuje. Je vonj koruze, ki prebuja spomine na poletne norčije. Je smeh s prijatelji pod zvezdnatim nebom. Ples ob zvokih najljubše glasbe, ki spodbuja sanjarjenje. Je učilnica, kjer vsak spozna nekaj novega o sebi in drugih. Je prostor, kjer se rojevajo nove ideje in negujejo stara prijateljstva. Trnfest je junak, ki je s svojimi bitkami postal urbana legenda. S svojo preprostostjo, a hkrati preciznostjo in izbranim umetniškim okusom se uvršča med najkvalitetnejše in najprepoznavnejše festivale v domačem in tudi tujem okolju.

Dogodki in nastopajoči od 13.-19.8.2018
Dogodki in nastopajoči od 13.-19.8.2018

Kot organizatorji se zavedamo, da je Trnfest festival, ki ima posebno mesto v srcih ne samo Trnovčanov, temveč Ljubljančanov na splošno, zato stremimo k ohranjanju njegovega izvornega duha in kvalitete, ki medse privablja staro in mlado. S skrbnostjo in spoštovanjem do prostora, ki ga Trnfest zaseda v slovenskem kulturnem okolju bomo poskrbeli, da bo tudi letošnja izdaja festivala konkurenčna svojim predhodnikom.

Dogodki in nastopajoči od 20.-26.8.2018
Dogodki in nastopajoči od 20.-26.8.2018

Prireditve na festivalu bodo tako kot zmeraj do zdaj potekale brez vstopnine, da pa bomo lahko zagotovili takšno kakovost, kot jo festival zahteva, potrebujemo pomoč s strani pokroviteljev, donatorjev in prijateljev festivala. Tudi vi lahko pomagate – namenite 0,5% svoje dohodnine, s katerim lahko celo samostojno upravljate, dejavnostim Centra slovanskih kultur France Prešeren in s tem pomagajte pri ohranitvi Trnfesta in drugega kvalitetnega kulturno-umetniškega dogajanja v Ljubljani.

Dogodki in nastopajoči od 27.8. - 1.9.2018
Dogodki in nastopajoči od 27.8. – 1.9.2018

Obiskovalce naprošamo, da zaradi stiske s prostorom svoje avtomobile, kolesa in pasje prijatelje pustijo doma.