Tridnevno doživetje z Guns N` Roses

Skupina Guns N' Roses (FOTO: themusicnetwork)
Skupina Guns N' Roses (FOTO: themusicnetwork)

Poletje je čas za oddih, dogodivščine in koncerte. Še bolje pa je vse to združiti. Pravi naslov za to so Koncerti.net, s svojo ponudbo večdnevnih aranžmajev. Tokrat smo v njihovi organizaciji obiskali poljski Krakov in šlezijsko prestolnico Katovice, kjer so koncertirali tudi Guns N`Roses. Doživetju primerna bo tudi tokratna, s kančkom potopisa, obarvana reportaža.

Krakov – mesto krokarjev

Krakov (FOTO: Nejc Zupančič)

Po nočni vožnji smo se prvi dan zadržali v Krakovu, ki velja za srednjeveško poljsko prestolnico, saj so bili tam kronani poljski kralji – to se še danes odraža v arhitekturi in utripu mesta. In ker malce kulture ne škodi, smo si tudi mi pogledali staro mestno jedro z grajskim poslopjem Wawel. V Krakovu ne manjka uličnih umetnikov in trgovin z jantarjevim nakitom, vsak rockerski turist pa rad zavije tudi v Hard Rock Cafe, ki pa je, resnici na ljubo, precej snobovski in v primerjavi z ostalimi lokali v mestu tudi drag. Nasprotno, če ste lačni in si želite pristne, preproste in zares poceni poljske kuhinje, pa le zavijte v “mlečno restavracijo”, na domače kosilo.

Popoldne smo obiskali židovsko četrt, ki je bila prizorišče snemanja filma Schindlerjev seznam. Vsekakor eden bolj zanimivih delov mesta, še posebej, če v njem zaključimo dan ob dobri poljski vodki.

Hard Rock Cafe Krakov (FOTO: Nejc Zupančič)

Kaj imata skupnega Iran in Poljska?

Resda je Poljska znana po vodki in kar nekaj dobrih pivih, pa tudi Poljakov samih se drži stereotip pivskega naroda, je njihova zakonodaja povsem nasprotna. Ne tako stroga kot v Iranu, a tudi tu na ulicah ne smete uživati alkohola. Podobno velja tudi za terase nekaterih lokalov in za »študentsko« pitje v parkih, saj vas lahko, sploh zadnje, kar precej udari po žepu. Je pa za zakon sprejemljivo, če se boste na omenjenih površinah zadrževali pijani. A, pustimo poljsko zakonodajo in se raje vrnimo k stvari, ki nas je sploh pripeljala na Poljsko.

Skorajšnje srečanje z Guns N` Roses

Naslednji dan po zajtrku smo oddrveli proti Katovicam. Moderno industrijsko mesto, obiskovalcu manj zanimivo od Krakova, je stalno preobračalo našo pozornost k skupini Guns N` Roses – v katerem hotelu je band, kdaj imajo tonsko vajo? Vse to smo pravzaprav ugotovili med naključnim sprehodom po centru mestu, pred petzvezdičnim hotelom Monopol, kjer je stala množica oboževalcev, ki so čakali na člane skupine, da se odpeljejo na tonsko vajo.

Po daljšem čakanju so naša pričakovanja pristala na realnih tleh. Večina članov banda se je sicer pojavila, a to zgolj za nekaj trenutkov. Pa še to na drugih straneh kombijev, ki jih je direktno pred hotelska vrata pripeljalo njihovo osebje. Povsem razumljiva poteza, a vseeno, ali si mirni in vdani oboževalci, ki konec koncev tudi financirajo bend, res zaslužijo psovanje in vpitje njihovih varnostnikov? Presodite sami.

Del James in oboževalec pred hotelom v Katovicah (FOTO: Nejc Zupančič)

Koncert, ki si ga zapomniš

Pravijo, da prvega ne pozabiš nikoli. A, če je drugi boljši, je to zelo mogoče. Tretji obisk Axla Rosea, drugič v sklopu leta 2016 začete Not in This Lifetime… turneje, nas je, kot je že bilo omenjeno, pripeljal v poljske Katovice, kjer je bend pretresel stadion Śląski.

Dotaknimo se najprej benda samega. Po več kot petnajstletni medijski vojni sta pevec Rose in kitarist Slash leta 2015 po tihem zakopala bojno sekiro in se v družbi še enega člana klasične postave Guns N’ Roses, basista Duffa McKagana naslednje leto odpravila na pot. Čeprav se naj bi pred začetkom same turneje odvijala tudi pogajanja o obuditvi celotne klasične postave, za zdaj še ni prišlo do več kot nekaj gostovanj Stevena Adlerja. Nepoštena delitev plena, preveliki monetarni apetiti, zdravstvene težave in ostali možni razlogi za trenutno stanje.

Pred začetkom samega ocenjevanja koncerta se moramo nujno ustaviti še pri pevcu Roseu, ki si nedvomno zasluži naziv uspešnega povratnika. Pa ne le to. Vsakdo, ki ga je uspel videti v živo, sploh v lastnem bendu, ve, da ima neverjetno karizmo in zna pritegniti pozornost z izjemno energijo. Dvojne pevske dolžnosti v letu 2016, lanska svetovna turneja in njeno letošnje nadaljevanje, in to skoraj brez neslavnih izpadov, po katerih je Axl slovel v preteklosti.

Guns N’ Roses (FOTO: Nejc Zupančič)

Guns N` Roses eksplozija se je pričela z ‘It’s So Easy’, nadaljevala pa z ‘Mr. Brownstone’ in novejšo ‘Chinese Democracy’. Temu pa je sledila še uvertura v ‘Welcome to the Jungle’, z vzklikom »You know where the fuck you are? You are in Poland baby«, ob katerem je Axl Rose dvignil transparent z napisom »Welcome to Poland baby« in se ovil v poljsko zastavo.

Po bolj ali manj ustaljenih skladbah ‘Double Talkin’ Jive’, s strani Slasha in Duffa prenovljeni ‘Better’, ekspresivni mojstrovini ‘Estranged’ ter ‘Live and Let Die’ je nastopil čas za pesem ‘Slither’, super skupine Velvet Revolver, ki je zaradi svojih članov v časih, ko je bil pevec Rose v Guns N`Roses edini originalni član, slednjemu predstavljala nekakšen nasprotni pol. Koncertno izvajanje ‘Slither’ bi lahko razumeli kot korak k odkriti spravi med člani skupine.

Po »s kitarskim solom podaljšani« ‘Rocket Queen’ smo lahko slišali še eno novost. Nosilni singel z bendove razširjene izdaje njihovega prvenca, skladbo ‘Shadow of Your Love’

Zaključek pesmi ‘You Could Be Mine’ je Axlu prinesel nekaj počitka, saj je Duff v vmesnem času odpel ‘New Rose’. In že je bil čas za nežno, a močno balado ‘This I Love’, ter blok skladb s plošč Use Your Illusion (1991): ‘Civil War’, ‘Yesterdays’ in ‘Coma’.

Po daljšem solu kitarista Slasha je sledila ‘Sweet Child O` Mine’ in pri občinstvu sprožila val navdušenja. Romantično ljubezensko vzdušje se je nadaljevalo z ‘Wichita Lineman’, ki jo je v originalu izvajal Jimmy Webber in ‘Don’t Cry’, zaključilo pa s hudomušno ‘Used to Love Her’.

Čas nameščanja Axlovega klavirja sta zapolnila Richard Fortus in Slash s kitarsko verzijo ‘Wish You Were Here’. Za tem pa je Axl že sedel za klavir, katerega novost je stol v obliki motorja. Uvodoma je zaigral ‘Layla’, za tem pa postregel z legendarno klasiko ‘November Rain’. Do zaključka prvega dela koncerta sta nas ločili le še priredbi ‘Black Hole Sun’ in ‘Knockin’ on Heaven’s Door’ ter energijska bomba ‘Nightrain’.

Guns N’ Roses (FOTO: Nejc Zupančič)

V dodatnem delu koncerta smo bili deležni še petih skladb. Akustični verziji ‘Patience’ je sledilo glavno presenečenje večera. Za tiste, ki smo vedeli, da bi na dan koncerta nekdanji pevec avstralskih AC/DC Bon Scott praznoval svoj dvainsedemdeseti rojstni dan, ‘Whole Lotta Rosie’ niti ni bila presenečenje, smo je bili pa zato toliko bolj veseli. Pompozna je bila tudi ‘Madagascar’, ki ji je sledila je še zadnja priredba, ‘The Seeker’. Koncert je ob podpori ognjemeta zaključila tradicionalna ‘Paradise City’.

Deležni smo bili enega daljših koncertov na tej turneji, saj je le-ta trajal kar tri ure in pol. Statistično gledano, so nam odigrali triintrideset skladb, od katerih je bila slaba tretjina priredb. K dolžini koncerta pripomorejo tudi daljše Slasheve solaže, ki pa so glede na mojstrstvo kitarista tudi pričakovane. Prizorišče je bilo čudovito, zvok za nekatere nekoliko preglasen, a upravičen za enega najglasnejših bendov na svetu. Gneče pri pivu tudi ni bilo, saj je vsak naročil le enega, potem pa ugotovil, da je brezalkoholno. Na celotni prireditvi je bilo streženje alkohola prepovedano, kar gre marsikomu v nos, a ob enem je to lahko tudi prednost. Manj popitega piva prinaša tudi manjše vrste na straniščih, blagodejno pa vpliva tudi na samo pomnjenje koncerta.

V zaključku bi se rad zahvalil tudi družbi Koncert.net, ki je znova poskrbela za pravočasen prihod na koncert, kvalitetno vodenje po okoliških znamenitostih ter varno vrnitev domov.