Tretji kanu z novim singlom in videospotom Čuvaji rek

Tretji kanu - Čuvaji rek

Tretji kanu predstavljajo novi singel in videospot za skladbo Čuvaji rek.

Čuvaji Janovih rek prečkajočim skrbno odmerijo mostnino. Ne o vdaji  v vsesplošno pasivnost človeštva – o ranljivosti in lepoti pripovedujejo. Ko v isti rokav reke objamemo vse dobro in vanj zavestno sprejmemo tudi notranje demone. O pomirjenosti in objemanju sebe – prizemljenosti malega človeka učijo prečkajoče. Tudi na tleh je lahko toplo.

Nadaljevanje videozgodbe Dežnik narobe – ONA in ON

Videozgodbi pesmi Dežnik narobe in Čuvaji rek se sprašujeta, kako čim bolj neboleče manevrirati med enim in drugim. V poplavi zunanjih dražljajev in hitro spreminjajočih se čustev se bolj kot čutiti trudimo zatreti čustva. ONA in ON si dovolita oboje – čutiti in trpeti. Dve različni perspektivi, ženska in moška, ter na prvi pogled banalna ljubezenska situacija predstavljata osnovo za prikaz naše neskončne vsestranske ranljivosti.

»Čutiti ne pomeni nujno trpeti. Obkrožamo se z ljudmi, a smo kljub temu kot družba vedno bolj osamljeni. Pomanjkanje empatije je direktna posledica straha pred čustvi, ki so v teh časih v ospredju bolj kot kdaj koli prej.« režiserka novega videospota Nina Tratnik.

Nina Tratnik, režiserka videospota

Vsaka videozgodba posebej deluje kot celota, a se vseeno povezujeta – Dežnik narobe iz ženske perspektive in njenega notranjega doživljanja, Čuvaji rek pa prikaže drugo plat zgodbe iz moške perspektive. Obe skladbi najdete na njihovem drugem albumu Plovemo, ki je izšel minulo jesen.

ON je najprej človek in šele nato moški…

»Težek vdih, ko veš, da lahko, greš preko lic in dvigneš roko. Lahkoten krik, trgajo meso, čuvaji teh rek.« 

ON čuti in se ne boji. Ranljivost je njegova moč in čeprav morda ne pokaže, tudi ON trpi. ON je najprej človek in šele nato moški. Njegova iskrenost je vrlina, zaradi katere je popolnoma jasno, da smo vsi tako ali drugače krvavi pod kožo. ON ne obsoja in razume. Ve, da je ljubezen čustvo, ne nujno vezano za ljubezenski odnos, zato si dovoli čutiti vse, kar je del zgodbe imenovane življenje.

Narejeno v Beogradu.

Oba videospota so z režisersko Nino Tratnik zaradi situacije posneli na daljavo v Beogradu. Z Nino iz produkcijske hiše humanmade so sodelovali že pri skladbah V mleku in Hiše.

Tretji kanu - Foto-Alan Orlič
Tretji kanu – Foto-Alan Orlič

Tretji kanu – Čuvaji rek – avtorji skladbe

Glasba: Tretji kanu (Anja Pavlin in Jan Medle)
Besedilo, vokal: Jan Medle, Anja Pavlin
Električne kitare, akustične kitare: Jan Medle, Tomi Perinčič
Bas kitara: Sondža
Bobni: Žiga Dobravc
Produkcija, programiranje, mix, aranžiranje: Peter Penko
Mastering: Torulsson @ 808 Mastering