TOKAC & HAMO: ‘Ko se je pojavila Siddharta, je nastal velik val nevoščljivosti’

Tokac & Hamo, 22.1.2020, SiTi Teater (Foto: Aleš Žnidaršič)

Morda se spomnite, da sta Matevž Šalehar – Hamo in Tomislav Jovanović – Tokac pred meseci nastopila v SiTi Teatru, in sicer v sklopu cikla koncertov 1na1. Ne veste pa, da sta pred njunim drugim nastopom odgovorila na nekaj naših vprašanj. Odgovorov takrat nismo objavili, ampak v kriznih razmerah, ko nam manjka koncertov in intervjujev v živo, smo le izbrskali njune besede.


Tokac in Hamo sta levji kralj in pesnik lubezni. Prvi je pevec in avtor besedil novomeške skupine Dan D, drugi je frontman zasedbe Hamo & Tribute 2 Love. Tomislav Jovanović Tokac je natančno uglašen na rahločutje, ki lahko poje o širnih prostranstvih sveta, pa tudi o najtemačnejših delih srca, Matevž Šalehar Hamo pa je iskreni rocker, ki ne skriva svojih čustev in ki se najbolje počuti na manjših klubskih odrih, kjer lahko srka energijo publike in jo vrača z zelo velikimi obrestmi.

1NA1 so glasbeni dialogi – glasbeni cikel v SiTi Teatru BTC. Prinaša nabor avtorjev in avtoric, ki so se morda že velikokrat srečali, a so le redko skupaj stali na odru in se pogovarjali: ena na ena o glasbi, preko glasbe. V koncertnem ciklu 1NA1 bo pet parov glasbenikov in glasbenic preko izbranih skladb obujalo spomine, menjavalo vloge, razkrivalo svoje dogodivščine in glasbena pričakovanja, predvsem pa v intimnem vzdušju spregovorilo o zakulisju glasbe, ki nam je blizu.


ROCKER.SI: Kako sta se znašla v gledališki predstavi, 1na1? Je bil občutek v redu na odru?

HAMO: Lepo doživetje je nastopiti na takšen način, nekaj povsem novega. Tokac je sicer rekel, da sem jaz tega že vajen z Rudijem, ampak nisem …

TOKAC: Se mi zdi, da si. Mislim, si prebil že led – tako bom rekel – tega dvojca. Vseeno je potrebno biti dve uri na odru z nekom, zato je razumljivo prisotno malo tiste prijetne treme. In hvala bogu, da je tako, ker že dolgo … veš, pri petdesetih letih je trema edino, če greš na stranišče in ne veš, kaj se bo zgodilo.

HAMO: Tudi jaz sem imel tremo. Sicer je res, da imam rad te manjše, intimne prostore, ampak … velikokrat sem imel mokre sanje, da bi nastopil s tem gospodom poleg mene. Že kot najstnik. In potem prideš na oder in si sam z njim. Zajebano …

ROCKER.SI: Nastop je bil dokaj improviziran? 

TOKAC: Neznanka mi je bila, kako se bova ujela na odru. Mislim, saj sem vedel globoko v sebi, da imava to neko povezavo in da bo steklo. Meni je bilo super, zabavno. Mislim, dokler zabavam sebe, nekako vem, da bo zabavno tudi drugim. Nisva pa se posebej pripravljala, računala sva zgolj na to, da bova reagirala drug na drugega.

ROCKER.SI: Je alkohol pomagal ali je le še poslabšal zadevo? V dvorani alkohol ni dovoljen.

HAMO: Midva sva imela ledeni čaj in šabeso (smeh). Ne, jaz priznam, da rad kaj spijem. Prej in potem ter vmes malo (smeh).

Tokac & Hamo, 22.1.2020, SiTi Teater (Foto: Aleš Žnidaršič)

ROCKER.SI: Bila sta zelo duhovita. Se vidi, da sta dobra prijatelja. Kaj najbolj občudujeta drug pri drugem?

TOKAC: Občudujem pri njem … on je dobri angelček. On je angel, ki ga krasi brezbrižnost in preko tega se izkaže njegov talent. Ni nekega nastopaštva, ima pa attitude in svoj spirit. Upam tudi zase, da sem takšen, ampak vem, da sem bolj zajeban. To je tisto, kar bi glasba morala imeti oziroma vsaj ljudje, ki se s tem ukvarjajo. Ta spirit. In on ga ima.

HAMO: Ne vem, če lahko še kaj dodam. Rad igram z ljudmi, ki ne dirkajo na odru. Ki puščajo prostor drugim in si pustijo vzeti prostor, kadar ga rabijo. Tukaj je meni super igrati, ker glasba govori, kdo bo imel kaj za povedati. Itak vsi vemo, da je Tokac boljši, ampak ne rabimo tega govoriti naglas (smeh).

ROCKER.SI: Kako sta se pripravljala? Pri kom sta se dobila?

TOKAC: Dobila sva se pri meni v mojem studiju, ki ga imam na Dolenjskem. Na hribčku. Krasen studio, tam sem prej živel z družinico, preden sem se preselil v mesto. Tam sva si naredila playground, dvakrat sva se dobila …

HAMO: Dvakrat preveč (smeh). Pa saj sva ubistvu že prvič vse rešila. Naredila strukturo in načrt.

TOKAC: Res je, ker vse ostalo sva prepustila inspiraciji in občutku.

HAMO: Danes bo verjetno čisto drugače, kot je bil prvič.

TOKAC: Tudi napake. ki se zgodijo, so dobrodošle.

HAMO: Kakšne napake?

ROCKER.SI: Vaju moram pohvaliti, se mi je zdelo, da sta bila bolje uigrana kot Gušti in Tomi. 

TOKAC: Ja, jaz se z Guštijem vedno lovim (vsi smeh).

HAMO: Vzel si mi z jezika (smeh). V glasbi ni napak, to je rekel že Miles Davis, iz vsega je mogoče ustvariti nekaj novega. Danes bo zagotovo nastalo nekaj novega.

TOKAC: Gre za to, da pozabimo, kar znamo, in da smo to, kar smo. Jaz sem bil zadnjič res nervozen, ampak očitno je to pozitivna stvar. Takrat se zgodijo boljši koncerti in se vidi, če si iz pravega testa. Takrat se zgodijo …. lepe stvari.

ROCKER.SI: In si nas zabaval dve uri s svojo energijo. 

TOKAC: Ker je šabesa bila na mizi (smeh).

ROCKER.SI: Bi nadaljevala s takšnimi nastopi?

TOKAC: Če bo tako dober denar, potem ne vidim težav (smeh). Meni je interesantno, ampak moram prespati. Lahko, da bom jaz – kako se reče – kamen spotike.

Tokac & Hamo, 22.1.2020, SiTi Teater (Foto: Aleš Žnidaršič)

ROCKER.SI: Kako sta izbirala pesmi in ali sta poznala material drug drugega do mere, da bi lahko pesmi zaigrala in zapela?

HAMO: Jaz sem njegov oboževalec in poslušam vse, kar izda, ampak igral pa nisem njegovih pesmi. Oprosti …

TOKAC: Kaj misliš, da sem jaz tvoje igral?

HAMO: Z leti sem na žurkah nehal igrati akustiko, prej sem znal odigrati ogromno stvari. Tukaj so mi Dan D nekako pobegnili.

ROCKER.SI: Zadnjič so vaju prišli podpreti tudi vajini glasbeni kolegi. 

TOKAC: Prišli so iz foušije (smeh).

ROCKER.SI: Mislita, da tega pri nas manka? Podpore?

HAMO: Mogoče je bilo tako pred desetimi, petnajstimi leti, zadnje čase pa se je popravilo.

TOKAC: Ko sem prišel sem, je bilo tega veliko. Foušije. Verjetno pride zaradi tega, ker je manjši prostor in se ljudje omejujejo, ampak zame je glasba povezovanje. Glasba sama po sebi je širjenje obzorij in premagovanje mej. Potem se je malo spremenilo in zdaj smo bolj povezani. Ko se je pojavila Siddharta, je nastal velik val nevoščljivosti …

HAMO: Noro, se spomnim …

TOKAC: Meni je bilo pa blazno všeč, da je prišlo nekaj drugačnega. Mora biti prava doza rivalstva.

ROCKER.SI: Sta izvedela kaj novega drug o drugem tekom te izkušnje?

HAMO: Jaz sem spoznal njegov studio in čudovit kraj, od koder prihaja.

TOKAC: In mojo muco.

HAMO: In njegovo muco, ki ji je ime Maša. Tako kot naši dizajnerki plate in to me noro zabava. Vsakič, ko jo vidim, ji povem, da ima Tokac mačko z istim imenom (smeh). V bistvu se je samo potrdilo, kako sem ga dojemal skozi njegovo glasbo. Poznava se že vrsto let, ampak nikoli nisva našla toliko časa za druženje. Se potrjujejo njegova besedila. Rekli so, da sem kurbin sin (vsi smeh).