TIDAL WAVES: ‘Premikali bi lahko gore’

Tidal Waves (Foto Marko Duplišak)

Celjski TIDAL WAVES jezdijo val pozitivnih kritik za njihov najnovejši singel ‘Sam Midva’, ki so ga skupaj z videospotom predstavili pred mesecem dni. Tokrat so pisali in peli v slovenščini, kar jih je poneslo tudi na Val 202, kjer so ob predstavitvi uspeli prepričati glasbene urednike, da so jih ti uvrstili v dnevni program predvajanja. Da bi izvedeli več o projektu, ki jim je prinesel širše občinstvo, smo jih dobili za ekskluzivni pogovor. Pa poglejmo v zakulisje …


Tidal Waves (Foto: Management skupine)

Na kratko o Tidal Waves

Skupina Tidal Waves je v letih svojega delovanja izdala tri single (‘All is gone’, ‘Days are numbered’, ‘Strangers’), lani decembra pa je izšel tudi njihov EP s 5-imi skladbami (‘Romeo & Juliet’, ‘Don’t let me go’, ‘Sign of the universe’, ‘Satellites’, ‘Remember’).

Zgodba skupine Tidal Waves se je začela leta 2016, ko sta si pevec in kitarist Žiga Cerar ter basist Klemen Rizmal zaželela nekaj drugačnega na glasbeni sceni. Z namenom osvežiti, pretresti in narediti nekaj novega na sceni sta ustanovila bend, ki bo storil prav to. Istega leta so nastopili tudi na prireditvi IME LETA, ki jo pripravlja Val 202. Po menjavi kar nekaj članov in iskanju prave zvočne recepture sta v letu 2019 našla pravo osebo, ki je razumela njuno vizijo in pogled na svet. Na bobnih se jima je pridružil Garvin Gajšek in duo je zopet postal trio. Glasbo, ki jo ustvarjajo, je težko opisati le z nekaj preprostimi besedami. V njej se meša pop, rock pa tudi zvoki, ki niso s tega sveta. Fantje želijo ustvariti nekaj novega, neslišanega, kar bo poslušalcu nudilo nekaj več.


ROCKER.SI: Vaš četrti singel ‘Sam Midva’ nakazuje ustvarjanje v drugi smeri – v slovenskem jeziku. Je bila odločitev spontana ali premišljena? Se vam zdi, da so na slovenski glasbeni sceni rock skupine, ki pojejo v angleščini, v slabšem položaju?

TIDAL WAVES: Prvič v zgodovini našega ustvarjanja! Vsi smo zrasli na angleško-ameriški sceni in ta je imela velik vpliv na nas. Misel, da bi kdaj naredili kakšno pesem v slovenščini, je bila vedno tam nekje zadaj v glavi. Nedotaknjena in skrita. Vedno nam je bilo lažje povedati v angleščini. Za pesmi v slovenskem jeziku sta zaslužna predvsem Andrej Karoli in Primož Siter. V prvem letu delovanja, torej leta 2016, nas je Andrej povabil na dogodek ‘Ime leta’. Pred nastopom nam je svetoval, da bi bilo dobro, če bi naredili kakšno pesem v slovenščini. Od takrat je bila naša želja po skladbah v prečudovitem maternem jeziku. Dve leti kasneje, ko smo zaključevali EP, je bil singel ‘Sam Midva’ dejansko že na ploščku, a smo ga potem odstranili. Takrat ga namreč nismo čutili v angleščini in morda se je prav takrat zgodil ta spontan trenutek, ko smo rekli, da bo ta v slovenščini. Pojavila pa se je težava; kaj in kako bomo pisali, če smo se prej izražali samo v angleščini? Tu nastopi Primož Siter, zelo dober glasbenik, kantavtor, tekstopisec, naš mentor in prijatelj. Ker se poznamo že od začetka delovanja in verjame v našo glasbo, smo ga prosili, če bi nam napisal tekst. Bil je takoj za in napisal nam je besedilo, v katerem smo se res začutili. Od takrat naprej se je vse zgodilo spontano. Delujemo premišljeno in od zdaj naprej načeloma samo v slovenščini.

Ne zdi se nam, da so v slabšem položaju. Ravno obratno, čeprav radijske postaje vneto podpirajo, da se ustvarja v maternem jeziku. Koala Voice, Elvis Jackson in Laibach so zelo zanimivi primeri. Občinstvo jim je uspelo pridobiti v tujem jeziku. Napolnijo dvorane in ljudje prepevajo njihove tekste ne glede na to, da so v tujem jeziku. Imajo velik krog poslušalcev. Vse je odvisno od tega, kakšna je pesem, kako je posneta in kakšen je videospot. Prijatelji te že podprejo, mogoče tudi lokalna scena, če bi skupina rada dosegla kaj več, pa potrebuje dobro produkcijo, poznanstva, PR, booking …

ROCKER.SI: Posneli ste tudi videospot. Koliko časa je trajal ves proces, od načrtovanja do končnega produkta? Kje ste snemali in kako ste se tokrat znašli, glede na to, da ste bili pri ustvarjanju naslovnice za EP kar iznajdljivi – fotografijo ste posneli kar sami na vrtu, pred rjuho! Ste tudi tokrat uporabili kakšen trik oziroma povlekli as iz rokava?

Tidal Waves (Foto: Management skupine)

TIDAL WAVES: Ideja za videospot je nastajala skoraj dve leti, videospot pa smo posneli v dveh snemalnih dneh. Vsi prizori, kjer igra naš par, so bili posneti pri Žigu doma in v okolici. Prizore, v katerih je skupina, pa smo posneli v dvorcu v pri Žalcu. Zanimivi je na primer, da sta fant in punca, ki igrata v videospotu, tudi v resnici par. Brez izkušenj iz igre sta odigrala več kot odlično. Točno tako, kot smo si zamislili. In še ena zanimivost; Klara, ki igra v videospotu, je punca na naslovnici EP-ja in tista, ki je nastopila v videospotu ‘All Is Gone’.

ROCKER.SI: Ste se ob snemanju zabavali? Včasih se mora tudi kaj ponesrečiti, da nastane nekaj lepega. Ste imeli kakšno prigodo? 

TIDAL WAVES: Zelo smo se zabavali in veliko presmejali. Vse je potekalo popolnoma sproščeno. Presenečenje je bilo Klarino vživetje v vlogo, ko je Leonarda udarila po obrazu. Priznamo, da je zelo zaropotalo! Ta del v videospotu je vreden hollywoodskega prizora (smeh).

ROCKER.SI: Pesem sledi dokaj neposredni ljubezenski zgodbi, ki se konča tragično. V vašem primeru kar s katano! Kakšen pomen imata za vas zadnja dva kadra videospota?

TIDAL WAVES: Zaenkrat je to še skrivnost. Prepuščamo gledalcem, da si sami ustvarijo zgodbo.

ROCKER.SI: S skladbo ste se uvrstili v program Vala 202. Čestitke. Očitno je slovenski jezik odigral svojo vlogo! Ste poslušali skladbo skupaj, ko se je prvič zavrtela? Kakšen je bil občutek?

TIDAL WAVES: Res je, najlepša hvala. Smo zelo počaščeni in srečni, da se lahko naša glasba predstavlja širšemu občinstvu. Radijske premiere nismo poslušali skupaj, ker se je zgodila par dni pred uradno izdajo singla in ravno tisti čas smo bili v službah. Smo pa bili skupaj na dan uradne izdaje singla oziroma videospota. Slišati svojo glasbo na radiu je nepopisljiv občutek. Sreča, zadovoljstvo, uspeh. Val 202 pokriva celotno Slovenijo in misel na to, da te sliši par tisoč poslušalcev, je neverjetna. Zelo nas gane, ko vsak skoraj teden nekdo reče: ‘Danes sem vas slišal na radiu’. Takrat v nas zavreta sreča in zadovoljstvo. Premikali bi lahko gore!

ROCKER.SI: Pri izdaji singla ste izbrali dodelan sistem promoviranja in nagovarjanja publike. Je bilo to prvič, da ste izbrali takšen pristop? Kakšni so bili rezultati?

TIDAL WAVES: Prvič smo se lotili takšnega pristopa. V bistvu smo si ustvarili 20-dnevni načrt, s katerim smo gradili napetost. Definitivno je boljši pristop, kot pa nekega lepega dne brez najave objaviti singel. Rezultati so bili odlični, našemu valu sledilcev sprva sicer ni bilo čisto jasno, kaj se dogaja, potem pa so hitro ugotovili, da prihaja nekaj svežega.

ROCKER.SI: Se bliža dolgometražni album? Ali je vaša energija usmerjena v izdajanje singlov?

TIDAL WAVES: Trenutno načrtujemo še en singel, potem pa album. Ta singel je že končan in čaka samo še na video podobo. Trenutna situacija s Covid-19 nam je zelo otežil proces. Prvotno je bilo mišljeno, da snemamo v novembru ga izdamo še letos, ampak zaradi trenutnih ukrepov to ne bo izvedljivo. Najverjetneje bomo izdali singel zgolj v avdio formatu, naslednje leto dodamo videospot. Kar se tiče albuma; ta nastaja in če bo vse po sreči, se v studio odpravimo po novem letu. V mislih imamo 10-15 skladb. Kdaj se lahko pričakuje? Zagotovo enkrat naslednje leto.