TIDAL WAVES: ‘Ko te zatrese, je res neverjeten občutek’

Tidal Waves (Foto: Management skupine)

Celjski rock trio Tidal Waves ima v rokah svež EP s petimi skladbami. Punk melodije nudijo zgolj okvir za resno in zapleteno mešanico žanrov, ki je izrazito poslušljiva. Sliši se tako težavne ritme kot tudi elektroniko. Videospot za skladbo ‘Satellites‘ je singel, ki so ga prvega poslali med nas. Album? Upajo, da kmalu. Tidal Waves so basist in back vokalist Klemen Rizmal, vokalist in kitarist Žiga Cerar ter bobnar Garvin Gajšek.


ROCKER.SI: Istoimenski EP, ki ste ga izdali … ko se ozrete nazaj, kako ga ocenjujete sami? Kje ste z dolgometražnim albumom, za katerega pravite, da prihaja kmalu?

KLEMEN RIZMAL: Delamo na tem! Dve skladbi sta že posneti, ne vemo pa še, kakšna je končna magična številka … Glede EP-ja pa smo zelo zadovoljni, čeprav smo tako dolgo delali na glasbi, da nam je šla že skorajda na živce (smeh). Vedno bi lahko posnel še bolje.

ŽIGA CERAR: Deset najmanj, čeprav jaz bi jih posnel tudi petnajst, če bo šlo. V zadnjem času se je število skladb na albumih zmanjšalo, to vsekakor. Verjamem, da nam bo uspelo do sredine naslednjega leta.

KLEMEN RIZMAL: Najbolj učinkovit prijem danes je, da najprej izdaš posamezne single, šele nato album. Ravno obratno kot včasih. Če izdaš album, nihče ne ve, zakaj se gre.

Tidal Waves (Foto: Management skupine)

ROCKER.SI: Je v teh časih težko planirati za naprej?

KLEMEN RIZMAL: Nič nas ne bo ustavilo (smeh). Predprodukcijo naredimo vse sami. Ne bomo se pustili.

ŽIGA CERAR: Skladb imamo ogromno, ampak po pravilu so to še surovi demo posnetki, ki potrebujejo obdelavo.

ROCKER.SI: Da pa bi sami posneli celoten album? Od začetka do konca?

KLEMEN RIZMAL: Oprema niti ni tako velika ovira, ker že zdaj snemamo tudi doma, bolj se gre za znanje. Raje gradivo pošljemo kvalitetnemu in izkušenemu producentu. Mogoče čez nekaj let.

ROCKER.SI: In katera skladba po vašem mnenju prejme najboljši odziv?

ŽIGA CERAR: Satellites in Romeo & Juliet.

ROCKER.SI: Imate v publiki večji delež žensk ali moških?

ŽIGA CERAR: Bi rekel, da je kar izenačeno.

Tidal Waves (Foto: Management skupine)

ROCKER.SI: Snemate dva singla, ‘Midva sva’ in ‘Sprašujem se’. Če se ne motim, ste že začeli v uvodu leta, pa ste se morali ustaviti?

KLEMEN RIZMAL: Tako je, ideja je nastala že prej, potem pa se je vse skupaj ustavilo.

ŽIGA CERAR: Prvi singel, na katerem tudi delamo, je v bistvu s prvega albuma, ampak ga nismo uvrstili med izbrane skladbe, ker je v slovenskem jeziku. To je tudi velika sprememba, ki jo načrtujemo, namreč naslednje skladbe bodo v slovenščini. Ampak ne samo zaradi tega, na album ga nismo uvrstili tudi zato, ker takrat nismo uspeli posneti videospota. Vsaj ne na takšen način, kot smo si želeli. Nismo pa polovičarski.

KLEMEN RIZMAL: V ozadju je razumljivo poslovna ideja, za lažje radijsko predvajanje. Angleščina je sicer vsekakor bolj spevna in lažja za besedila, o tem ni dvoma.

ROCKER.SI: Pa tudi videospot je na obzorju.

ŽIGA CERAR: Ljubezenski bo. Lahko poveva samo to, da bo vseboval nekaj, kar pri nas ne vem, če smo že videli: katano! Smrt bo prišla!

KLEMEN RIZMAL: Imeli bomo najete igralce, čeprav večina prizorov bo posnetih kar pri Žigu doma. Pa v hribih je nekaj scen, pestro in abstraktno v glavnem. V jedru pa je videospot ljubezenska zgodba.

ROCKER.SI: Kakšen je načrt celjskega banda, da postane znan v Ljubljani, prestolnici kulture?

KLEMEN RIZMAL: Najbolj se pozna pri poznanstvih. Imamo stike, ampak potrebno je poznati lokalne organizatorje, da bi lahko dobili še več koncertov. Najprej prideta kvalitetna glasba in imidž, takoj za tem pa poznanstva, veze, kontakti. Promocija. Brez tega ne moreš uspeti.

ŽIGA CERAR: V Celju je glasbena scena mrtva. Obstaja sicer kakšen festival, ampak je težko priti zraven. Moraš poznati pravo osebo.

Tidal Waves (Foto: Marko Duplišak)

ROCKER.SI: V Basementu, mladinskem centru v Črnučah, imate lepo podporo. Kaj vse vam omogočajo in kako je prišlo do sodelovanja?

ŽIGA CERAR: Preko poznanstev (smeh).

KLEMEN RIZMAL: Nudijo nam predvsem platformo za debato. Imeli smo en koncert, za naprej pa bomo videli … imajo nekaj možnosti glede koncertnih prostorov po Ljubljani, kar nam bi lahko koristilo. Vsako ponujeno priložnost skušamo izkoristiti.

ROCKER.SI: Igrate precej glasno glasbo, torej mora biti verjetno temu primerno tudi ozvočenje. Imate kakšne omejitve pri koncertih? Iščete večje odre?

ŽIGA CERAR: Želimo si velikih odrov, kajti naša glasba je v osnovi stadionska. V klubu lahko hitro postane preglasno. Ampak v naši državi smo težko izbirčni. In če imaš veliko dvorano, jo moraš tudi napolniti. Uporabljamo veliko matric, kar pomeni, da navadno pevsko ozvočenje, ki ga imajo v manjših glasbenih lokalih, ne pride v poštev.

ROCKER.SI: Kaj si želite, da bi Tidal Waves postali?

ŽIGA CERAR: Radi bi čim več igrali v živo. Da bi mogoče ponovili koncert iz Kina Šiške, kjer smo igrali na prireditvi ‘Ime leta’ v okviru Vala 202. Zares prijetna izkušnja, od katere smo se veliko naučili.

KLEMEN RIZMAL: Tisto leto je bilo odlično, nato pa smo zopet menjali člane v bandu. S tem smo imeli kar precej težav, ampak tako je verjetno v vsaki glasbeni skupini.

ROCKER.SI: Zakaj ravno glasba, glede na to, da pri nas na glasbenem trgu še zdaleč ni rožnata situacija? Kaj dobite od glasbe, da drugje ne?

KLEMEN RIZMAL: Delamo lastno stvar na lasten način. Lahko bi tudi kiparil, ampak z glasbo sem že od nekdaj povezan. Igrati v živo je prav tako nekaj najlepšega.

ŽIGA CERAR: Glasba je kot droga. Tako bi jo opisal, prav zadane te. Že same vibracije, ki jih povzroča – pa naj bo to v živo ali preko zvočnikov – ko te zatrese, je res neverjeten občutek. Zares se sprostim ob glasbi, več ur lahko poslušam ambientalno glasbo, brez da bi se sploh premaknil. Takšno moč ima glasba pri meni. Prevlado. Naša glasba pa je naše lastno izražanje.